NavMenu

Grupa srpskih inženjera i menadžera u Kini će sticati znanje o upravljanju brzim prugama

Izvor: eKapija Petak, 01.09.2023. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Markus Winkler/Unsplash)Ilustracija
Grupa srpskih inženjera i menadžera u oblasti železničke infrastrukture sledećeg meseca otputovaće u Kinu, kako bi im kineske kolege prenele znanje i iskustvo u upravljanju brzim prugama, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, navodi se na sajtu Vlade.

Vesić je podsetio na to da su u toku radovi na izgradnji deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, u dužini od 108 kilometara, koji će biti završeni do kraja naredne godine.

- Već 2025. godine, nakon što naši mađarski partneri završe svoj deo od Budimpešte do granice, brzom prugom spojićemo dva glavna grada. U Srbiji se nikada nisu gradile brze pruge i iskustvo koje naši stručnjaci budu stekli u Kini biće dragoceno za njih, buduće inženjere, kao i za održavanje pruge - objasnio je on.

Ministar je napomenuo da Srbija posle brze pruge ka severu, kreće u izgradnju brze pruge ka Nišu, koja će se nastaviti dalje ka Severnoj Makedoniji, pa i ka Grčkoj, Bugarskoj, Albaniji.

Takođe, kako je dodao, u planu je i brza pruga od Beograda preko Zagreba i Ljubljane do Beča i Venecije, a obnavlja se i pruga Beograd–Bar.

Prugu Beograd–Budimpešta gradi konzorcijum kineskih železnica i Vlada Kine će u septembru organizovati kurs o izgradnji, upravljanju i održavanju brze pruge, na koji su pozvani i srpski stručnjaci.

Obuka će obuhvatati tri modula – železnička tehnika i građevinska tehnologija, tehnologija upravljanja železnicom i tehnologija održavanja železnice.Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Građevina

Obustavljen tender za projektanta autoputa kroz Južni Banat, pa najavljena gradnja veze "brze saobraćajnice" Beograd-Vršac-Vatin i novog graničnog prelaza Vatin

Tender za izradu idejnog projekta auto-puta kroz Južni Banat, od Pančeva preko Vršca do granice sa Rumunijom (granični prelaz Vatin), obustavljen je pet dana nakon objavljivanja u novembru prošle godine. Kako je navedeno u obrazloženju odluke Puteva Srbije od 20. novembra 2023, za tom javnom nabavkom je "prestala potreba" i ona neće biti ponavljana u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci. Istovremeno, u planu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.