NavMenu

Može li seoska zadruga da zaradi 25 mil EUR?

Izvor: Politika Ponedeljak, 30.05.2011. 09:51
Komentari
Podeli

(Foto: Family Business/shutterstock.com)

Zemljoradnička zadruga "Voćar Dragačevo" u Kotraži sačinila je plan da u osam narednih godina zaradi čistih 25 mil EUR, isplati poverioce i spasi se stečaja. Da li je mogućan takav poduhvat u jednoj seoskoj zadruzi, makar da je najbolja u Srbiji, a donedavna je to zbilja i bila?

O tom planu reorganizacije poverioci će uskoro glasati na ročištu u Privrednom sudu u Čačku, ali i ukoliko ne bude usvojen, opet postoji rešenje. Jer najpoznatiji zavičajac iz Kotraže, a danas vodeći privrednik u Čačku Milenko Kostić spreman je da kupi zadrugu u rodnom selu.

To, ukratko, znači da "Voćar" ima budućnost. A zašto je prošlost bila tako teška za kolektiv sa dve hladnjače, 178 zaposlenih i sa priznatom tradicijom u otkupu malina, višanja i šljiva, i preradi krompira u pomfrit?

U Programu proizvodno-finansijske konsolidacije, što je takođe zadružni dokument, navodi se da su glavni uzročnik sunovrata u poslovima bile visoke kamatne stope banaka. "Na kraju 2010. godine ukupne kreditne obaveze zadruge iznosile su 18,5 mil EUR, a samo za tri poslednje godine banke su zadrugu zadužile sa 7 mil EUR na ime kamata i raznoraznih troškova".

Tako je u 2008. godini 85% proizvodnje bilo finansirano novcem iz pozajmica, godinu kasnije to je poraslo na 86, a lane na čak 89,6%. Posebno je 2008. bila teška zbog kolebanja cena, jer je kilogram maline u otkupu plaćan 170, a kasnije prodavan za 160 dinara. Tako se dalje nije moglo, pa je 28. februara ove godine "Voćar" pao u stečaj sa ukupnim obavezama prema poveriocima od 2.472.223.663 dinara (oko 25 mil EUR). Istovremeno, vrednost zadružne imovine procenjena je na 334,9 miliona dinara, ali ekonomisti u imetak nisu uračunali akumulaciju "Goli kamen" u susednoj Vučkovici. Zadruga to jezero vodi na sebe i u knjigovodstvu predstavlja da vredi 1,58 milijardi dinara, ali ustava i milion kubika vode ne ulaze u plan reorganizacije zbog "neraščišćene imovinsko-pravne dokumentacije u toku gradnje i statusa zemljišta".

Dakle, u slučaju da se plan ne usvoji, pa zadruga bankrotira, imovina bi bila prodata po likvidacionoj vrednosti, znači upola cene. To bi iznosilo 167,46 miliona dinara i pokrilo bi samo 6,8% obaveza prema poveriocima.

U prvoj klasi poverilaca "Voćara" su Poreska uprava i radnici kojima se duguje ukupno 20,38 miliona dinara, u drugoj takođe Poreska uprava i Opština Lučani (6,58 miliona), u četvrtoj komercijalni poverioci (607,7), dok treću i najveću čine banke obezbeđene hipotekom, kojima se duguje ukupno 1,84 milijardi. U toj klasi najviše potražuje Agrobanka, 1,06 milijardi.

Po planu reorganizacije, bankama bi se dug otplaćivao osam godina s kamatom od šest odsto, i uz poček od 36 meseci.

U međuvremenu, Milenko Kostić, vlasnik preduzeća "Auto Čačak", uputio je stečajnoj upravi pismo o namerama. Spreman je da, ukoliko plan reorganizacije ne bude usvojen, najpre zakupi zadružne pogone, a zatim učestvuje u postupku kupovine.

– Seljaci iz mog kraja mole me da kupim zadrugu i, ukoliko se ukaže prilika, već imam pripremljen plan kako da je stavim na noge. Instaliraćemo, pored ostalog, liniju za pakovanje poljoprivrednih proizvoda za poznatog kupca iz Rusije. Planiram i uvoz 500 rasnih krava i flaširanje vode koja ima izdan u krugu zadruge – rekao je Kostić za "Politiku".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 30.05.2011.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.