NavMenu

Srbija gradi distributivnu mrežu za prenos energije vetroparkova iz južnog Banata - Projekat BeoGrid 2025 vredan oko 90 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 08.08.2023. 09:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com)Ilustracija
Beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene za projekat - BeoGrid 2025.

Naime, Vlada Srbije je u januaru 2023. godine usvojila Program ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine. Jedan od ciljeva je da se nastavi sa razvojem i usvajanjem dugoročne energetske i klimatske strategije u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan i međunarodnim obavezama i dalje pojačati ulaganja u modernizaciju energetske infrastrukture i smanjenje emisije ugljenika u cilju ubrzanja zelene tranzicije. Jedna od 10 planiranih strukturnih reformi je: integracija obnovljivih izvora električne energije kroz projekat BeoGrid 2025.

Projekat BeoGrid 2025 kao cilj ima omogućavanje veće integracije električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora (vetroelektrana), koji se nalaze u regionu Južnog Banata, kao i rasterećenje TS 220/110/35 kV Beograd 5, koja napaja električnom energijom veliki deo Beograda, posebno delove Novog Beograda i Zemuna.

Projekat BeoGrid 2025 obuhvata podstanicu Beograd 50 od 400/110 kV sa pripadajućim priključcima od 400 kV i 110 kV i dvostruki dalekovod 400 kV od podstanice Beograd 50 do regiona južnog Banata (u blizini vetroparka Čibuk). Infrastrukturni radovi odgovaraju ukupnim ulaganjima od oko 90 mil EUR.

Očekuje se da će u potpunosti da bude operativan do 2025. godine.

Projekat čini šest funkcionalnih celina tj. projekata koji će se paralelno realizovati, i to izgradnja:

- TS 400/110 kV Beograd 50;
- dvosistemski 400 kV dalekovod TS Beograd 50 – PRP Čibuk 1 sa opremanjem 400 kV polja u PRP Čibuk 1;
- jednosistemski 400 kV dalekovodi za uvođenje DV br. 450 (RP Mladost – TS Novi Sad 3) u TS Beograd 50;
- dva dvosistemska 110 kV dalekovoda za uvođenje DV br. 104/8 (TS Stara Pazova – TS Inđija 2) u TS Beograd 50;
- dva dvosistemska 110 kV dalekovoda za uvođenje DV br. 1178 AB (TS Beograd 5 – TS Beograd 9) u TS Beograd 50;
- dvosistemski kabl 110 kV TS Beograd 50 – TS Beograd 49 (Aerodrom).

Za potrebe upućivanja u proceduru ranog javnog uvida predlaže se obuhvat prostornog plana na delovima teritorija grada Beograda, gradskih opština Zemun, Palilula i Surčin, grada Pančevo, i opština Alibunar, Kovačica, Kovin, Pećinci i Stara Pazova. Ukupna površina prostornog plana i prostora detaljne razrade obuhvataće oko 12 km2.

Projekat BeoGrid 2025, inače, deo je šireg projekta Severni koridor (North CSE corridor), koji obuhvata i dupliranje postojećeg interkonektivnog 400 kV dalekovoda Đerdap 1 - Portile De Fier (Rumunija). Uz ojačavanje koridora za prenos električne energije preko Balkanskog poluostrva u smeru od istoka prema zapadu i posledični doprinos integraciji tržišta električne energije u regionu Jugoistočne Evrope, ovaj projekat će takođe omogućiti priključenje velikog broja novih proizvođača OIE u oblasti Južnog Banata.

- Ovo će, uz transformaciju 400/110 kV u TS Beograd 50, značajno doprineti sigurnosti napajanja konzuma u sremskoj oblasti, što će napraviti pogodan ambijent za dolazak novih investitora i dalji industrijski razvoj ove regije. Pored toga, izgradnjom TS 400/110 kV Beograd 50, značajno će se rasteretiti postojeća TS 220/110/35 kV Beograd 5, koja trenutno napaja veliki deo beogradskog konzuma - navedeno je.

Projekat Severni koridor je deo evropskog desetogodišnjeg plana razvoja prenosnog sistema TYNDP 2020, regionalnog investicionog plana (RgIP 2020), podržan je od strane rumunskog operatora prenosnog sistema (Transelectrica), kao i Nemačke razvojne banke KfW.

Nosilac izrade plana je Ministarstarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a obrađivači Centar za planiranje urbanog razvoja CEP i IAUS - Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Nedavno je ministarstvo raspisalo tender za usluge izrade prostornog plana područja posebne namene za projekat BeoGrid 2025, a vrednost nabavke procenjena je na 30 miliona dinara.

Podsetimo, iz EMS- a su za eKapiju rekli da je ovo preduzeće u poslednjih sedam godina na području južnog Banata uložilo oko 30 mil EUR u potpuno novu prenosnu mrežu 400 kV i 110 kV naponskog nivoa, odnosno izgradio je dva potpuno nova dalekovoda - 2x400 kV Pančevo 2 - državna granica sa Rumunijom i DV 110 kV TS Bela Crkva - TS Veliko Gradište.

- Upravo ove investicije su omogućile da EMS AD izda uslove za priključenje vetroelektrana na području južnog Banata, približno 2.400 MW, a zbog velikog interesovanja investitora vetroparkova za južni Banat, EMS je u investicioni plan uvrstio realizaciju dvosistemskog dalekovoda 400 kV od Čibuka 2 do TS Beograd 50, koji je projekta BeoGrid 2025 - kazali su u EMS-u za naš portal.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.