NavMenu

OIE Srbija 2023 - Aukcije su bile odlične, šta ćemo sa balansiranjem?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.09.2023. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: OIE Srbija/Goran Zlatković)
Nedavno završene aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji bile su odlične i mogu poslužiti kao model za druge zemlje, poručili su proizvođači vetroturbina i investitori vetroparkova okupljeni na konferenciji OIE Srbija 2023.

Učesnici panela "Energija vetra - Srbija posle aukcija i Evropa posle energetske krize" poručili su da balansiranje ostaje glavni problem za naredni period, a osvrnuli su se i na proces dobijanja dozvola za izgradnju koji bi, kako su istakli, mogao biti brži. Panelisti su istakli i nefer konkurenciju na tržištu u vidu proizvođača van Evrope koji nude jeftiniju opremu i pozvali na čvrstu regulaciju u EU koja će zaštiti evropske proizvođače.

- Nije u evropskom interesu da se instaliraju neevropske turbine. Citiraću Ursulu fon der Lajen: "Budućnost naše industrije čiste tehnologije mora biti stvorena u Evropi" – istakao je na početku moderator panela Džajls Dikson, generalni direktor WindEurope, vodeće evropske asocijacije koja okuplja više od 400 članova iz oblasti vetroindustrije.

Govoreći o značaju OIE, istakao je da svaka instalirana vetroturbina generiše 13 mil EUR ekonomske aktivnosti. Srbiji je čestitao na prvim aukcijama dodajući da one mogu biti model za druge zemlje.

- Srbija je imala dobar dizajn aukcija, zdrave cene, dobru vidljivost, svaka čast – poručio je Dikson.

Džajls Dikson (Foto: OIE Srbija/Goran Zlatković)Džajls Dikson


Dozvole za izgradnju manji problem od mreže

Potpredsednik za izgradnju, globalni razvoj projekata i poslovni razvoj u Izraelu u kompaniji Enlight Ilan Goren rekao je da je Srbija za ovu kompaniju veoma važno tržište zbog postojećih i planiranih projekata. Na tržište Srbije kompanija Enlight K2-Wind, koja je jedan od pobednika aukcija, ušla je sa vetroparkom Kovačica, a u pripremi je vetroelektrana Pupin.

- Veoma smo zadovoljni aukcijama, bile su balansirane, zadovoljile su interese i države i investitora. Pobedili su projekti koji će stvarno biti izgrađeni. Naša briga sada usmerena je na balansiranje. Potencijalno rešenje za balansiranje je fiksna cena po megavat satu. Potrebna nam je jasna formula koja će pokazati na šta da računamo, to je važno za investitore – poručio je Goren.

On se složio da proces dobijanja dozvola jeste komplikovan, za šta delimično ima razumevanja jer, kako kaže, sve treba uzeti u obzir kada se grade tako veliki projekti kao što su vetroparkovi. Ipak, ovaj proces bi trebalo da bude brži, da ne bi došlo do odlaganja velikih projekata mesecima, poručio je. Ali, kako je naglasio, veći problem od procesa dobijanja dozvola je mrežni sistem. Prema njegovim rečima, to je najveća prepreka za širenje obnovljivih izvora energije, ne samo u Srbiji, nego u čitavom svetu.

- Nema uslova za povezivanje na mrežu, pa nema razdvajanja pravih projekata koji će se izgraditi od ostalih. Dva su rešenja ovog problema, prvi je investiranje u postojeću infrastrukturu, što je dug proces. Drugo rešenje, koje možemo odmah da uradimo, jeste hibridizacija projekata, da imamo i vetroparkove i solar i baterije – navodi Goren.

Potpredsednik u kompaniji Enlight naglasio je neophodnost brze reakcije u energetskoj tranziciji.

- U trci smo sa klimatskim promenama i tu trku gubimo. Nisu nam dovoljno visoki ciljevi. Jul je najtopliji mesec ikada izmeren u istoriji, svedoci smo velikih požara od Grčke do Kalifornije, sada poplava u Libiji. Ne reagujemo dovoljno brzo, neophodno nam je više obnovljivih izvora energije i to brže – upozorio je Goren.


EPS treba da obezbedi kapacitete za balansiranje

Direktor poslovnog razvoja kompanije Elicio Emanuel Ven Vajv poručio je da su troškovi izgradnje projekata porasli zbog rasta troškova rada, transporta i kamatnih stopa. Kompanija Elicio koja je u Srbiji izgradila vetropark Alibunar, nije učestvovala na aukcijama, ali ih je pažljivo pratila.

- Rezultati su pozitivni, važno je da je maksimalna ustanovljena cena bila prikladna. Digitalni aspekt aukcija bio je odličan, a sam proces efikasan i brz, od prijave do rezultata – rekao je Ven Vajv.

Brzina, ipak, ne karakteriše proces dobijanja dozvola u kom je primetio nekoliko problema. Prvi je manjak resursa koji upravljaju prijavama, a drugi manjak fleksibilnosti sistema.

