NavMenu

Konzorcijum "Odličan 3" je prvi srpski superklaster - Šta to znači za domaću privredu?

Izvor: Telegraf biznis Nedelja, 13.08.2023. 10:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / TheDigitalArtist)Ilustracija
Žiri koji su činili međunarodni stručnjaci u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija odabrali su konzorcijum "Odličan 3" kao prvi srpski superklaster. Među konzorcijumima u četiri tehnološka domena - visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji i Web 3 i blokčejn tehnologija, pobednički tim je upravo iz poslednjeg navedenog.

Odluka o izboru pobednika doneta je posle detaljnih prezentacija i uz uvažavanje svih važnih kriterijuma za dugoročnu održivost superklastera.

- Ovaj klaster je nešto što ima realan efekat na zajednicu i vidljivo pomera stvari u dobro pravcu - kaže Nemanja Petrović, COO Moonstruck.

Objašnjava u intervjuu za Telegraf biznis da superklaster Odličan 3 umrežava aktere ekosistema sa idejom zajedničkog rasta, razmene znanja i zajedničkog nastupa na globalnom tržištu:

- To stvara sinergijsku snagu koja pojedincima omogućava da ubrzaju istraživanja i razvoj. Omogućava timovima da imaju na raspolaganju kvalitetnije ljude, razviju proizvode i servise i sprovedu inovacije. Klaster takođe pomaže u identifikovanju partner, kojima se može lakše pristupiti kroz jedinstvenu platformu, i kanal efikasne komunikacije i povezivanju različitih organizacija.

Kada je reč o preduslovima da se neko nađe u superklasteru kaže da je "za sada je dovoljno da vas interesuje ova tema i da želite da učestvujete u aktivnostima koje organizuje tim superklastera Odličan3".

- Oni koji nisu iz industrije, a zainteresovai su da prate trendove i razvoj ove tehnologije, klaster je idealno mesto gde to mogu da saznaju. Predstavnici industrije su dobrodošli, jer mi kao mala zemlja sa velikim potencijalom i brilijantnim individuama možemo mnogo više da uradimo ako budemo imali zajednički i organizovan nastup na globalnom tržištu. Ideja je da u narednom periodu razradimo najbolji model saradnje koji će najviše odgovarati svim zainteresovanima - pojašnjava.

Navodi da superklaster Odličan 3 bolje pozicionira tržište Srbije tako što pruža veću prilagodljivost i sposobnost Srbije da prepozna i iskoristi potencijal iz oblasti web3 i blokčejn tehnologije.

- Omogućava Srbiji da se pozicionira kao lider u ovoj oblasti, a samim tim će uticati i na ostatak IT sektora u razvoju inovativnih tehnologija, kao i da se zauzme za zajednički nastup na globalnom tržištu. Ova sinergija će takođe postati ekonomski potencijal i omogućiti Srbiji da razvija nove sektore iz ugla oblasti web3 i blokčejn tehnologije - kaže Petrović.

Ističe i da je "činjenica da je razvoj oblasti web 3 i blokčejn tehnologije u Srbiji tokom poslednjih godina zaista značajan":

- U samo godinu dana, uspeli smo da objedinimo različite aktere u oblasti i zainteresujemo mnoge mlađe i kompanije iz tradicionalnog sektora za ovu industriju. U periodu koji je pred nama, očekujemo da će razvoj oblasti napredovati i početi da postane deo gotovo svake industrije.

Dodaje da će uložiti svoje vreme i energiju u tri strateška pravca superklstera Odličan 3: ljude, znanje i biznis.

- Nastavićemo da tražimo nove ljude i timove koji rade zanimljive stvari, koji su pokretači, i pomoći im da izgrade veštine kroz prilagođene programe kako bi bili bolji i još uspešniji u onome što rade. Proširićemo program za žene preduzetnice (Girl Pow3r) i raditi sa drugim manje zastupljenim grupama. Dalje ćemo slediti naše ciljeve da decentralizujemo znanje i učinimo ga besplatnim i dostupnim. Takođe, želimo da pomognemo i lokalnim inicijativama da rastu.

Koordinisaćemo napore različitih organizacija da stvorimo zajedničku bazu znanja sa dostupnim tutorijalima, nastavnim planovima i programima i važnim informacijama. Ideja je da kroz klaster podstaknemo novu saradnju između preduzetnika i univerziteta, podržimo organizacije i preduzeća da rade na komercijalnim i R&D projektima i istražimo sinergije sa drugim tehnologijama kao što su Ai, ML i Big Data, kao i mogućnosti za digitalizaciju stvarne imovine koristeći web3 tehnologiju - navodi Petrović.

Na konstataciju da investitori ulažu u biotehnologiju, poljoprivredu i gejming kaže da su sve te oblasti jako perspektivne i da ga raduje sve veće interesovanje investitora, "jer nijedna takva investicije ne moze da prođe, a da nema širi efekat na celu inovativnu i tehnološku zajednicu".

- Svaki zanimljiv projekat utiče na poboljšanje imidža i predstavljanje Srbije kao destinacije za razvoj inovativnih rešenja - ističe.

Zaključuje da će "kombinovanje Ai sa drugim tehnologijama, kao sto je između ostalog web3, biti sledeći korak u razvoju novih servisa".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.03.2024.  |  Građevina

U Novom Sadu se prodaje građevinsko zemljište površine preko 6.000 kvadrata

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad raspisala je javni oglas o prodaji građevinskog zemljišta površine preko 6.000 m2 na uglu Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla. Prostor je namenjen za kompleks opštegradskog centra. Početna cena iznosi preko 740 miliona dinara. Pogledajte detalje OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.