NavMenu

Trese se tržište dizela - Smanjena proizvodnja dovešće do skoka cena

Izvor: RT Balkan Ponedeljak, 18.09.2023. 09:50
Komentari
Podeli

(Foto: r.classen/shutterstock.com)
Svetske rafinerije nafte pokazale ne mogu da proizvedu dovoljno dizela, što bi ekonomije moglo da ostavi bez goriva neophodnog za transport i stvori nove inflatorne probleme, prenosi "Blumberg".

Dok su cene nafte u usponu, u petak su bile nešto ispod 95 dolara po barelu, njihov rast je mali poređenju sa porastom cena dizela. One su u Americi u četvrtak skočile na iznad 140 dolara, što je najviši nivo u istoriji za ovo doba godine. Evropski ekvivalent je od leta poskupeo 60 odsto.

Situacija bi mogla dodatno da se pogorša. Saudijska Arabija i Rusija smanjile su proizvodnju sirove nafte, a te dve zemlje su 5. septembra najavile su da će nastaviti proizvodnju na tom nivou do kraja godine - u periodu u kom potražnja za gorivom obično raste.

- Postoji rizik da će tokom zimskih meseci doći do stalne zategnutost na tržištu, posebno za destilate - rekao je šef odeljenja za tržište nafte u Međunarodnoj agenciji za energiju Toril Bosoni, misleći na kategoriju goriva koja uključuje dizel.

- Rafinerije se bore da održe korak - ocenio je Bosoni.

Ove godine postojao je i pritisak na rafinerije da prave druge proizvode, poput mlaznog goriva i benzina, gde je potražnja takođe snažno porasla, kaže analitičar u "Goldmen saksu" Kalum Brus.


Rafinerije su smanjile proizvodu tokom pandemije kovida 19, kada je potražnja za gorivom bila niža, ali se sada suočavaju sa problemima nedovoljnih proizvodnih kapaciteta.

Zbog toga postoji zabrinutost oko snabdevanja iz nekih ključnih zemalja izvoznika dizela. Rusija, koja je uprkos zapadnim sankcijama i dalje jedan od vodećih izvoznika, nagovestila je da želi da ograniči količinu goriva koje šalje na globalna tržišta.

Kina, još jedan potencijalni snabdevač, nedavno je izdala novu kvotu za izvoz goriva, ali trgovci i analitičari u Aziji kažu da najavljene količine neće biti dovoljne da spreče probleme na tržištu do kraja godine.

Posledice smanjene proizvodnje već se osećaju u ključnim čvorištima za skladištenje. Zalihe u SAD i Singapuru trenutno su ispod sezonski normalnih nivoa, dok su zalihe u zemljama OECD-a su niže nego što su bile pre pola decenije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? - Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Uz toliko različitih ulja za kuvanje koja se nalaze u prodanicama, odabir pravog ulja za svakodnevno kuvanje može da bude malo komplikovano. Tačka ključanja jedan je od najvažnijih karakteristika koje treba da uzmete u obzir pri odabiru ulja za kuvanje. Definiše se kao temperatura na kojoj ulje prestaje da svetluca i počinje da se raspada, gubeći svoj integritet, prenosi GH. Evo koja ulja preporučuju nutricionisti. Maslinovo ulje U

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.