NavMenu

Veliki investicioni ciklus u Elektro-Hercegovini - Ljubinje dobija dalekovod vredan oko 3,5 mil KM

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.09.2023. 16:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija

Preduzeće Elektro-Hercegovina Trebinje u proteklom periodu realizovalo je više investicionih projekata koji su se odnosili na poboljšanje kvaliteta napajanja postojećih i mogućnost priključenja novih potrošača na distributivnu mrežu.

Milutin Mastilović, izvršni direktor za terenske operacije u ZP Elektro-Hercegovina, istakao je za Trebinje Danas, da ovo preduzeće realizuje dosta investicionih projekata, te je tako izvršena izgradnja i rekonstrukcija više elektroenergetskih objekata.

- Kada govorimo o opštini Nevesinje, prošle godine na dionici Miljevac- Batkovići – Drenovik – Bratač obnovljeno je 8950 metara trase starog i izgrađeno 600 metara novog dalekovoda. Radove su izvodili radnici terenskih jedinica ‘Elektro-Hercegovine’ iz Nevesinja, Gacka i Trebinja. Trenutno radimo na rekonstrukciji Dalekovoda Luke, a prije 15 dana završena je rekonstrukcija dalekovoda Rast. Krajem ovoga mjeseca u planu je početak rekonstrukcije dalekovoda Drežanj, dužine 56 km koji nam je pravio probleme - istakao je Mastilović.

Izvršni direktor za terenske operacije u ZP Elektro-Hercegovina, najavio je da u opštini Gacko u planu izgradnja dvije nove trafostanice do kraja tekuće godine. Prema njegovim riječima, rekonstruisali su nekoliko manjih trafostanica a završena je i rekonstrukcija dalekovoda Srđevići dužine 7,2 km.

Mastilović je dodao da je u opštini Bileća prošle godine rekonstruisan dalekovod Vlahinja, da trenutno rade na rekonstrukciji dalekovoda Podtuhor i Vranjska, te je najavio da je u planu da završe novu trafostanicu u poslovnoj zoni u ovoj opštini, te da je završena i rekonstrukcija dalekovoda Baljci.

U toku je i rekonstrukcija alternativnog dalekovoda koji spaja Berkoviće i Ljubinje i, kako su najavili iz Elektro-Hercegovine, trebalo bi do kraja ove godine da bude gotovo.

U gradu Trebinje izvršena je izgradnja novih dalekovoda i trafostanica i elektrifikacija više sela koja ranije nisu imala struju.

- Završili smo elektrifikaciju sela Plana-Dola-Janjač u dužini od 2,5 km. Takođe završen je prije mjesec dana dalekovod Orjašje-Čavaš od 2,8 km. Trenutno radimo elektrifikaciju sela Bukanje i Dvrsnica kao i jednog dijela Ubala, a krajem mjeseca počinjemo elektrifikaciju Željeva i Macinke - istakao je Mastilović, te dodao da je urađeno sedam trafostanica, a u planu su još tri.

Ono što je bitno naglasiti za opštinu Ljubinje, prema riječima Mastilovića, jeste da se ova opština snabdijeva sa 35 kV naponskim nivoom dalekovoda iz Stoca, koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Samim tim to nije nadležnost Elektrohercegovine, a jednim dijelom prolazi kroz minsko polje što predstavlja veliki problem.


- Samo u ovoj godini imali smo 11 ispada toga dalekovoda i 32 časa je trajalo beznaponsko stanje i mi smo svjesni toga problema. Zato smo sada u procesu izrade projektne dokumentacije, kako bi pokrenuli projekat izgradnje 35 kV dalekovoda od trafostanice Veličani, Popovo polje, do Ljubinja, dužine 17 km. Vrijednost ove investicije je oko 3,5 miliona maraka, ali tačan iznos investicije ćemo znati kada projekatna dokumentacija bude završena - istakao je Mastilović.

Ovom prilikom najavio je da će sljedeće sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima ERS-a i Elektroprenosa BiH, čija im je saglasnost neophodna, tako da Elektrohercegovina kreće u ovaj strateški projekat rješavanja problema snabdijevanja električnom energijom opštine Ljubinje.

Iz Elektro-Hercegovine poručili su da rade na brojnim investicionim projektima koji podrazumijevaju sanaciju i rekonstrukcija dalekovoda, investiciono održavanje, izgradnju brojnih dalekovoda, te da će nastaviti ovim tempom. Pored toga dosta ulažu i u obuku radnika, a sve u cilju efikasnijeg rada i pružanja što bolje usluge krajnjim potrošačima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? - Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Uz toliko različitih ulja za kuvanje koja se nalaze u prodanicama, odabir pravog ulja za svakodnevno kuvanje može da bude malo komplikovano. Tačka ključanja jedan je od najvažnijih karakteristika koje treba da uzmete u obzir pri odabiru ulja za kuvanje. Definiše se kao temperatura na kojoj ulje prestaje da svetluca i počinje da se raspada, gubeći svoj integritet, prenosi GH. Evo koja ulja preporučuju nutricionisti. Maslinovo ulje U

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.