NavMenu

Zaključen ugovor za zamenu LED osvetljenja u Opštini Kanjiža - Finansijska ušteda kroz model javno-privatnog partnerstva

Izvor: eKapija+ Sreda, 20.09.2023. 14:53
Komentari
Podeli
Obrad Tadić, direktor kompanije Smart Energy Investment Kft i predsednik Opštine Kanjiža, Fejstamer Robert (Foto: Aleksandar Jančević)Obrad Tadić, direktor kompanije Smart Energy Investment Kft i predsednik Opštine Kanjiža, Fejstamer Robert
U prisustvu ambasadora Mađarske u Beogradu, Jožefa Mađara, zaključen je ugovor za rekonstrukciju javnog osvetljenja primenom LED tehnologije u Opštini Kanjiža. Ugovor na 15 godina potpisali su predsednik Opštine Kanjiža, Fejstamer Robert i Obrad Tadić, direktor kompanije Smart Energy Investment Kft. Primenom modela javno-privatnog partnerstva, budući troškovi za električnu energiju biće umanjeni, usled korišćenja inovativne LED tehnologije. Prema predviđenom obračunu, direktna finansijska ušteda biće 269.248 EUR, odnosno godišnje 17.949 EUR nakon isplate naknade privatnom partneru.

U periodu od 15 godina neće doći do uvećanja dosadašnjih troškova, a od izuzetne je važnosti da Opština nije uzela kreditno zaduženje za realizaciju zamene postojećih svetiljki LED javnim osvetljenjem. Ukupna ušteda električne energije za vreme trajanja projekta biće oko 23.165.000 kWh.

Jožef Mađar, Obrad Tadić i Robert Fejstamer (Foto: Aleksandar Jančević)Jožef Mađar, Obrad Tadić i Robert Fejstamer
- Svaki projekat koji predstavlja korak ka pibližavanju Srbije Evropskoj uniji, dobro je došao. Kanjiža je mala Opština koja je prepoznala mogućnost, ali i potrebu da uštedi kroz projekat javno – privatnog partnerstva i dobije najsavremeniji sistem osvetljenja i dugoročne benefite koji će se odraziti na njene građane - rekao je Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Srbiji.

- Ovo je značajan pomak za Opštinu Kanjiža, jer ćemo kroz model javno-privatnog partnerstva omogućiti građanima bolju osveljenost i bezbednost na ulicama, a u budžetu ćemo imati više sredstava za druge potrebe - smatra Fejstamer Robert, predsednik Opštine Kanjiža.

Jožef Mađar, Obrad Tadić, Robert Fejstamer i Nebojša Rakić (Foto: Aleksandar Jančević)Jožef Mađar, Obrad Tadić, Robert Fejstamer i Nebojša Rakić
Planirani broj implementiranih Schreder LED svetiljki je 4.956 komada, dok je njihov vek trajanja 25 godina. Privatni partner Smart Energy Investment Kft u potpunosti će samostalno finansirati realizaciju ovog projekta.

- Kao potvrdu kvaliteta naših projekata, u maju ove godine UNECE je odabrao naš projekat u Zaječaru koji je jako sličan ovom, u 10 najboljih JPP i infrastrukturnih projekata na svetu. Pored toga UNECE je dao posebnu pohvalu ovom projektu zbog usklađenosti istog sa ciljevima održivog razvoja i cirkularnom ekonomijom. Mi smo ponosni na to i nema razloga da sumnjamo da i ovaj projekat u Kanjiži bude jednako dobar i kvalitetan na zadovoljstvo svih, jer se radi o istom replikabilnom modelu projekata rekonstrukcije javnog osvetljenja. Na ovom projektu u Kanjiži garantujemo uštede u energiji od oko 1.544.000 kWh godišnje ili 77% što značajno utiče na smanjenje energetskih i ekoloških izazova - ističe Obrad Tadić, direktor Smart Energy Investment Kft.

Obrad Tadić i Fejstamer Robert (Foto: Aleksandar Jančević)Obrad Tadić i Fejstamer Robert
Očekuje se da će implementacija projekta rekonstrukcije javnog osetljenja u Opštini Kanjiža biti gotova do kraja decembra ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.