NavMenu

Novi ugovori sa EPS-om - Vlasnici poslovnih prostora menjaju status, da li to znači i skuplja struja?

Izvor: Politika Subota, 23.09.2023. 08:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/fotoblend)Ilustracija
Nedavno je Elektroprivreda Srbije (EPS) dostavila na adrese potrošača iz kategorije "mali kupci" nove ugovore o snabdevanju električnom energijom.

Uslovima koje propisuju novi ugovori zbunjeni su mnogi građani, a posebno vlasnici poslovnih prostora koji su do sada plaćali električnu energiju kao domaćinstva, a sada će im se zbog potrošnje veće od 30.000 kilovata godišnje, status promeniti.

Iz EPS-a su za Politiku potvrdili da je ovo obaveštenje dobilo 110.000 građana vlasnika poslovnih prostora koji su do sada bili na garantovanom snabdevanju, kao i domaćinstva.

Prema Zakonu o energetici pravo na garantovano snabdevanje imaju samo domaćinstva i "mali kupci".

Vlasnici poslovnih prostora-fizička lica ne mogu se tretirati kao domaćinstva jer ono koristi struju za potrošnju svog domaćinstva i to isključuje obavljanje komercijalnih ili profesionalnih delatnosti u tom prostoru.

Za vlasnike poslovnih prostora fizičkih lica u slučaju da se u objektu obavlja komercijalna delatnost pravnog lica ili preduzetnika na osnovu ugovora o zakupu, molba je da to pravno lice ili preduzetnik dođe na šalter EPS-a sa dokumentacijom za zaključenje ugovora za garantovano snabdevanje.

Ovo je pod uslovom da korisnik ima pravo na garantovano snabdevanje, odnosno da ispunjava uslove za status malog kupca.

Kupac-fizičko lice može u pisanoj izjavi navesti da je namena potrošnje električne energije u objektu za potrebe domaćinstva i tako zadržava pravo garantovanog snabdevanja i tu izjavu treba da dostavi na šalter EPS-a.

Ako se u objektu ne obavlja delatnost pravnog lica ili preduzetnika, a vlasnik je fizičko lice, za to merno mesto treba da se zaključi ugovor za komercijalno snabdevanje i izbegne zakonska mogućnost rezervnog snabevanja.

Inače, "mali kupci" struje su krajnji kupci (pravna lica i preduzetnici) koji imaju manje od 50 zaposlenih, ukupan godišnji prihod do 10 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem električne energije napona nižeg od jedan kilovat i čija je potrošnja struje u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kilovat-sati.

Željko Marković, stručnjak za energetiku i jedan od bivših direktora u EPS-u za Politiku kaže da svaki prelazak s garantovanog na komercijalno snabdevanje znači i drugu cenu jer je cena i do 50 odsto viša od one koju plaćaju domaćinstva.

Dakle, ako je cena kilovat-sata za domaćinstva oko osam evrocentri, za potrošače na komercijalnom snabdevanju je trenutno oko 11 evrocentri, a kada se uračuna i mrežarina, sa svim troškovima kilovat-čas bude i oko 16 evrocenti.

- Treba obratiti pažnju na to kolika je godišnje potrošnja preduzetnika ili pravnog lica, da bi se i dalje snabdevao električnom energijom po garantovanim cenama. Dakle, ako je potrošnja do 30.000 kilovat-časova godišnje ili do 2.500 na mesečnom nivou, taj potrošač će ostati u kategoriji 'malog kupca' i imaće pravo na garantovano snabdevanje. Svako ko pređe limit, postaje komercijalni kupac i EPS će u svom softveru prepoznati promenu i da ne može da plaća struju po ceni domaćinstva koja je jeftinija - objašnjava Marković.

Naglašava da ovaj uslov važi kumulativno, što znači da, ukoliko pravno lice ili preduzetnik ima više komercijalnih objekata-lokala, onda se potrošnja svih lokala sabira i to pravno lice ili preduzetnik može da bude mali kupac, samo ako je tako ukupno sabrana potrošnja manja od 30.000 kilovat-časova.

- Vlasnik koji je fizičko lice i na koga se vodi lokal i brojilo treba da uputi zakupca sa kojim ima zaključen ugovor o zakupu lokala, da zaključi ugovor sa EPS-om koji će, ako ne ispunjava uslove da bude mali kupac, odnosno troši više od 30.000 kilovata, morati da potpiše ugovor o komercijalnom snabdevanju i bude upoznat sa činjenicom da će ubuduće imati novi cenovnik za struju - objašnjava on.

Dodaje da, ako vlasnik lokala koji je fizičko lice iz nekog razloga nema ugovor sa zakupcem koji je pravno lice ili preduzetnik, onda će morati da potpiše ugovor o komercijalnom snabdevanju, bez obzira na potrošnju.

U EPS-u su pojasnili da su od dokumenata zakupcu potrebni lična karta, izjava za zaključenje, rešenje o registraciji iz APR ili drugog javnog registra, izvod iz APR-a radi uvida u podatke zastupnika i adekvatno punomoćjke, dokaz o pravu svojine odnosno zakupu, dve blanko menice s meničnom dokumentacijom i potvrda da je kranji kupac u sistemu PDV-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.