NavMenu

Računovođe pozivaju državu da otkloni "sistemske greške" u predlogu Zakona o eFakturama - Moguće usporavanje privrednih aktivnosti i smanjenje naplate PDV-a

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.09.2023. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)Ilustracija
Računovodstvena komora Srbije poslala je dopis Ministarstvu finansija u kome ih pozovaju da otklone "sistemske greške" u novom Nacrtu o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju. Navode da novi predlog ovog zakona, kroz tri ključne odredbe, vodi ka "daljoj pravnoj nesigurnosti zbog neusklađenih određenih odredbi i opet povećava ručne evidencije PDV u pojedinačnoj evidencijama na SEFu". Ovo će, kako ističu, imati za posledicu usporavanje privrednih aktivnosti i smanjenje u naplati javnog prihoda - poreza na dodatu vrednost.

- Novi predlog Nacrta o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju, kroz tri ključne odredbe, vodi ka daljoj pravnoj nesigurnosti zbog neusklađenih određenih odredbi i opet povećava ručne evidencije PDV u pojedinačnoj evidencijama na SEFu. U najavljenim izmenama zakona, povećava se broj pojedinačnih "uglavnom ručnih" evidencija o PDV kako kod elektronskog evidentiranja prethodnog PDV obračunatog odnosno plaćenog na uvoz dobara, tako i kod drugih odredbi vezano za obveznike koji primenjuju sistem naplate u skladu sa zakonom - navode u saopštenju.

Uvodi se rok od 10 dana za prijavu PDV-a za prethodni poreski period, suprotno svim pravilima za PDV evidencije, kažu računovođe.

- Urušene su odredbe krovnog Zakona o računovodstvu, koje se odnose na rokove izdavanja i knjiženja računovodstvenih promena, ali i za hronologiju unosa tih promena. Umesto unapređenja, ovom reformom se ide unazad u poslovnom ambijentu i pravnoj (ne) sigurnosti - piše se u saopštenju Računovodstvene komore.

Umesto ubrzanja u poslovanju, kako ističu, dešava se suprotno, usporavaju tokovi novca.

- Nova izmena zakona potvrđuje, da SEF neće biti povezan ni sa bazom Carine kao što je najavljeno od strane predstavnika Ministarstva finansija. Takođe nije povezana baza podataka SEF ni sa SUR (sistemom ulaznih fiskalnih računa) kod Poreske uprave što već dodatno komplikuje ceo postupak evidencija i što smo predlagali i zahtevali od Ministarstva finansija - navode.

Jedini izlaz iz ove situacije, smatraju u Računovodstavnoj komori, je otkloniti sistemske greške, SEF staviti u funkciju Posebnog informacionog sistema u Poreskoj upravi, unaprediti regulatorni okvir i PDV evidencije i poreski postupak kroz unapređene procedure u PDV evidencijama i u izveštavanju Poreske uprave. Takođe u skladu sa tim izmenama, potrebno je, doodaju, ukinuti Obrazac POPDV jer su PDV evidencije u Srbiji najsloženije u odnosu na sve zemlje EU i u okruženju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kapiten fudbalske reprezentacije Dušan Tadić jedan od investitora gradnje na mestu novosadskog hotela Sajam

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić je još jedan poznati sportista koji je uplovio u investitorske vode. Kako otkriva 021.rs, firma iza koje stoji Tadić gradiće i u Novom Sadu. Poslovnu zgradu na mestu hotela Sajam, koji je predviđen za rušenje, gradiće firma u kojoj polovinu vlasničkog udela ima poznati fudbaler Dušan Tadić. Kapiten "Orlova" je, zajedno sa svojim poslovnim partnerom, saigračem i prijateljem Milkom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.