NavMenu

U oktobru tender za rekonstrukciju Kraljeve vinarije, raspisan pretkvalifikacioni postupak - U planu Muzej zadužbina i prostori za pakovanje, prezentaciju i degustaciju vina

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.09.2023. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitriy Yakovlev/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ) najavila je za oktobar raspisivanje tendera za rekonstrukciju Kraljeve vinarije u Topoli.

Rekonstrukcija se sprovodi u oviru projekta EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam koji konfinasisraju Evropska unija i Ministarstvo ekonomske saradnje i razvoja Nemačke

U glavnoj zgradi vinarije planirana je kompletna revitalizacija prizemlja, koje će biti korišćno kao izložbeni prostor za Muzej zadužbinu, a ujedno i kao prostor za degustaciju vina kao i za pakovanje vina.

Proizvodnja vina će biti nastavljena, stoji u tenderu.

U pomoćnoj zgradi takođe je planirana rekonstrukcija prozemlja i ona će služiti za kancelarije zaposlenih, a delom i za VIP prostorije za posetioce i vinske prezentacije.

Tender će biti raspisan tokom oktobra i očekuje se da će radovi biti završeni za 6 meseci od potpisivanja ugovora za izvođačem.

Pretkvalifikacioni postupak otvoren je do 25. septembra, detaljnije OVDE.

Kako je ranije najavljeno, vrednost rekonstrukcije je 1,2 mil EUR.

Kraljeva vinarija je podignuta 1931. godina kao jedna od najsavremenijih na Balkanu bila je ponos kralja Aleksandra I Karađorđevića. Dugo nije bila u funkciji, a od 2007. godine u njoj su ponovo počela da se proizvode vina.


U vinariji se proizvode bela i crvena vina, a u sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija prepoznatljiva.

Jedinstvenu kolekciju vina na Balkanu iz doba Karađorđevića, koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino, prenela je Rina.

B. P.

Mapa: Kraljeva vinarija u Topoli

Kraljeva Vinarija Oplenac Topola
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.05.2024.  |  Građevina

Vikend kuća RI na Zlatiboru - Kada se lakomontažni drveni objekat oslanja na stenu (FOTO)

Projekat kuće za povremeni boravak RI na Zlatiboru, za koji je bio zadužen studio a2arhitektura, nastao je kao rezultat inicijalnog zahteva klijenta da se na parceli pozicionira lakomontažni drveni objekat, koji je prethodno fabrikovan i spreman za isporuku i montažu, nakon postavljanja armirano-betonske osnove. Uzimajući u obzir prvenstveno geografske odlike terena i prostorna ograničenja parcele, pozicioniranje kuće trebalo je biti po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.