NavMenu

Izgradnja postrojenja i proizvodnja električne/toplotne energije iz hidrogeotermalnih izvora u Republici Srbiji - Izvori prava

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.06.2011. 19:01
Komentari
Podeli

Izvori prava (*1)

Korišćenje geotermalnih izvora za proizvodnju toplotne, odnosno električne energije je veoma složeno i obavlja se u skladu sa brojnim propisima Republike Srbije. Ova aktivnost zadire u oblast prava rudarstva, prava energetike, korporativnog prava, prava građevinarstva, obligacionog prava i dr. Pre svega je potrebno razlikovati proces istraživanja i eksploatacije geotermalnog resursa (rudnog blaga), zatim proces izgradnje objekta za korišćenje toplotne energije, proizvodnju toplotne, odnosno električne energije i proces obavljanja delatnosti proizvodnje toplotne, odnosno električne energije.

Izvori prava Republike Srbije mogu se podeliti na tri osnovne grupe propisa, koje će biti razmotrene u daljim odeljcima ovog teksta. Prvu grupu propisa čine propisi kojima je uređena oblast istraživanja i eksploatacije geotermalnog izvora. Drugu grupu propisa čine propisi kojima su uređeni uslovi i način uređenja prostora, uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta i izgradnja konkretnog energetskog objekta, uslovi i način dobijanja građevinske dozvole za izgradnju ovakvog objekta, kao uslovi i način utvrđivanja podobnosti ovakvog objekta za upotrebu i pribavljanje upotrebne dozvole.

Treću grupu propisa čine propisi koji se odnose na sticanja prava na obavljanje delatnosti proizvodnje toplotne, odnosno električne energije, jer se radi o postupku koji se ostvaruje u dva koraka: prvi - sticanje prava na obavljanje delatnosti od opšteg interesa i drugi - sticanje prava na obavljanje energetske delatnosti. Neophodno je ukazati na činjenicu da je Zakon o koncesijama (*2) jedini propis Republike Srbije čijom primenom se može istovremeno ostvariti i pravo na eksploataciju geotermalnog izvora, izgradnju energetskog objekta i pravo na obavljanje energetske delatnosti od opšteg interesa.

Pravo na istraživanje i eksploataciju geotermalnog izvora energije u Republici Srbiji je regulisano sledećim propisima: Zakonom o rudarstvu (*3), Zakonom o geološkim istraživanjima (*4), Zakonom o utvrđivanju i razvrstavanju rezervi mineralnih sirovina i prikazivanju podataka geoloških istraživanja (*5), Pravilnikom o kriterijumima na osnovu kojih se određuje potencionalnost područja u pogledu pronalaženja mineralnih sirovina (*6), Pravilnikom o sadržini projekata geoloških istraživanja (*7), Pravilnikom o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi podzemnih voda i vođenju evidencije o njima (*8), Pravilnikom o sadržini rudarskih projekata(*9), Pravilnikom o načinu vršenja rudarskih merenja (*10), Pravilnikom o sadržini dugoročnog programa eksploatacije ležišta mineralnih sirovina i godišnjih planova izvođenja rudarskih radova (*11), Pravilnikom o uslovima za obavljanje određenih stručnih poslova pri eksploataciji mineralnih sirovina (*12), Pravilnikom o uslovima i kriterijumima za ustupanje izvođenja geoloških istražnih radova i dodelu sredstava za izvođenje tih radova (*13), Pravilnikom o uslovima i načinu vršenja tehničkog pregleda rudarskih objekata (*14), Pravilnikom o uslovima za vršenje pregleda tehničke dokumentacije, pregleda i ispitivanja oruđa za rad, instalacija i radne sredine i osposobljavanje radnika za bezbedan rad (*15), Pravilnikom o uslovima, načinu i programu polaganja stručnog ispita za obavljanje stručnih poslova pri eksploataciji mineralnih sirovina (*16), Pravilnikom o načinu plaćanja naknade za korišćenje mineralnih sirovina (*17) Pravilnikom o sadržini studije izvodljivosti eksploatacije ležišta mineralnih sirovina (*18), Zakonom o ministarstvima (*19), Zakonom o utvrđivanju određenih nadležnosti autonomne pokrajine (*20), Pravilnikom o uslovima, načinu i programu polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova izrade projekta i elaborata i izvođenja geoloških istraživanja (*21), Uredbom o visini naknade za korišćenje nemetaličnih sirovina za dobijanje građevinskog materijala za 2010. godinu.

