NavMenu

Jeremy Hildreth, britanski stručnjak za brendiranje mesta i korporativni identitet - biografija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.06.2011. 16:39
Komentari
Podeli

(Jeremy Hildreth)

Jeremy Hildreth, nosilac dve diplome prestižne poslovne škole Wharton School, Unirveziteta Pensilvanije i Unirveziteta Oxford, je amerikanac sa evropskim državljanstvom koji zivi u Londonu. Sebe smatra građaninom sveta. Biće gost predavač na Brend konferenciji 9. juna 2011 u Beogradu.

Jedan od vrhunskih stručnjaka za brendiranje mesta, Jeremy je jedini profesionalac koji je blisko sarađivao sa “osnivačima” ove discipline: Wally Olinsom i Simon Anholtom sa kojim je bio ko-autor knjige “Brand America” (prevedene na pet jezika i ponovo objavljen u martu 2010). Kao postdiplomac Jeremy je proveo nekoliko godina kao istraživač i analitičar pre nogo što je postao fasciniran brendiranjem dok je radio u konsultantskoj komaniji “Wally Olinsa ”Saffron”. Tokom petogodišnje prakse u “Saffron”-u Jeremy je proputovao svet, vodeći ili učestvujući u projektima brendiranja mesta koje je ta firma preuzela tokom tih godina.

Kao glavni u Saffronu za projekte brendiranje mesta, vodio je tim koji je kreirao 2008 godine rad za Visit London – vizuelni i verbalni identitet, koji je Magazin Marketing nazvao ”skoro savršeno”. On je autor, manje – više samostalnih projekata Visit London House Style Guide, krucijalnih delova koji se sada adaptiraju pri kancelariji novog gradonačelnika Borisa Johnsona. Jeremy je savetovao države (Severna Irska, Litvanija, Poljska,Istočni Timor, Gana, Mauricijus…), gradove (najviše London) i regije (Opština Durham u severnoj Engleskoj, švedski Lapland, državu Rio deŽeneiro, Brazil). Kao konsultant za korporativni identitet, Jeremy je radio u skoro svim sektorima: Lloyd’s of London i SwissRe (osiguranje), Turkcell (vodećiprovadjer mobilne telefonije), Institut za kulturu Poljske, Whyte & Mackay(Britanska destilerija), Lynx (vrhunski proizvođači roštilja iz Kalifornije), Evropska kancelarija za patente, Vueling Airlines (low-costavio-kompanija iz Barcelone), Capital One (potrošački krediti), Thames Water (UKi US vodoprivredni operators), TATA (sektor za hranu) Fagor (proizvođač malih kućnih aparata iz Španije), AkzoNobel (hemija) and Mondragon (najveća industrijska kooperatina) .

Neki od posebnih doprinosa u privatnom sektoru uključuje razvoj kreditne kartice za Špansku banku (“Obsidiana” za Bankinter), definisanje modnog Brenda za specijalizovani luksuzni LVMH (pod nazivom “Trash&Soul”), kreirao ime i koncept za tri kolometra dugu unutrašnju ski stazu I multifunkcionalni projekat za nekretnine u Arabijskoj Pustinji. Jeremy je imao privilegiju da poseti više od 60 zemalja i 200 gradova u poslednjih deset godina, koji su mu omogućili da razvije “osećaj za mesto” i stekne uvid u važnost pitanja kao što su poreklo – odnosno odakle su proizvodi i organizacije, kako i zašto je to važno, i šta je potrebno učiniti u vezi sa tim.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.