NavMenu

Dizajn enterijera u eri veštačke inteligencije - uloga VR i AI u kreiranju inspirativnih prostora

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.10.2023. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: Architaur)
Razvojem tehnologije i dolaskom veštačke inteligencije na tržište, ne samo da se javila mogućnost da mnogi rutinski procesi budu automatizovani te samim tim pozicije velikog broja radnika budu ukinute, već se tlo pod nogama zaklimalo i kreativcima. Zabrinutost postoji i kod mnogih umetnika koji smatraju da bi AI generatori slika mogli da naškode njihovim izgledima za zapošljavanje.

Vođeni parolom "Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se" Architaur je rešio da iskoristi sve prednosti novih tehnologija i primeni ih na obostranu korist klijenata i dizajnera. Evo i kako:

VR za bolju komunikaciju

Jedna od najuzbudljivijih tehnologija koja u arhitekturi u potpunosti promenila igru je virtuelna realnost (VR). VR tehnologija omogućava klijentima da sagledaju i dožive budući enterijer na način koji do sada nije bio moguć.

1. Vizuelizacija bez granica

Mnogi ljudi imaju teškoća da zamisle drugačiji izgled prostora u kojem borave. Kombinacija VR headseta i softvera za vizuelizaciju klijentima pruža iskustvo kao da zaista zakorače u prostor i kreću se po njemu - od zida do zida, od fotelje do police, od radnog stola do kuhinje. Architaur omogućava klijentima da jasno vide kako će prostor izgledati, da kroz trodimenzionalni prikaz sagledaju sve njegove karakteristike i dožive neverovatno iskustvo boravka u predloženom idejnom rešenju, pre nego što se bilo kakve promene sprovedu.

(Foto: Architaur)
2. Eliminacija nesporazuma

Ponekad dolazi do nesporazuma između dizajnera i klijenata jer je klijentima teško da zamisle ideje koje im dizajneri predstavljaju. To može rezultirati odbijanjem dobrog rešenja ili prihvatanjem nečega što im se kasnije, nakon izvođenja, ne dopada. Sa VR tehnologijom, pruža se jasna vizija idejnog rešenja, što eliminiše mogućnost nesporazuma.

3. Brže donošenje odluka

VR tehnologija ubrzava proces donošenja odluka u dizajnu enterijera. Nakon samo jedne šetnje kroz virtuelni prostor, klijent će moći precizno da definiše šta mu tačno ne odgovara, jer će prostor kroz VR tehnologiju posmatrati sa svoje visine i realne pozicije.

4. Ušteda novca

Kroz kretanje kroz virtuelni prostor, mogu se doneti zaključci o dimenzijama i rasporedu nameštaja te predložiti izmene pre samog izvođenja. Ovo omogućava smanjenje troškova usled pravljenja grešaka i promena tokom izgradnje ili renoviranja.


Architaur studio poseduje neophodnu VR opremu, programe i veštine kojima klijentima pruža nesvakidašnji doživljaj prostora. Zahvaljujući VR tehnologiji, dizajneri i klijenti mogu sarađivati na novom nivou, što dovodi do kvalitetnijih i uspešnijih projekata.

Kreativnost na steroidima

Algoritmi veštačke inteligencije mogu analizirati prethodne dizajne, trendove i preferencije klijenata kako bi identifikovali obrasce i pružili relevantne predloge za dizajn. Ovo omogućava dizajnerima da brže donose odluke i prilagode se individualnim potrebama klijenata.

Jedan od značajnih aspekata veštačke inteligencije u dizajnu enterijera je mogućnost generisanja predloga i simulacija. Algoritmi mogu naučiti stilove i estetiku iz prethodnih rešenja za dizajn i stvoriti inovativne ideje koje se prilagođavaju konkretnom prostoru i ciljnoj publici.

Architaur tim nije ostao imun na ove činjenice i poželeli su da pojedine mogućnosti koje nudi upotreba veštačke inteligencije implementiraju u svoj rad, čineći proces dizajniranja prostora bržim, lakšim i zabavnijim.

Na internet stranici možete postaviti slike vašeg prostora, odabrati jedan od preko 30 stilova u dizajnu enterijera, i kao rezultat rada veštačke inteligencije u pozadini, dobiti izgled vaše prostorije opremeljene u željenom stilu. Postupak se može ponavljati dok ne budete sigurni koji to stil najviše odgovara vašem senzibilitetu i karakteru. Idejna rešenja zatim koristite kao inspiraciju da sami uredite vaše prostorije ili da lakše prenesete želje i preferencije dizajnerima.

(Foto: Architaur)
Balans

Ključ leži u postizanju pravilne ravnoteže između mogućnosti koje donose nove tehnologije i ljudskog dodira.

Veštačka inteligencija može se iskoristiti za obavljanje ponavljajućih zadataka, analizu podataka i kompleksne proračune, oslobađajući vreme dizajnerima za kreativne aktivnosti.

Ljudski dodir treba da ostane u središtu dizajnerskog procesa.

Dizajneri unose kreativnost, kulturno razumevanje i empatiju u svoj rad, osiguravajući da konačni dizajn odražava jedinstvene potrebe i aspiracije klijenata.

U Architauru saradnja između dizajnera i novih tehnologija dovodi do inovativnih i personalizovanih rezultata koji kombinuju najbolje iz oba sveta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kapiten fudbalske reprezentacije Dušan Tadić jedan od investitora gradnje na mestu novosadskog hotela Sajam

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić je još jedan poznati sportista koji je uplovio u investitorske vode. Kako otkriva 021.rs, firma iza koje stoji Tadić gradiće i u Novom Sadu. Poslovnu zgradu na mestu hotela Sajam, koji je predviđen za rušenje, gradiće firma u kojoj polovinu vlasničkog udela ima poznati fudbaler Dušan Tadić. Kapiten "Orlova" je, zajedno sa svojim poslovnim partnerom, saigračem i prijateljem Milkom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.