NavMenu

Bolji dani za "Merkur Grupu" - "Mersteel" uspešno okončava postupak prisilnog poravnanja i insolventnosti

Izvor: eKapija Petak, 27.05.2011. 09:04
Komentari
Podeli

Kompanija "Mersteel", članica "Merkur Grupe" iz Slovenije, uspešno okončava postupak prisilnog poravnanja i insolventnosti koju je proglasila krajem prošle godine, rekao je za "eKapiju" Zoran Cvijović, direktor "Mersteel"-a u Beogradu.

- Nacrt finansijskog prestukturiranja, koga je nova Uprava predstavila vlasnicima a potom i svim poveriocima, usvojen je i nadležni Okružni sud u Kranju je izvestio poslovodstvo da je 92,4% poverilaca glasalo za predloženi paket mera koje saniraju postojeće stanje, uređuju odnose sa poveriocima i omogućavaju nastavak normalnog poslovanja ovoj, u Sloveniji vodećoj trgovini metalurškim proizvodima - naveo je Cvijović.

Inače, svim poveriocima su u postupku prisilnog poravnanja ponuđene dve opcije. Prva, da svoje potraživanje pretvore u vlasništvo i druga, da otpišu 45% potraživanja a ostatak naplate u narednih šest godina.

S obzirom na to da su rezultati poslovanja u ovoj godini sve bolji a prvi put su bili pozitivni u aprilu, veliki broj poverilaca se u poslednje vreme odlučio za konverziju duga u vlasništvo.

Kako navodi Cvijović, slični trendovi prate i poslovanje druge, veće divizije u Grupi - "Merkura", pa se očekuje da većina poverilaca narednih nedelja takođe glasa za predloženi paket mera i podrži sanaciju i ozdravljenje ove kompanije.

Kako i divizija "Merkur" očekuje pozitivne rezultate iz poslovanja u maju, raste broj poverilaca koji odlučuju da u poravnanju konvertuju dug u akcije. Sadašnja procena je da bi se na ovaj način izvršila dokapitalizacija "Merkur Group" za 90 do100 mil EUR.

Potsećamo da postupak insolventnosti nikada nije bio proglašen za kćerinske firme u Srbiji ("Meerstil" d.o.o. i "Merkur International" d.o.o. ) ali su nedaće kroz koje je prošla matična kompanija ipak uticale na otežano poslovanje ovih firmi. Zbog toga, izlazak iz postupka poravnanja i ponovno uspostavljanje normalnih veza pre svega sa dobavljačima, doneće veliko olakšanje i lokalnim kompanijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.