NavMenu

Kuća VU - Kako biti skriven od pogleda, a uživati u prirodnom osvetljenju? (FOTO)

Izvor: SuperProstor Sreda, 13.09.2023. 08:48
Komentari
Podeli
(Foto: Relja Ivanić)
Pri projektovanju zone porodičnog stanovanja - kuće VU, izduženost parcele i blizina komšija predstavljali su izazov za arhitekte iz studija a2arhitektura u pogledu maksimizacije prirodnog osvetljenja i obezbeđivanja privatnosti ukućana.

Skrivajući belu fasadu, kao i ukućane, svojevrsna čipka od opeke u zoni prvog sprata ujedno je i osnovni motiv kuće, definišući njen identitet. Na ovaj način, kuća VU, iako povučena od regulacione linije sa ulične strane, prati tu granicu i vizuelno se uklapa u niz susednih objekata. Unutrašnje dvorište osmišljeno je kao produžetak privatnog prostora, ka kojem se kuća otvara i u kom bi porodica nesmetano provodila slobodno vreme.

S obzirom na to da je kuća orijentisana u pravcu sever-jug, više svetlosti u prostoru postignuto je pomoću bočnog atrijuma i neprohodne terase, kao i uvođenjem šliceva sa istočne i zapadne strane kuće, gde nisu dozvoljeni prozorski otvori.

Prostor je podeljen na dnevnu zonu u prizemlju i noćnu zonu na spratu. Dobar deo dnevne zone zamišljen je kao jedinstven, otvoreni prostor. Osećanju prostranosti, udobnosti i ugodnosti doprinose neutralni, svetli i zemljani tonovi i pogled na unutrašnje dvorište. U prizemlju se još nalaze garderoba, radna soba, toalet, kao i ostava i tehnička soba, kojoj se pristupa sa spoljne strane.

(Foto: Relja Ivanić)

Na spratu se nalaze dve odvojene celine povezane mostićem - roditeljska i dečja zona. Roditeljski kompleks čine spavaća soba sa izlazom na balkon delimično oivičenim čipkom od opeke, master kupatilo sa tuš kabinom i hidromasažnom kadom, kao i garderoba, vežbaonica i sauna.

Dečje spavaće sobe fleksibilno su projektovane tako da mogu formirati jedinstveni prostor, a upotrebom kliznih vrata postaju tri odvojene prostorije. Deci su namenjeni zasebno kupatilo i terasa sa pogledom na dvorište koju dele sve tri sobe, dok jedna od njih ima i izlaz na lođu.

Autor fotografija je Relja Ivanić.


Fotogalerija
Kuća VU
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.09.2023.  |  Energija, Finansije

Od Francuske 140 mil EUR za automatizaciju upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Srbiji - Potpisan finansijski protokol između dveju vlada

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Francuske Olivijeom Beštom Finansijski protokol između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, saopštila je Vlada Srbije. Potpisani međuvladin sporazum definiše Projekat vođenja opšte automatizacije upravljanja srpskom elektrodistributivnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.