NavMenu

Planovi za srpske aerodrome - Rekonstrukcija Ponikva za prihvat aviona Airbus A320 neo i Boeing 757, Morava dobija platformu za veće vazduhoplove

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.08.2023. 15:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Matt Bowden)Ilustracija
Aerodromi Srbije podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahteve za faznu rekonstrukciju Aerodroma Ponikve i proširenje platforme A na Aerodromu Morava.

Kako je navedeno u studiji o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat fazne rekonstrukcije Aerodroma Ponikve, rekonstrukcija će se raditi u pet faza.

Prva i druga faza podrazumevaju sanaciju poletno-sletne staze, okretnice rulne staze potrebne za okretanje aviona Airbus A320neo, osnovne staze, sistema za odvodnjavanje i kablovske kanalizacije.

Treća faza obuhvata proširenje okretnice na pragu 28 poletno-sletne staze, sa kako je navedeno, ciljem stvaranja mogućnosti za okretanje kritičnog aviona Boeing 757.

Predmet projekta faze četiri je izgradnja nove rulne staze i platforme, a u petoj fazi radiće se rekonstrukcija zaštitnog pojasa kraja poletno-sletne staze.

Studiju je izradilo preduzeće ECOlogica URBO doo iz Kragujevca.

U sklopu projekta proširenja postojeće platforme na Aerodromu Morava, planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojeće platforme za parkiranje aviona.

Kako se navodi, postojeća platforma se zadržava u delu površine od 4.925 m2, dok prošireni deo platforme zauzima površinu od 31.220 m2 odnosno takva da platforma odgovara kodnim slovima vazduhoplova za koje su parking pozicije namenjene i definisanom načinu kretanja vazduhoplova prilikom ulaska/izlaska sa parking pozicije. U ove dimenzije je uključena i rulna staza na platformi (apron taxiway).

U planu je i izgradnja novog sistema atmosferske kanalizacije, tretman atmosferskih otpadnih voda sa platforme, izgradnja zatvorenog vodonepropusnog retenzionog bazena sa pumpnom stanicom kako bi se obezbedilo kontrolisano isticanje u recipijent. Predviđena je i izgradnja sistema elektro-energetskih instalacija uključujući osvetljenje avio-platforme, kao i izgradnja sistema svetlosnog obeležavanja.

- Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova do kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe - piše u dokumentu.

Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta Proširenje platforme A na Aerodromu Morava, izradilo je preduzeće NEO aerodromes engineering doo iz Beograda.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Šapić: Krenulo raščišćavanje terena za gradnju podvožnjaka na Novom Beogradu, početak radova možda već u toku zime

Gradske službe su već počele da raskrčuju i čiste teren za gradnju podvožnjaka na Novom Beogradu, kojim će biti saobraćajno spojeni bulevari Umetnosti, Heroja sa Košara i Crvene armije, a sam početak izgradnje zavisiće od vremenskih uslova, najavljuje predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić i dodaje da, ukoliko vreme dozvoli, to će biti u toku zime. Podsetimo, posle jednog raskidanja ugovora i više odlaganja, ovaj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.