NavMenu

Uz kuću Nikole Nestorovića u Beogradu nići će moderan stambeno-poslovni objekat (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2023. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Idejno rešenje / Centar za planiranje urbanog razvoja)
Ulica Kneza Miloša u Beogradu dobiće novi stambeno-poslovni objekat na broju 42. Projektovan je kao dvostrano uzidan objekat u odnosu na bočne granice parcele - spratnosti 2Po+Su+P+5 (korpus ka ulici) i 2Po+Su+P+6+Ps (korpus ka dvorištu).

Projektovano je ukupno devet stambenih jedinica i tri poslovna prostora u suterenu i tri nadzemne etaže, svi orijentisani prema ulici Kneza Miloša.

Parceli se pristupa odvojenim kolskim i pešačkim prilazom iz ulice Kneza Miloša.

Kako je navedeno u urbanističkom planu, korpusi su povezani središnjim komunikacionim jezgrom. Razvija se po dubini parcele i projektovan je tako da je u što je moguće većoj meri orjentisan prema postojećem objektu na KP 960, kako bi se što više "povukao" od spomenika kulture (kuće Nikole Nestorovića) i omogućio prostorni komfor i bolje sagledavanje svih vrednosti kulturnog dobra.

U neposrednoj blizini predmetne parcele, u Kneza Miloša 38, nalazi se neorenesansni objekat ambasade Republike Poljske koji, takođe, ima status objekta pod prethodnom zaštitom.

- Dakle, susedni objekti su raznovsrsni po svojim namenama, horizontalnim i vertikalnim gabaritima, ali svi imaju značajnu istorijsku i arhitektonsku vrednost, te je uklapanje planiranog objekta u ambijentalni kontekst kompleksno i važno - ističe se u dokumentaciji.

Funkcionalno objekat je podeljen na tri celine - podzemnu garažu sa tehničkim prostorijama, poslovni i stambeni deo objekta - sa dva komunikaciona odvojena jezgra za stambeni i poslovni deo.

U podzemnim etažama smeštena su tri nivoa garaža i tehničke prostorije dok se u suterenu nalaze ostave poslovnog prostora i stambena jedinica orijentisana ka dvorištu.

U prizemlju objekta nalazi se ulazni hol sa komunikacionim jezgrom, stan orijentisan ka dvorištu i poslovni prostor sa svojom komunikacijom orijentisan ka ulici. Slična funkcionalna organizacija u pogledu stambenog i poslovnog prostora ponovljena je i na prvom i drugom spratu dok su svi ostali spratovi objekta isključivo stambeni.

Ukupna bruto površina objekta (nadzemne i podzemne etaže) je 3.136,17 m2. Predviđena su 23 parking mesta.

Investitor je privatno lice, a obrađivač urbanističkog plana Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP Beograd, koji je izradio i idejno rešenje.


Kuća Nikole Nestorovića

Kuća Nikole Nestorovića, istaknutog arhitekte i profesora univerziteta, podignuta je 1903. godine. On je objekat projektovao i u njemu živeo.

Kako je u dokumentaciji preuzeto sa sajta Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, zgrada predstavlja retko sačuvan primer porodične kuće koja odražava veoma visok stepen stambene kulture u razvoju srpskog građanskog društva na početku 20 veka.

Po svojoj prostornoj kompoziciji i unutrašnjoj dekoraciji, centralnim rešenjem trotraktne osnove sa podrumom, prizemljem i potkrovljem, kuća čini jedinstvo sa simetrično koncipiranim vrtom. Oblikovana je u maniru akademizma 20. veka.

Estetski kvaliteti se posebno ogledaju u bogatoj arhitektonskoj plastici. Glavna fasada ukrašena je ornamentikom u stilu baroka čiji je autor likorezac Franja Valdman.

Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, ova kuća je proglašena za spomenik kulture.


A. K.


Fotogalerija
Kneza Miloša 42
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.