NavMenu

Domaćinstvo u Kaću jedno od pet gazdinstava u Srbiji koje se bavi uzgojem gerbera

Izvor: RTV Četvrtak, 21.09.2023. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Satyaki Sen)Ilustracija
U poslednje vreme sve češći su primeri da ljudi odustanu od profesije za koju su se školovali ili daju otkaz u nekoj kompaniji, kako bi pokrenuli sopstveni biznis u drugoj oblasti. Upravo tako je nastala proizvodnja gerbera u jednom domaćinstvu u Kaću, koje je danas jedno od pet gazdinstava u Srbiji, koje se bavi uzgojem tog cveta.

Podstaknuta pričom rođaka da se 90% gerbera na domaćem tržištu uvozi iz Holandije, Tamara Hrnčjar Lakić je sa sestrom odlučila da na zemlji u Kaću, koju je majka donela u miraz, napravi sopstvenu domaću proizvodnju tog cveta.

Tamara i Nevena su završile ekonomiju tako da 2020. godine, kada su krenule da se bave uzgojem, nisu imale puno znanja, jer, kako kažu, ni u domaćoj literaturi nije bilo puno podataka. Međutim, konstantnim učenjem, praksom i uz pomoć oca postali su jedan od pet proizvođača gerbera u Srbiji.

- Širilo se tako što smo videli da ima prostora i zainteresovanih kupaca na našem tržištu. Lepo su prihvatili tu domaću proizvodnju, upravo zbog toga što dobijaju svež cvet, koji se bere danas i odmah se isporučuje i on onda može mnogo duže da traje nego uvozni - rekla je Tamara.

- U Srbiji nas ima možda četiri-pet uzgajivača gerbera koji se baš isključivo bave proizvodnjom gerbera na veće količine. Ono što je važno napomenuti da je ova biljka koliko osetljiva toliko i zahtevna i za održavanje, ja na primer, u toku dana po 15-20 saksija izvadim da se pogleda koren. On je okolo sav od belih žilica kojima se one hrane čim te žile gube tu belinu znači da ih je napala neka bolest. Zahtevaju prisutnost svakodnevnu, ne mora to baš da bude od ujutru do uveče, ali kada je sezona baš zna da bude tako od rane zore do kasno uveče, tako da nema praznika, nema vikenda, nema nekog neradnog dana da se ne dođe, ne obiđe, ne proveri da li je sve u redu kada su letnji meseci - kazao je Radivoj Lakić.

Velika pomoć su im bile i pokrajinske subvencije, te su pored 4.300 sadnica na 720 kvadratnih metara prošle godine napravili još jedan plastenik. Nažalost, skorašnje jako nevreme uništilo im je deo sadnica, ali, kako kažu, to ih neće obeshrabriti, te se dogodine nadaju da će napraviti još jedan plastenik.

- Moguće je da se od ovoga zarađuje, eto ja sam primer, meni je ovo jedini posao, može lepo da se zaradi i pristojno živi - konstatovala je Tamara.

- Dolazili su ovde da gledaju, prvo šta sam rekao mladima, kad krenete u ovo, morate se odreći kafića, nažalost ali tako je, ovo zahteva da budeš 24 sata tu, ne da radiš, ali moraš biti tu - poručuje Radivoj.

- Ja sam imao jedan infarkt sa tri stenta, evo verujte mi ja još od tada, kada sam ovo počeo da radim još nisam bio kod lekara, jedino redovno na kontrolu. Hvala ovom cvetu što mi daje ovakvu mladost i daje mi elana da nastavim dalje da radim - zaključio je Radivoj
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.