NavMenu

19. Samit Evrope u Salcburgu - Ulaganje u javno-privatno partnerstvo u Srbiji je sigurno

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.09.2023. 12:53
Komentari
Podeli
Obrad Tadić - SEI, austrijski kancelar Karl Nehamer i Franz Schausberger, osnivač IRE (Foto: Dragan Đorđević)Obrad Tadić - SEI, austrijski kancelar Karl Nehamer i Franz Schausberger, osnivač IRE

U Salcburgu je pod nazivom "Evropa: Odlazak ka novim horizontima" održan 19. Samit Evrope, u organizaciji Instituta evropskih regiona (IRE, Austrija). Među temama ovogodišnjeg Samita bile su mogućnosti investiranja na Zapadnom Balkanu kao regionu budućnosti, rekonstrukcija Ukrajine, posledice dugova u Evropi, reindustrijalizacija i zaštita klime, kao i pitanja regionalizacije i globalizacije u segmentu održivosti. U pozitivnom duhu i u otvorenom dijalogu diskutovalo se o izazovima sa kojima se Evropa suočava u svakom od navedenih segmenata, navedeno je u saopštenju.

Na panelu "Zapadni Balkan kao region budućnosti" istaknute su mogućnosti investiranja kompanija u infrastrukturne oblasti, naročito u oblasti energetike. Među panelistima su bili ministar privrede i rada Austrije Martin Kocher, zamenik ministra za privredu Kosova*, Getoar Mjeuku, regionalni menadžer za Jugoistočnu i Istočnu Evropu i Aziju, austrijske privredne komore, Gerd Boomer, gradonačelnik Brčko distrikta, Bosna i Hercegovina, Zijad Nišić i direktor kompanije Smart Energy Investment iz Srbije, Obrad Tadić.

Tadić je istakao da investitori u Evropskoj uniji treba da motivišu kompanije da ulažu u projekte koji unapređuju život građana i koji dovode do transfera znanja i tehnologija.

Franz Schausberger i Obrad Tadić (Foto: Dragan Đorđević)Franz Schausberger i Obrad Tadić

- U lokalnim samoupravama u Srbiji postoji pozitivno raspoloženje za saradnju sa kompanijama iz Evropske unije, a neki od odličnih primera jesu upravo kompanije Zumtobel i Palfinger. Naša kompanija realizuje ESCo projekte po modelu javno-privatnog partnerstva. Nama kao investitorima je važno da je zakonski okvir dobar i da postoji sigurnost naplate, što jeste slučaj u Srbiji, te se tako investitori mogu osećati sigurno i komforno - ocenio je Tadić.

Prvog dana Konferencije, prisutnima se obratio austrijski kancelar, Karl Nehamer koji je istakao da proces pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji teče sporo i da ga je neophodno ubrzati.

Među uvaženim govornicima na konferenciji bili su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han.

Franz Schausberger, Martin Koher - ministar ekonomije Austrije i Obrad Tadić (Foto: Dragan Đorđević)Franz Schausberger, Martin Koher - ministar ekonomije Austrije i Obrad Tadić

Ovaj najznačajniji poslovno-politički događaj u Evropi otvorio je profesor Franc Šausberger, osnivač IRE, izložbom "Evropska regionalna kultura". Izložba predstavlja evropsku umetnost i kulturu, spoj istorije i modernosti i regionalnu kulturnu raznolikost Evrope, po prvi put prikazanu u okviru Samita.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.