NavMenu

"Tviter diplomatija" - Nova moda među svetskim državnicima

Izvor: eKapija Petak, 27.05.2011. 11:29
Komentari
Podeli

Diplomatija važi za veoma diskretnu delatnost koja najčešće koristi najviše nivoe komunikacije poverljivog tipa. Izgleda, međutim, da se i tu nešto promenilo.

Naime, u nemogućnosti da stupi u kontakt sa svojim kolegom iz Bahreina, švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt iskoristio je prednosti digitalnog doba i posegao za "Tviterom" da bi poslao svoju poruku.

Kako prenosi londonski "Telegraf", Bild je pomoću popularne društvene mreže poslao poruku Kalidu al-Kalifu koju su mogli da pročitaju milioni korisnika "Tvitera".

Bildova poruka, poslata oko 22.30 sa "iPad"-a, glasila je: "@khalidalkhalifa Pokušavam da stupim u kontakt sa vama u vezi jednog pitanja".

Ostalo je nejasno da li je Bild, zagriženi korisnik "Tvitera", dobio odgovor na poruku koju su preuzeli brojni korisnici društvene mreže.

Ovo, međutim, nije prvi put da se međunarodna diplomatija odvija na "Tviteru" na kojoj sedam lidera grupe G8 ima nalog. Jedini koji ga ne koristi je italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Matjas Lufkens, pomoćnik direktora za medije na Svetskom ekonomskom forumu u Ženevi, prati "Tviter diplomatiju" od prošle godine.

On kaže da 62 svetska lidera iz 49 zemalja koriste "Tviter" i navodi primer meksičkog predsednika Felipea Kalderona i norveškog premijera Jensa Stolenberga koji su vodili raspravu na "Tviteru" pre početka konferencije o klimatskim promenama prošle jeseni u Kalkunu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je, pak, sa bivšim guvernerom Kalifornije, Arnoldom Švarcenegerom, ugovorio skijanje putem Tvitera.

Nedavno je predsednik Ruande Pol Kagame započeo prepirku putem Tvitera sa jednim novinarem koji ga je kritikovao zbog kršenja ljudskih prava. Burnu onlajn raspravu, tokom koje je korišćeno bezbroj uzvičnika i znakova pitanja, moglo je da prati oko 13.000 Kagameovih sledbenika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.