NavMenu

Čista energija Južnog Banata - Uskoro izgradnja vetroparka "Čibuk" u Vojvodini

Izvor: Magazin Biznis Petak, 27.05.2011. 12:56
Komentari
Podeli

Dragan RebićDragan Rebić


Na prostoru između sela Dolova, Devojačkog Bunara i Mramorka, koja se katastarski nalaze na teritoriji opštine Kovin, u Vojvodini, uskoro će biti podignuta prva farma vetrenjača u Srbiji. Investitori "Continental Wind" Srbija izabrali su ovu lokaciju za svoja merenja i istraživanja, a obimne provere pokazale su da je nepregledna ravnica Južnog Banata idealna za izgradnju vetroparka, nazvanog "Čibuk". Investicija izgradnje je vredna oko pola miliona evra.

Predsednik opštine Kovin, Slavko Branković, kaže da ovakvi rezultati istraživanja nisu novina, jer je poznato da vetar u Južnom Banatu duva svih 365 dana u godini i dodaje da je izgradnja vetropolja nešto što će direktno uticati na razvoj opštine.

- Investicija i sva ulaganja su visoka, a iz toga svakako proizlazi veliki benefit za ovaj kraj, ali i za državu. Opština Kovin ima nešto više od 37.000 stanovnika i ovo je pretežno poljoprivredni kraj. Ranije je bilo i nekih većih industrijskih pogona, na primer šećerana, ali je u poslednjih 10 godina sve to stalo. Sa dolaskom velikih investicija, kao što je ova koju će sprovesti "Continental Wind Srbija", proširiće se prostor za nova zapošljavanja, uticaće se na infrastrukturu, ubrzaće se kompletan razvoj celog kraja - objašnjava Branković.

Dragan RebićDragan Rebić

Vodič "Magazina Biznis" kroz banatsku ravnicu, Dragan Rebić, predstavnik kompanije "Vetroelektrane Balkana", koja je bila inicijator prvih istraživanja, objašnjava početke ovog složenog procesa:

- Od 2008. godine pojačani su trendovi u energetici kojima se upozorava na porast potrošnje struje i na potrebu da se angažuju mnogi drugi izvori energije. Tada je počelo ispitivanje ovog područja i procena potencijala vetra, odnosno, da li ima komercijalnih rezultata. Godinu dana kasnije, u ceo proces uključio se strateški partner i investitor, "Continental Wind Partners", međunarodna korporacija koja se bavi ulaganjima u obnovljive izvore energije širom sveta. Od tada smo zajedno u ovom poslu, koji je sad stigao do glavnog građevinskog projekta.

Da bi projekat neometano tekao, bila je ključna saradnja opštine Kovin i lokalnih mesnih zajednica. "Continental Wind" Srbija zemlju za gradnju vetrenjača otkupio je od lokalnog stanovništva, po tržišnim cenama. Međutim, kada vetropark počne da radi, neiskorišćena zemlja biće vraćena prethodnim vlasnicima na korišćenje.

- Mi smo kupovali parcele od hektar-dva veličine i mi ćemo zauzeti na tim parcelama dvadesetak do dvadeset pet ari, a sve ostalo zemljište vratićemo prethodnom vlasniku da ga obrađuje besplatno na sledećih 99 godina. I ovde smo imali pomoć lokalnih mesnih
zajednica, preko njih smo organizovali prezentacije našeg projekta, preko njih smo objašnjavali meštanima šta to znači za njih, šta će oni dobiti, i uspeli smo da ih ubedimo da nam prodaju određeno zemljište - objašnjava Rebić.

Na lokaciji koja je predviđena za izgradnju, dokle god doseže pogled vide se samo polja koja se na horizontu, kao more, stapaju sa nebom. Vetar, čini se, duva sa svih strana. Dragan Rebić pokazuje kako će prvo vetropolje, "Čibuk", izgledati u prostoru:

Dragan RebićDragan Rebić

- Na četiri hiljade hektara, u dužini nešto više od 12 kilometara, postavićemo 100 vetrenjača visine 120 metara. Vidite kako ovde dole duva, pa zamislite kako je na toj visini. Svaka vetroturbina će biti snage tri megavata, puta sto, ukupno 300 megavata instalisane snage. To je struja za preko 300 hiljada domaćinstava u Srbiji. Gradnja je predviđena za početak sledeće godine, a prve megavate bismo mogli da dobijemo već krajem 2012. godine.

Realizaciju ovog projekta izgradnje prvog vetropolja u Srbiji, mogao bi, nažalost, da oteža novi zakon o energetici. Jer, Predlog zakona koji će biti izglasan u junu ostavlja da se uredbama određuju uslovi koji su ključni za investiranje u ovoj oblasti. Država je, prema Rebićevoj oceni, učinila neke pomake, ali tu ima još dosta prostora za promene zakona:

- Država je predvidela neke beneficije za investitore koji grade vetropolja, dala je jednu povoljnu tarifu, ali još ima nekoliko stavki koje država zakonski mora da reši da bi investitorima omogućila sigurno ulaganje. Investitori još nisu sigurni za ugovore koje bi trebalo da sklope sa državom za otkup cele proizvodnje.

Zakon investitorima mora da garantuje otkup proizvedene energije po dogovorenim tarifama. Sadašnji Predlog zakona, međutim, to ne omogućava. Ostaje otvoreno pitanje da li će novi zakon o energetici biti usklađen sa evropskim normama i da li će Srbija konačno uhvatiti korak sa svetom na putu ka čistoj, naprednoj i energetski efikasnoj budućnosti.

Podrška građana

Branislav Pavlov, predsednik Mesne zajednice Dolovo, ističe da su meštani Dolova od početka pozitivno raspoloženi prema izgradnji vetropolja u njihovom susedstvu:

- Svesni smo značaja svih obnovljivih izvora energije, tako da su i Mesna zajednica i meštani Dolova prihvatili projekat. Građani Dolova su pokazali zavidno razumevanje i pružili su punu podršku investitorima oko samog otkupa zemljišta i svih drugih akcija koje su bile neophodne da bi došlo do izgradnje vetroparka - kaže Pavlov.

Investitor CV S

Međunarodna korporacija "Continental Wind Srbija" ulaže u obnovljive izvore energije u zemljama širom sveta. U Evropi su najprisutniji u Poljskoj i Bugarskoj, a kod nas najpoznatiji po vetropolju Fantanele. Ovaj rumunski vetropark snage 600 megavata, jedan je od najvećih u svetu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Magazin Biznis". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.