NavMenu

Izmena Uredbe o privlačenju direktnih investicija

Izvor: eKapija+ Utorak, 12.09.2023. 15:19
Komentari
Podeli
Nemanja Mitić (Foto: Vuković & Partners Law Firm)Nemanja Mitić
U maju i junu 2023. godine stupile su na snagu izmene Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja ("Sl. glasnik RS", br. 39/2023 i 43/2023). U nastavku slede značajnije izmene navedene Uredbe.

Jedna od najznačajnih novina ogleda se u povećanju praga za minimalno ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva (osnovna sredstva). Taj prag sada iznosi 300.000 EUR, u poređenju sa 100.000 EUR koliko je iznosio prema staroj Uredbi. Treba napomenuti da se ovaj prag odnosi na investicione projekte u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, Regionu Južne i Istočne Srbije i Regionu Kosovo i Metohija, a da je za ostale regione ovaj prag viši. O visini minimalnih ulaganja biće više reči u nastavku teksta.

Novom Uredbom ukinuta je podela jedinica lokalnih samouprava koje su po stepenu razvijenosti bile razvrstane u grupe. Umesto toga, uvodi se podela na tri regiona:
 • Beogradski region;
 • Region Vojvodine;
 • Region Šumadije i Zapadne Srbije, Region Južne i Istočne Srbije i Region Kosovo i Metohija.
Takođe, ukinut je institut "Ulaganje od posebnog značaja za Republiku Srbiju". Za ulaganja od posebnog značaja stara Uredba propisivala je rok od deset godina za realizaciju investicionog projekta. Međutim, novom Uredbom se sada rok od deset godina odnosi na ulaganja koja su veća od 5.000.000 EUR.

Pored već postojećih devet Kriterijuma za stručnu analizu investicionih projekata, novom Uredbom uvedena su dodatna tri:
 • efekat ulaganja na proizvodne kapacitete u prerađivačkoj industriji i uticaj na strukturu izvoza prerađivačke industrije i dodatu vrednost;
 • uticaj upotrebe proizvodne opreme i tehnologija sa minimalnim uticajem na životnu sredinu na održivost i performanse u predmetnoj delatnosti;
 • uticaj ulaganja u predmetnoj delatnosti ili uvođenja tehnologija sa minimalnim uticajem na životnu sredinu na privlačenje, usavršavanje ili prekvalifikaciju radne snage.
Visina sredstava koja se odobravaju, određuju se ili na osnovu opravdanih troškova ulaganja u materijalna ili nematerijalna sredstva (osnovna sredstva), ili na osnovu opravdanih troškova bruto zarada za nova radna mesta.

Takođe, novom Uredbom definisana je minimalna visina ulaganja sredstava u odnosu na region u kome se realizuje investicioni projekat, kao i visina podsticaja:
 • Beogradski region – zahteva se ulaganje od najmanje 500.000 EUR i zapošljavanje najmanje 50 novih zaposlenih na neodređeno vreme, a po osnovu čega se mogu dodeliti sredstva u visini do 10% opravdanih troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva (osnovna sredstva), ili se mogu dodeliti sredstva u visini od 20% opravdanih troškova bruto zarada novozaposlenih u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti kod korisnika sredstava podsticaja, a najviše 2.000 EUR po radnom mestu;
 • Region Vojvodine – zahteva se ulaganje od najmanje 400.000 EUR i zapošljavanje najmanje 40 novih zaposlenih na neodređeno vreme, a po osnovu čega se mogu dodeliti sredstva u visini do 15% opravdanih troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva (osnovna sredstva), ili se mogu dodeliti sredstva u visini od 25% opravdanih troškova bruto zarada novozaposlenih u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti kod korisnika sredstava podsticaja, a najviše 3.000 EUR po radnom mestu;
 • Region Šumadije i Zapadne Srbije, Region Južne i Istočne Srbije i Region Kosova i Metohije – zahteva se ulaganje od najmanje 300.000 EUR i zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih na neodređeno vreme, a po osnovu čega se mogu dodeliti sredstva u visini do 30% opravdanih troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva (osnovna sredstva), ili se mogu dodeliti sredstva u visini od 30% opravdanih troškova bruto zarada novozaposlenih u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti kod korisnika sredstava podsticaja, a najviše 5.000 EUR po radnom mestu.
Kao izuzetak od gore navedenih pravila, korisniku sredstava koji realizuje investicioni projekat mogu se odobriti veći iznosi bespovratnih sredstava od gore navedenih, i to za opravdane troškove ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva (osnovna sredstva), do maksimalnog iznosa državne pomoći, u skladu sa propisima kojima se uređuju pravila za dodelu državne pomoći, ukoliko ispunjava sledeće uslove:
 • unapređuje konkurentnost Republike Srbije podizanjem i tehnološkim osavremenjivanjem proizvodnih kapaciteta u prerađivačkoj industriji koja ima značajan uticaj na strukturu izvoza prerađivačke industrije i visoku dodatu vrednost;
 • investicioni projekat predviđa upotrebu proizvodne opreme i tehnologija sa minimalnim uticajem na životnu sredinu ili se investicionim projektom značajno poboljšavaju održivost i performanse u predmetnoj delatnosti;
 • doprinosi uvođenju mera za privlačenje, usavršavanje ili prekvalifikaciju radne snage za predmetne delatnosti ili za korišćenje tehnologije sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.
Svi pobrojani uslovi moraju biti kumulativno ispunjeni.

Pravo na povećanje iznosa bespovratnih sredstava ne primenjuje se na korisnike sredstava koji realizuju investicione projekte u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda i pića.

Još jedna bitna novina odnosi se na podsticaje za tzv "Radno intenzivne investicione projekte". Radno intenzivni investicioni projekat je investicioni projekat kojim se zapošljava najmanje 100 novih zaposlenih, u roku koji je predviđen za realizaciju tog investicionog projekta. U zavisnosti od broja novozaposlenih, korisniku sredstava se odobrava povećanje iznosa bespovratnih sredstava i to:
 • preko 100 novih zaposlenih – odobrava se povećanje za 10% od iznosa opravdanih troškova bruto zarada za svako povećanje broja novih zaposlenih;
 • preko 200 novih zaposlenih – odobrava se povećanje za 15% od iznosa opravdanih troškova bruto zarada za svako povećanje broja novih zaposlenih;
 • preko 500 novih zaposlenih – odobrava se povećanje za 20% od iznosa opravdanih troškova bruto zarada za svako povećanje broja novih zaposlenih.
Za više detalja o originalnoj verziji Uredbe za koju je komentar dala Nikolina Dubroja možete pogledati na sledećem linku.

Autor: Nemanja Mitić - advokatski pripravnik u Vuković & Partners Law Firm

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.09.2023.  |  Energija

Novi ugovori sa EPS-om - Vlasnici poslovnih prostora menjaju status, da li to znači i skuplja struja?

Nedavno je Elektroprivreda Srbije (EPS) dostavila na adrese potrošača iz kategorije "mali kupci" nove ugovore o snabdevanju električnom energijom. Uslovima koje propisuju novi ugovori zbunjeni su mnogi građani, a posebno vlasnici poslovnih prostora koji su do sada plaćali električnu energiju kao domaćinstva, a sada će im se zbog potrošnje veće od 30.000 kilovata godišnje, status promeniti. Iz EPS-a su za Politiku potvrdili da je ovo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.