NavMenu

Nekretnine u Hrvatskoj privlačne strancima - Među kupcima i srpski državljani

Izvor: Euronews Srbija Ponedeljak, 25.09.2023. 08:30
Komentari
Podeli
Rovinj (Foto: Vlado Sestan/Unsplash)Rovinj
Nekretnine u Hrvatskoj prošle godine posebno su bile zanimljive strancima, koji su kupili stambene kvadrate u vrednosti od 898 mil EUR, i to samo putem elektronskih aukcija, pokazuju podaci Hrvatske finansijske agencije. Među kupcima su i srpski državljani.

- Pre dve godine sam napustila Beograd, došla u Istru i kupila ovu kuću u kojoj uživam, zbog divnog života u Istri, a i zato što je dobra investicija - kaže Milica.

Milica je prodala stan u Beogradu i kupila kuću u Medulinu, pored Pule. Njena nekretnina nalazi se 300 metara od mora. Danas je procenjuje i do 70% više nego što je ona uložila.

- Procedura je trajala dve meseca. Čekala sam zahtev o reciprocitetu između Srbije i Hrvatske. Ništa komplikovano, to mi je zavrsavao moj agent - rekla je ona.

Cene hrvatskih nekretnina u prošloj su godini dosegle svoj vrhunac i bile skuplje i do 50% u odnosu na period pre kovida. Primera radi, danas stan u novoj gradnji u Poreču od 50 kvadrata košta oko 250.000 EUR, dok je za jednu ovakvu nekretninu između Poreča i Umaga od 220 kvadrata potrebno izdvojiti oko 1,4 mil EUR.

Agenti iz Istre kažu da su im stranci kupci u čak 80% slučajeva. Slovenci, Austrijanci i Nemci najviše kupuju, i to zbog investiranja, mesta za odmor ili preseljenje, na koje se neretko odlučuju Slovenci nakon ukidanja granica sa Hrvatskom.

- Prošle godine mi smo u agenciji imali preko 150 nekretnina prodatih strancima, ove godine je prerano pričati o brojkama ali neće biti 150, biće manje - navela je Dina Jerman, vlasnica agencije za nekretnine u Istri.

Iz godine u godinu raste ineteresovanje i među srpskim državljanima.

- Imamo kupaca, ne možemo da kažemo da su nam u top tri, nažalost, međutim, definitivno možemo da kažemo da je sigurno neki rast od 30% poslednjih par godina - dodala je ona.

Građani Evropske unije nemaju nikakva ograničenja prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj. Nemaju ni zemlje bivše Jugoslavije, osim jednog dela BiH - Brčko distrikta. Kupcima na ruku idu i poreske olakšice.

- Jednokratno se plaća porez na promet nekretinama od 3% što je veliki benefit za razliku od drugih država gde prilikom kupovine nekretnine svake godine se plaća porez - naveo je ekonomista Dean Žunić.

Zainteresovanost za hrvatske nekretnine ove je godine ipak smanjena, zbog čega se već od naredne očekuje i pad njihovih cena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

Kompleks Marina Dorćol imaće skoro 200.000 m2 BRGP, 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva vrtića... - Podnet zahtev za zelenu dozvolu za gradnju (FOTO)

Za gradnju Marine Dorćol, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je krajem septembra izdao lokacijske uslove, a sada je investitor, kompanija Sebre Marina Dorćol podnela Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Predviđena zona gradnje nalazi se u najstarijem gradskom jezgru i obuhvata prostor bivše industrijske zone Marine Dorćol

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.