NavMenu

Beg iz toksičnog radnog okruženja može biti "mač sa dve oštrice" - Kako da postupite najbolje po sebe?

Izvor: Telegraf biznis Ponedeljak, 25.09.2023. 13:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustracija
Nalazite se u radnom okruženju za koje znate da je toksično za vas. Vaš nivo stresa raste, stalno morate da "gledate preko ramena" i pazite na probleme...

Možda se radna kultura u kojoj ste jednostavno ne uklapa u vaš lični stil i preferencije. Bez obzira na pojedinosti, znate da morate da izađete iz te situacije, i to brzo!

Ali, u toj žurbi može doći i do "greške u koracima". Treba da se zapitate: da li bežite od nečega ili stremite ka nečemu?

Drugim rečima, umesto da se fokusirate na to gde želite da idete i odvojite vreme da pronađete pravi spoj, otvarate se za opciju "sve je bolje od ovoga".

Možda ćete se, zapravo, vratiti tamo gde ste bili ranije. Beg može izgledati zaista atraktivno - kratkoročno, ali uskoro će vam biti potreban novi izazov. Potencijalno, sve što je suprotno od onoga gde ste sada - izgledaće privlačno.

Ako, na primer, tamo gde se sada nalazite nema strukture ili sistema, onda struktura može izgledati veoma privlačno. Budite svesni kako vaša trenutna situacija može uticati na izbore koje donosite.

Ovo je vreme da zastanete i ozbiljno procenite šta zaista želite.

Iako vam vaše trenutno okruženje ne odgovara, to ne znači da je sve drugo - nužno bolje. Odvojite vreme da razmislite o elementima vaših trenutnih i prošlih pozicija koje su bile pozitivno izazovne; tip okruženja za koji mislite da vam najviše odgovara; mogućnosti koje biste želeli da imate u svojoj sledećoj radnoj ulozi.

Razmislite o kulturi organizacije, kao i o tematskom sadržaju i vrstama zadataka. U čemu uživate, u čemu ste dobri?

Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da nacrtate sliku vašeg idealnog, sledećeg koraka. Zatim odredite prioritet: Šta je apsolutno neophodno na vašoj sledećoj poziciji i gde ste voljni da postignete kompromis?

Napravite za sebe sliku cilja ka kojem trčite. Imajte na umu tu sliku kada pregledate potencijalne poslodavce i uloge, te oblikujte svoja pitanja u procesima intervjua, da biste dobili odgovore koji su vam potrebni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Finansije

Mogućnosti za progresivno oporezivanje zarada u Srbiji - Ko bi imao korist, šta bi to značilo za poslodavce, a koliki bi bio manjak u državnoj kasi?

Zaposleni koji u Srbiji rade za minimalnu zaradu za doprinose trenutno izdvajaju 20% svoje bruto zarade, dok oni sa neto zaradom u vrednosti od 500.000 dinara, za doprinose izdvajaju manje od 15% svoje ukupne bruto zarade. Za poslodavce se uvođenjem progresivnog oporezivanja, ukupan trošak po zaposlenom ne bi menjao, kaže za eKapiju Bojana Tamindžija, jedna od autorki istraživanja "Za progresivno oporezivanje: Mogućnosti uvođenja

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.