- U Srbiji sve kreće sa master planom, dug je proces i ide u detalje prerano. U procesu dobijanja dozvola treba ići progresivno, od šire slike ka pojedinostima. Primera radi, nije dobra ideja da pozicija vetroturbina bude fiksirana rano u razvoju, već da može da se menja kasnije, mora da postoji fleksibilnost sistema da se projekat prilagođava zahtevima tržišta – rekao je Ven Vajv.

I on deli zabrinutost kada je u pitanju balansiranje za koje, kako kaže, jeste rešenje u fiksnim cenama.

- Balansiranje je teško pitanje pogotovo u zemlji kao što je Srbija gde tržište nije potpuno liberalizovano. Rizik je na strani investitora i na tome treba raditi. EPS je u poziciji da obezbedi kapacitete, ostavljanje tržištu, koje ne postoji, da to radi nije opcija – zaključio je Ven Vajv.

(Foto: OIE Srbija/Goran Zlatković)

Šta kažu proizvođači vetroturbina – Vera u srpsko tržište

Zadovoljstvo aukcijama dele i proizvođači opreme za vetroparkove. Direktorka međunarodne prodaje u GE Vernova Onshore Vind Nataša Pavlović istakla je da su aukcije veliki korak napred sa tačke gledišta proizvođača.

- Veliko takmičenje je dokaz da je tržište zdravo. Mi smo u Srbiji prisutni na vetroparkovima Kovačica i Dolovo i radujemo se novim projektima na narednim aukcijama, za koje je važno da se održe pravovremeno – rekla je Pavlović.

Industrija vetra je, kako je podsetila, mlada u poređenju sa konvencionalnim, svaka zemlja ima svoje propuste i mnogo još treba da se uradi da bi celokupna slika bila bolja. Proizvođači turbina su, kako kaže, ranijih godina bili pod velikim pritiskom, ali sada ulaze u period stabilnosti.

- Za investitore je osim kvaliteta, veoma važna i dostupnost nas kao proizvođača. Zato mi, osim kvalitetnih proizvoda, obezbeđujemo i uslugu koja je dostupna 24/7 što je neophodno da biste kupcima obezbedili kvalitet – primetila je Pavlović.

Generalna direktorka kompanije Nordex za Mediteran En-Katrin de Turtije istakla je da je Srbija jedno od fokus tržišta za ovu kompaniju. Inače, Nordex Grupa je relativno nov igrač sa velikim ambicijama na srpskom tržištu vetra. Nakon isporuke 22 turbine za vetropark Krivača, kompanija priprema sledeći projekat za narednu godinu.

- Vlada Srbije je pokazala da je sposobna da sprovede ovako zahtevne aukcije koje mogu biti primer za druge zemlje kako da ih sprovedu. To je obećavajući signal koji potvrđuje našu veru u srpsko tržište – istakla je de Turtije.

Evropa treba da štiti svoje proizvođače

Učesnici panela složili su se oko toga da bi Evropa trebalo da zaštiti evropske proizvođače opreme. Generalna direktorka kompanije Nordex za Mediteran En-Katrin de Turtije upozorila je na trend da Evropa sve više zavisi od zemalja van EU, bilo da je pitanju elektronika ili drugi delovi opreme, kao i da ova kompanija nema dilemu oko toga koga treba podržati.

- Podržavamo evropske proizvođače, a Srbija sa svojom istorijom u industriji, svakako ima šansu u tom polju. Energetska bezbednost i sigurnost veoma su važne – rekla je de Turtije dodajući da ova kompanija investira i u skladišta hidrogena.

Potpredsednik za izgradnju, globalni razvoj projekata i poslovni razvoj u Izraelu u kompaniji Enlight Ilan Goren istakao je da ova kompanija kupila opremu upravo od GE Vernova i Nordexa i da je investitorima veoma važno da u proizvođaču opreme imaju partnera koji će servisirati vetrogeneratore i obezbediti da poslovanje funkcioniše neometano.

Direktor poslovnog razvoja kompanije Elicio Emanuel Ven Vajv naglasio je da Elicio do sada uvek koristio opremu evropskih proizvođača, što zbog kvaliteta, što zbog usluge.

- Kao evropski građanin želim da vidim da razvoj OIE koristi nama kao građanima EU. Ali zabrinuti smo da će u nekim tržištima iskušenje za jeftinim mašinama biti preveliko i da će nefer konkurencija istisnuti evropske proizvođače, zato nam treba čvrsta regulacija u EU – poručio je Ven Vajv.

Konferenciju OIE Srbija 2023, čiji je jedan od medijskih pokrovitelja portal eKapija, organizovalo je udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Industrija

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, čija je vrednost 5 mil EUR, otvoreno je u fabrici Smurfit Kappa doo. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je otvorila ovo postrojenje u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića, naglasila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.