NavMenu

Sa kompanijom PowerChina potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju metro-depoa vredan 200 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 22.09.2023. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Hands off my tags! Michael Gaida from Pixabay)
Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju depoa Makiš, koji je neophodan infrastrukturni objekat u okviru izgradnje Beogradskog metroa, ukupne vrednosti 200 mil EUR potpisan je danas u Palati Srbija.

Ugovorni sporazum su potpisali potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, v.d. direktora Javno-komunalnog preduzeća "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović, v.d. sekretara Sekretarijata za javni prevoz Radovan Kremić i ovlašćeni predstavnik kompanije PowerChina Jang Fan.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je ovaj ugovorni sporazum još jedan značajni korak ka izgradnji metroa u Beogradu.

- Danas smo potpisali veoma važan Sporazum sa kompanijom PowerChina. Ovo je još jedan korak ka realizaciji velikog projekta izgradnje metroa u Beogradu. To je Ugovor o projektovanju i izgradnji Depoa, mesta sa kog će se upravljati celokupnim sistemom metroa. Tu će biti glavno mesto za održavanje svih kompozicija metroa. To je projekat, sporazum vredan negde oko 200 mil EUR, a vreme trajanja projektovanja i izgradnje iznosiće 60 meseci - rekao je Mali.

Usluge i radovi obuhvaćene Ugovorom sa kineskim partnerima podrazumevaju projektovanje i izvođenje radova na izgradnji administrativne zgrade sa operativno-kontrolnim centrom i drugih neophodnih objekata među kojima su inspekcijske hale, hale za održavanje, hale za gariranje, hale za održavanje infrastrukture, ulazno-izlaznog objekta, trafostanica i sprinkler stanica, sa kompletnim instalacijama i opremom za svaki od objekata.

Dodao je i da je predviđeno projektovanje i izgradnja donjeg stroja koloseka u depou za ukupnu dužinu koloseka od oko 10 kilometara, projektovanje i izgradnja manipulativnih površina i unutrašnjih saobraćajnica ukupne dužine oko 4,7 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom, spoljno uređenje depoa ukupne površine od oko 34 hektara i sve priključke na gradsku mrežu infrastrukture.

Ministar je istakao da se radovi, na Makiškom polju, i odakle će kretati i prva linija metroa, odvijaju nesmetano. On je podsetio da su radovi započeti u novembru 2021. godine. Ti radovi, obuhvataju ogroman prostor od čak 72 hektara, na kojem se uveliko radi nasipanje i priprema terena na kojem će biti izgrađen depo.

- Do 2028. godine prva linija metroa u Beogradu treba da bude završena, a druga linija do 2030. godine. Prva linija je ukupne dužine 21,4 kilometra i vodi od Železnika do Mirijeva. Druga ide od Mirijeva ka Bežaniji, dok je trasa treće linija od Banjice ka Bežaniji. To će biti sistem od tri linije metroa. Zajedno sa drugim delovima prevoza u Beogradu – tramvajima, trolejbusima, autobusima, to će biti potpuno novi sistem javnog prevoza - istakao je Mali, i dodao da se ovim projektom ostvaruje višedecenijski san građana Srbije.

Prema njegovim rečima, ovaj veliki projekat doprineće daljem razvoju infrastrukture, rešavanju saobraćajnih problema, zagađenja u Beogradu, razvoju cele zemlje. Važan je ne samo za Beograd nego, za sve građane Srbije.

- Očekujem u narednih desetak dana još jedan važan ugovor koji se odnosi na izgradnju metroa - istakao je Mali.

Iz Depoa Makiš obavljaće se kompletno upravljanje sistemima potpuno automatizovane Linije 1 metroa, posredstvom Upravljačkog centra koji će se nalaziti u administrativnoj zgradi. Osim upravljanja, odnosno regulisanja saobraćaja automatizovanih voznih sredstava, iz Upravljačkog centra će se upravljati i vršiti nadzor nad svim elektro-mašinskim postrojenjima u stanicama (liftovi, eskalatori, peronska vrata), evakuaciono-ventilacionim otvorima, objektima u depou.

Depo Makiš služiće za održavanje voznih sredstava beogradskog metroa, odnosno održavanje u smislu popravki većeg obima poput zamene obrtnih postolja, zamene glavnih transformatora i svih opravki koje iziskuju podizanje voznih sredstava dizalicama za vozna sredstva linija 2 i 3. Takođe, u Depou Makiš obavljaće se gariranje, inspekcija i redovno spoljašnje i unutrašnje pranje voznih sredstava Linije 1 i dela voznih sredstava Linije 2 metroa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

Kompleks Marina Dorćol imaće skoro 200.000 m2 BRGP, 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva vrtića... - Podnet zahtev za zelenu dozvolu za gradnju (FOTO)

Za gradnju Marine Dorćol, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je krajem septembra izdao lokacijske uslove, a sada je investitor, kompanija Sebre Marina Dorćol podnela Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Predviđena zona gradnje nalazi se u najstarijem gradskom jezgru i obuhvata prostor bivše industrijske zone Marine Dorćol

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.