NavMenu

Prodaju robe putem interneta u FBiH će moći obavljati samo registrovani trgovci

Izvor: Klix Ponedeljak, 18.09.2023. 16:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)Ilustracija
Novim tekstom Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH se precizira niz odredbi poput uvođenja neradne nedjelje u prodajnim objektima, mogućnost uvođenja samouslužnih pumpi, ali se i reguliše oblast elektronske trgovine (e-trgovina).

Pandemija koronavirusa dala je veliki doprinos raspostranjenosti online trgovine u našoj zemlji te su građani odlučili na taj način prodavati i kupovati robu.

Radna grupa finalizira Prijedlog prednacrta Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH. Iz Ministarstva trgovine FBiH objasili su u razgovoru za Klix.ba na koji će način biti uređena oblast e-trgovine.

- U novom tekstu zakona navedeno je da prodaju na daljinu može da organizuje samo trgovac koji se registrovao za tu vrstu trgovine te dobije šifru djelatnosti od nadležnog registarskog suda - istakli su.

Sigurna trgovina

Kako nije moguće kontrolisati sve koji preko društvenih mreža ponude prodaju proizvoda, prijedlog je da se e-trgovci prilikom oglašavanja obavežu da se identifikuju kao fizičko lice ili registrirani trgovac.

Objašnjeno nam je da registrirani trgovac ima obavezu da naznači registarski broj.

- Na kupcima je da odluče hoće li kupiti od e-trgovca koji nije ostavio podatke za eventualne žalbe ili reklamaciju ukoliko žele sigurnu trgovinu - ističu.

U planu federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića je i izrada posebnog zakona o elektronskoj trgovini koji će detaljnije propisati uslove.

Inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona i propisa donesenih na osnovu ovog zakona vrše federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori i kantonalni, gradski i općinski tržišni inspektori, svaki u okviru svoje nadležnosti, u skladu sa ovlašćenjima propisanim ovim zakonom i propisima kojim se uređuje inspekcijski nadzor.


Kazali su nam da su predviđene novčane kazne za one koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi.

Zaštita potrošača

Ipak, kako je riječ o prednacrtu Zakona o kaznama će biti govora nakon što zakon bude usvojen.

Radna grupa ministarstva priprema i Zakon o zaštiti potrošača. Ovim zakonom uređuju se osnovna prava i obaveze potrošača i trgovaca na teritoriji FBiH.

Kazali su nam da se osim zakonom utvrđuju načini i postupci zaštite prava potrošača, prava potrošača pri kupovini robe i usluga, zaštite i sigurnost života i zdravlja potrošača, deklarisanje proizvoda, odgovornost i garancija za proizvod ili uslugu.

Osim toga, zakon će tretirati i prodaju na osnovu ugovora na daljinu, turističke paket aranžmane, informisanje potrošača, prava i obaveze udruženja potrošača, nadležnih organa, tijela i drugih nosioca funkcija zaštite potrošača, nadzor i kaznene odredbe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.09.2023.  |  Energija

Novi ugovori sa EPS-om - Vlasnici poslovnih prostora menjaju status, da li to znači i skuplja struja?

Nedavno je Elektroprivreda Srbije (EPS) dostavila na adrese potrošača iz kategorije "mali kupci" nove ugovore o snabdevanju električnom energijom. Uslovima koje propisuju novi ugovori zbunjeni su mnogi građani, a posebno vlasnici poslovnih prostora koji su do sada plaćali električnu energiju kao domaćinstva, a sada će im se zbog potrošnje veće od 30.000 kilovata godišnje, status promeniti. Iz EPS-a su za Politiku potvrdili da je ovo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.