NavMenu

Objavljene prve procene roda jabuka i potencijal tržišta za izvoz

Izvor: Dnevnik Nedelja, 24.09.2023. 09:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Nelya)Ilustracija
U voćanjcima je počela berba ranih sorti jabuka. Procena je da ćemo u ih u sezoni 2023-2024. godine imati više i boljeg kvaliteta nego prošle, uprkos tome što je bilo dosta slučaja da je superćelijska oluja srušila zasade, posebno na Fruškoj gori, iako su imali postvljene protivgradne mreže.

Naša zemlja je lider u proizvodnji i izvozu jabuka u odnosu na zemlje u okruženju i zato nam je bitno koliko ćemo imati voća i po kojoj ceni prodati u izvoz.

- Ovogodišnji rod bi trebao da bude težak oko 500.000 tona jabuka zbog povoljnih vremenskih uslova (bez ranih prolećnih mrazeva i velike letnje suše – prošle godine jun i jul su bili sušni meseci) – izjavio je za Dnevnik predsednik Asocijacije Serbia Does Apples Gojko Zagorac. - U suštini, rod jabuka se ove sezone vratio na oko pola miliona tona jabuka, nasuprot prošlogodišnjoj sezoni kada ih je bilo za 20 do 30% manje.

Kina, Poljska…

Kina je najveći svetski proizvođač i potrošač jabuke. Oni godišnje proizvedu oko 40 miliona tona jabuka. EU, sa druge strane, proizvede 11-12 miliona tona jabuke – kazao je predsednik Serbia Does Apples Gojko Zagorac. – Najveći proizvođač jabuke u Evropi je Poljska sa oko 3,5-4 miliona tona. Kada je u pitanju izvoz, najveći izvoznici iz EU su Italija i Francuska.

Zagorac kaže da se očekuje i veći izvoz jer ćemo voća imati više, ali da se voćari nadaju i boljoj prosečnoj izvoznoj ceni

- Tradicionalno naše najveće izvozno tržište je tržište Ruske Federacije, mada se izvoz u Rusiju iz sezone u sezonu smanjuje. Sa druge strane, imamo rast izvoza na tržišta Bliskog i Dalekog istoka. Prošle godine, oko 60% izvoza je otišlo ka potrošačima u Rusiji, 21% u zemlje Blisikog istoka, 12% u Evropu i pet odsto na Daleki istok. Takođe, treba spomenuti i tržište Velike Britanije i pojedinih država Evropske unije, koje su prepoznale kvalitet naše jabuke – naveo je Zagorac. – Naš izvoz prošle sezone (avgust 2022 – jul 2023. godine) bio je manji u odnosu na sezonu 2021/2022. za nekih 50.000 tona usled manjeg roda jabuke 2022. godine.U sezoni 2022/2023. godina ukupno smo prodali jabuka na inotržišta oko 105.000 tona ili 85 mil EUR.

Sortiment jabuke je veliki i menja se svakih nekoliko godina imamo novu sortu koja se traži na tržištu
Kolike su domaće potrebe za ovim voćem Zagorac je istakao da sve što se ne izveze, ostane u Srbiji, pa se može zaključiti da Srbija potroši svake godine negde oko 200.000 – 250.000 tona jabuka.

Sagovrnik Dnevnika naglašava da je teško proceniti koliko sada ima aktivnih hektara pod jabukama jer se niko time ne bavi, ali ono što se sigurno zna jeste da je broj hektara počeo da se smanjuje iz godine u godinu.

U pogledu koštanja naše jabuke u nastupajućoj sezoni na inotržištu, Zagorac je kazao da je još rano govoriti, ali je naveo da vrede oko 0,45 do 0,50 EUR po kilogramu, kada se uključe troškovi proizvodnje, skladištetnje, pakovanje….

– Kao i u svim granama privrede, troškovi proizvodnje, pakovanja, električne energije i transporta su porasli. Kada govorimo o proizvodnji, najveći rast troškova imamo u porastu cena đubriva i hemije i radne snage. Ti troška čine 60 – 70% ukupnih troškova proizvodnje kada je u pitanju jabuka i oni su znatno povećani u odnosu na prošlu godinu – predočio je Zagorac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.