NavMenu

Privremeno ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite

Izvor: eKapija+ Ponedeljak, 18.09.2023. 13:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Saklakova/shutterstock.com)Ilustracija
Narodna banka Srbije je 11. septembra 2023. godine donela Odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima. Na taj način je ograničena kamatna stopa za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 EUR, a koji je obezbeđen hipotekom.

Tim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za narednih 15 meseci, počev od oktobarske rate. Po prestanku primene ove odluke banke neće imati pravo da od dužnika potražuju deo kamate koji nisu obračunavale i primenjivale zbog primene kamatne stope propisane ovom Odlukom.

Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine – nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08%, što znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10% do više od 25%.

Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31.jula 2022. godine do stupanja na snagu Odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08%, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita s kamatom iz prvobitnog plana otplate. Navedeno znači da su i ovi dužnici zaštićeni od daljeg rasta rate kredita.

Kamatna stopa je ograničena u smislu njenog daljeg rasta, što podrazumeva da će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da usklade iznos rate u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu.

Takođe, banke su dužne da svakom korisniku finansijskih usluga za vreme primene ove Odluke, na njegov zahtev, omoguće da bez naknade izvrši otplatu stambenog kredita, u potpunosti ili delimično i to bez obzira na iznos koji se prevremeno otplaćuje.

Odluka je stupila na snagu 13. septembra 2023. godine i primenjivaće se do 31. decembra 2024. godine.

Autor: Marta Luković, dipl. pravnik, TSG Advokati
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro, Finansije

Austrijanci zatvaraju industriju mesa Mitros u Sremskoj Mitrovici, a od Srbije dobili 5,3 mil EUR

Zaposleni u klaničnoj industriji Mitros iz Sremske Mitrovice, dobili su nedavo obaveštenje da će fabrika prestati sa radom do kraja godine, a sada se to i obistinilo, barem na neko vreme. Naime, vlasnik Mitrosa, kompanija Gierlinger Holding GmbH, donela je odluku da obustave proizvodnju u sremskomitrovačkoj industriji mesa. - Na osnovu detaljne analize poslovanja kompanije uprava i vlasnici privrednog društva Gierlinger Holding GmbH bili su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.