NavMenu

UNICEF i dm zajedno za patronažu - Dom zdravlja Kragujevac dobio vozilo za posete patronažnih sestara porodicama sa decom

Izvor: eKapija+ Utorak, 29.08.2023. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: UNICEF i dm)
Patronažna služba pri Domu zdravlja u Kragujevcu dobila je danas vozilo koje će patronažnim sestrama omogućiti da redovno posećuju porodice sa decom u Kragujevcu i okolini. Vozilo Ford Fiesta obezbeđeno je iz donacije koju je kompanija dm namenila UNICEF-u kako bi podržala opremanje i osnaživanje patronažne službe u našoj zemlji.

- Moje koleginice, patronažne sestre i ja, već godinama imamo priliku da se profesionalno usavršavamo i budemo u toku sa najsavremenijim znanjima u oblasti ranog razvoja dece i roditeljstva, zahvaljujući podršci UNICEF-a. U Srbiji svaki roditelj očekuje posetu patronažne sestre po povratku mame i bebe iz porodilišta. Pored saveta o zdravlju i ishrani, patronažna sestra podržava mame i tate da razumeju i podrže psihički razvoj deteta i uspostave interakciju sa detetom kroz igru i zajedničko čitanje. Rad patronažne sestre upotpunjen je brigom o roditeljima i podrškom kako da se nose sa stresom i savladaju izazove. Za nas je donacija vozila od naših prijatelja iz UNICEF-a i njihovog partnera, kompanije dm ogroman podsticaj i poruka da se naš rad i posvećenost vrednuju i cene. Upotpunjen vozni park osigurava da stignemo i do najudaljenijih porodica i budemo uz njih u najvažnijim trenucima - izjavila je Glavna sestra patronažne službe DZ Kragujevac Slavica Nikolić.

UNICEF i dm udružili su snage da bi podržali rad Patronažne službe, jer svaka porodica u Srbiji ima pravo na podršku patronažne sestre.

- Roditelji imaju veliko poverenje u stručnost i znanje patronažnih sestara i njihove savete rado prihvataju i primenjuju. Od toga koliko je roditelj podržan da detetu pokazuje ljubav, pruža utehu i toplinu, emocionalnu podršku, brine o zdravlju deteta, stvara prilike da dete uči kroz zajedničku igru i dnevne aktivnosti, zavisiće tok i ishodi razvoja deteta. Zato je pravovremena, kvalitetna, usmerena podrška patronažne sestre roditeljima od neprocenjivog značaja i mi se zahvaljujemo našem partneru, kompaniji dm što je prepoznala da je ulaganje u patronažu i zdravstveni sektor u najboljem interesu roditelja i naših najmlađih sugrađana - izjavila je Mila Jovanović-Vuković iz UNICEF-a u Srbiji.

Svaka porodica u Srbiji ima pravo na jednu posetu tokom trudnoće, 5 poseta u novorođenačkom dobu, dve u periodu odojčeta, i po jednu u drugoj i četvrtoj godini deteta.

- Nama u dm-u je izuzetno drago što putem ove donacije imamo priliku da osnažimo rad patronažne službe u Srbiji, a samim tim omogućimo i deci i roditeljima iz najudaljenijih mesta da dobiju adekvatnu podršku kada je najpotrebnija. Svesni smo koliko je pomoć patronažnih sestara dragocena u onim prvim, najosetljivijim trenucima, zato smatramo da svaka porodica zaslužuje stabilan oslonac. Društvo i zajednica u kojoj poslujemo okosnica su našeg poslovanja, zbog čega je važno da u fokus stavimo roditelje i na taj način utičemo i na oblikovanje budućnosti naše dece. Partnerstvo sa UNICEF-om i ova sjajna inicijativa su put kojim će kompanija dm nastaviti da ide i u budućnosti - izjavila je Svetlana Jovanović Mitić, resorna menadžerka marketinga i komunikacija dm Srbija i Severna Makedonija.

Razvoj patronažne službe deo je strateškog opredeljenja i Nacionalnih programa Ministarstva zdravlja koje je usvojila Vlada Republike Srbije.

- Srbija ima dobro uspostavljenu, kvalitetnu mrežu polivalentne patronaže na nivou primarnog sistema zdravstvene zaštite. Ova služba bavi se isključivo preventivnom zdravstvenom zaštitom i dostupna je za svaku novorođenu bebu i porodicu koja dobije dete, dok ugrožene porodice mogu dobiti i dodatne posete. Patronaža sarađuje sa drugim institucijama u zajednici i zato ima važnu ulogu i u smanjivanju socijalnih nejednakosti, a Ministarstvo zdravlja je posvećeno tome da unapredi pristupačnost i kvalitet usluga za sve građane. Briga o zdravlju cele porodice, uključujući i mentalno zdravlje dece i roditelja, prioriteti su Ministarstva i jako smo zadovoljni što smo zajedno sa UNICEF-om pokrenuli program "Čuvajmo roditelja, negujmo roditeljstvo" - izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Milošević.

Kompanija dm ukupno je donirala UNICEF-u 5.860.500 dinara za nabavku dva vozila za porodične posete kako bi patronažne sestre stigle i do najudaljenijih krajeva u Boru i Kragujevcu, do svake trudnice, mame, tate i bebe.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Industrija

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, čija je vrednost 5 mil EUR, otvoreno je u fabrici Smurfit Kappa doo. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je otvorila ovo postrojenje u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića, naglasila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.