Detalji o zakonskoj regulativi

1 Prilikom pisanja ovog teksta, autori su koristili izvore prava koji su bili važeći na dan 27.
avgusta 2010. godine.

2 Zakon o koncesijama ("Sl. glasnik RS" br. 55/03).

3 Zakon o rudarstvu ("Sl. glasnik RS" br. 44/95, 85/05-dr.zakon, 101/05-dr.zakon, 34/06 i
104/09).

4 Zakon o geološkim istraživanjima (``Sl.glasnik RS``, br. 44/95).

5 Zakon o utvrđivanju i razvrstavanju rezervi mineralnih sirovina i prikazivanju podataka
geoloških istraživanja (``Sl.list SRJ`` br. 12/98 i 13/98).

6 Pravilnik o kriterijumima na osnovu kojih se određuje potencijalnost područja u pogledu
pronalaženja mineralnih sirovina (``Sl.glasnik RS`` br. 51/96).

7 Pravilnik o sadržini projekata geoloških istraživanja ("Sl. glasnik RS" br. 51/96).

8 Pravilnik o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi podzemnih voda i vođenju evidencije o njima ("Sl. list SFRJ" br. 34/79).

9 Pravilnik o sadržini rudarskih projekata ("Sl. glasnik RS" br. 27/97).

10 Pravilnik o načinu vršenja rudarskih merenja ("Sl.glasnik RS" br. 40/97).

11 Pravilnik o sadržini dugoročnog programa eksploatacije ležišta mineralnih sirovina i godišnjih planova izvođenja rudarskih radova ("Sl.glasnik RS" br. 27/97).

12 Pravilnik o uslovima za obavljanje određenih stručnih poslova pri eksploataciji mineralnih sirovina ("Sl.glasnik RS" br. 40/97 i 32/98).

13 Pravilnik o uslovima i kriterijumima za ustupanje izvođenja geoloških istražnih radova i
dodelu sredstava za izvođenje tih radova ("Sl.glasnik RS", br. 51/96).

14 Pravilnik o uslovima i načinu vršenja tehničkog pregleda rudarskih objekata ("Sl.glasnik RS" br. 40/97).

15 Pravilnik o uslovima za vršenje pregleda tehničke dokumentacije, pregleda i ispitivanja oruđa za rad, instalacija i radne sredine i osposobljavanje radnika za bezbedan rad ("Sl.glasnik RS" br. 13/2000).

16 Pravilnik o uslovima, načinu i programu polaganja stručnog ispita za obavljanje stručnih poslova pri eksploataciji mineralnih sirovina ("Sl.glasnik RS" br. ).

17 Pravilnik o načinu plaćanja naknade za korišćenje mineralnih sirovina ("Sl.glasnik RS" br. 102/06).

18 Pravilnik o sadržini studije izvodljivosti eksploatacije ležišta mineralnih sirovina ("Sl.glasnik RS" br. 108/06).

19 Zakon o ministarstvima ("Sl. glasnik RS" br. 65/08 i 36/09).

20 Zakon o utvrđivanju određenih nadležnosti autonomne pokrajini ("Sl. glasnik RS" br. 6/02).

21 Pravilnik o uslovima, načinu i programu polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova izrade projekta i elaborata i izvođenja geoloških istraživanja ("Sl.glasnik RS" br. 21/96).

Napomena: Tekst je preuzet iz dokumenta-vodiča za invesitore "Izgradnja postrojenja električne/toplotne energije iz hidrotermalnih izvora u Republici Srbiji", čiji su autori Dr Branislava Lepotić Kovačević dipl.prav, Stanislav Milosavljević, dipl. inž. rud, i Bojan Lazarević, dipl.el.inž.

Projekat je realizovan pod podrškom USAID, GTZ / GIZ Srbija i Ministarstva energetike, 2010. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Obezbeđen novac za gradnju novog objekta Kliničkog centra u Kragujevcu

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države. Dodao je da je 22. marta ove godine dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na površini od 24.500 metara kvadratnih. - Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 mil EUR, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i osam operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.