NavMenu

EBRD, donatori i Banca Intesa podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji

Izvor: Beta Petak, 15.09.2023. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Elisa Riva)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju vrednu 25 mil EUR kojom će Banka Intesa Beograd dodatno podržati ulaganja malih i srednjih preduzeća u Srbiji, saopšteno je. Zahvaljujući tim kreditima mala i srednja preduzeća u zemlji imaće mogućnost da povećaju ulaganja u zelene tehnologije, kao i druge oblasti koje će im olakšati proces usklađivanja sa direktivama Evropske unije (EU) i drugim relevantnim međunarodnim standardima, navodi u saopštenju Banca Intesa.

- Veoma mi je drago što su sredstva iz kreditne linije primarno namenjena zelenim investicijama, budući da je to u skladu sa našom suštinskom posvećenošću aktivnostima usmerenim na sprovođenje dekarbonizacije i ozelenjavanje srpske privrede - izjavila je direktorka EBRD za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević.

Pored pristupa povoljnim izvorima finansiranja, mala i srednja preduzeća dobiće i dodatni podsticaj u vidu bespovratnih sredstava u vrednosti do 15% iznosa kredita, koja će finansirati Luksemburg, Norveška i drugi donatori čije se učešće očekuje, dok će im prilikom pripreme i implementacije finansiranih investicija na raspolaganju biti i podrška programskih konsultanata.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Inteza Darko Popović je rekao da je ta banka u podršku održivim projektima u delu privrede u Srbiji uložili gotovo 70 mil EUR.

Ova kreditna linija deo je EBRD Programa dodatne podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji čiji je cilj doprinos oporavku poslovanja nakon pandemije koronavirusa.

Planirano je da oko 70% sredstava bude usmereno na investicije malih i srednjih preduzeća u zelene tehnologije i unapređenja njihove energetske efikasnosti i smanjenja emisija ugljenika. Preostala sredstva biće iskorišćenja za podršku ulaganjima u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvaliteta proizvoda i bezbednosti poslovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.