NavMenu

Na sajmu Trako u Poljskoj Štadler predstavio novi flirt voz za Srbiju

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.09.2023. 13:23
Komentari
Podeli

Prvi flirtovi u Srbiji u narednim mesecima dobijaju "pojačanje" (Foto: Srbija voz)Prvi flirtovi u Srbiji u narednim mesecima dobijaju "pojačanje"
Kompanija Štadler (Stadler) na sajmu železničke industrije Trako u poljskom Gdanjsku predstavila je prethodnih dana i primerak flirt voza koji treba da bude isporučen Srbiji. Kako ova kompanija napominje u sapštenju izdatom ovim povodom, predstavljeni tip voza za potrebe naše železnice potrazumeva isporuku 18 elektromotornih garmnitura za Srbija voz, a u okviru trećeg ugovora koji je sklopljen sa ovom železničkom kompanijom. Kako Štadler podseća, prvi ugovor o isporuci 21 flirta između naše zemlje i njega kao proizvođača sklopljen je 2014. Potom je usledio ugovor za kupovinu i isporuku tri kiss Štadlerova voza (koji kao "Soko" voz od prošle godine opslužuju putnike na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad). Poslednji ugovor za 18 flirtova, koji će voziti na regionalnim linijama, ističe Štadler, sklopljen je krajem 2021. godine, odnosno početkom 2022.

Kompanija u saopštenju napominje da je ponosna što je deo obnove srpske železničke flote.

Kada je reč o novim flirtovima za Srbija voz, čiji primerak je predstavljen na Trako sajmu, iz Štadlera su naveli da je reč o tipu voza koju karakteriše lagana aluminijumska konstruukcija, da je dizajn takav da se njime nagašava mala potrošnja električne energije i da je voz lak za upravljanje. Naglašava se i da je novi flirt rađen od ekološki prihvatljivih materijala uključujući i boje na bazi vode. Vozilo karakteriše i lak princip ulaska i izlaska, uključujući osobe sa invaliditetom, osobe u invalidskim kolicima i bicikliste.

Voz je klimatizovan, sa spoljnim i unutrašnjim videonadzorom i sa sistemom video i audio obaveštavanja. Novi vozovi imaće četiri odeljka sa ukupno 244 mesta za sedenje, odnosno ukupno 473 putnika, uključujući i deo za putnike sa ograničenom pokretljivošću, kao i dosta prostora za prtljag. Voz je projektovan za brzine do 160 kilometara na čas, odnosno one brzine kojima voze i flirtovi koji uveliko saobraćaju u Srbiji.

Većina navedenih karakteristika ukazuje da su novi flirtovi u mnogo čemu slični onima koji na regio linijama krstare srpskim prugama, ali na osnovu snimka sa sajma jasno je da postoje određene novine i dizajnerske promene u odnosu na postojeće flirtove u Srbiji.

Štadlerov Kiss - najbrži voz na srpskim prugama (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Štadlerov Kiss - najbrži voz na srpskim prugama
Ivan Bulajić, v. d. generalnog direktora Srbija voza u toku leta je za časopis Pruga istakao da, budući da smo mi prvi u Evropi kupili prve flirt vozove četvrte generacije na naponu od 25 kV, prve garniture ići će u Rumuniju radi dobijanja tipske dozvole, a da bi se obavio upis u registar vozila sa tipskim dozvolama. Kako je dodao, to znači da ćemo prve nove garniture na srpskim prugama imati u redovnom saobraćaju u martu naredne godine i da će u saobraćaj ulaziti otprilike po jedan voz na svake dve nedelje. Očekuje se da cela flota bude isporučena do leta naredne godine.

Bulajić je naveo i da je nacrt reda vožnje za narednu godinu, a nakon sprovedenog istraživanja, predvideo i novine na srpskim prugama kao što je linija Novi Sad - Bar, a posle dužeg vremena i vozovi na relaciji Novi Sad - Sremska Mitrovica, Jedna od najavljenih novina je i to što svi vozovi koji dolaze sa juga i zapada zemlje neće više završavati vožnju u Prokopu, nego će ići do Zemuna.

D. A.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Finansije

Mogućnosti za progresivno oporezivanje zarada u Srbiji - Ko bi imao korist, šta bi to značilo za poslodavce, a koliki bi bio manjak u državnoj kasi?

Zaposleni koji u Srbiji rade za minimalnu zaradu za doprinose trenutno izdvajaju 20% svoje bruto zarade, dok oni sa neto zaradom u vrednosti od 500.000 dinara, za doprinose izdvajaju manje od 15% svoje ukupne bruto zarade. Za poslodavce se uvođenjem progresivnog oporezivanja, ukupan trošak po zaposlenom ne bi menjao, kaže za eKapiju Bojana Tamindžija, jedna od autorki istraživanja "Za progresivno oporezivanje: Mogućnosti uvođenja

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.