Izvor: eKapija | Petak, 20.05.2011.| 16:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Održana Konferencija "DATUM 2011 Poslovna softverska rešenja u Srbiji"

(Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)

Druga po redu stručna konferencija "DATUM – Poslovna softverska rešenja" okupila je 17. maja na jednom mestu, u Beogradu – hotel "Continental", više od 400 vrhunskih IT i poslovnih stručnjaka, prevashodno, iz srednjih i velikih preduzeća.

Skup je bio orijetisan na odgovore po sledećim pitanjima: kako poslovne podatke pretvoriti u profit, kako da izbegnete greške prilikom uvođenja poslovnog informacionog sistema, koji su glavni kriterijumi za odabir ERP rešenja, koji ERP paketi postoje u Srbiji i koliko su uspešni, kako da izbegnete živi pesak ERP promena?

Na veoma dinamičan način, kroz kratke prezentacije, panel diskusije i primere uspešnih implementacija, posetiocima se obratilo 20-ak čelnika iz 11 vodećih ERP softverskih kompanija u Srbiji: "AB Soft", "Adacta", ASW, "Breza", "Digit", "Europos", "Extreme", "IIB", "Microsoft", "M&I System" i "Saga". Sve vreme trajanja konferencije bila je otvorena izložba partnera radi boljeg neposrednog upoznavanja.

(Foto: Spectral-Design/shutterstock.com)

- Vodeće svetske kompanije koriste ERP da bi svoje poslovanje učinila profitabilnim. Da bi srpska preduzeća opstala u tržišnoj utakmici, moraju da prate međunarodne tokove i svoje poslovanje da zasnivaju na najsavremenijim informatičkim i poslovnim alatima. Da li je tako u Srbiji? Ide li u istom pravcu kao najrazvijenije zemlje, samo u suprotnom smeru?


Očigledan je paradoks da okosnicu IT ulaganja u Srbiji čine domaćinstva, preduzetnici i mikro preduzeća, slede država i finansijski sektor... A trebalo bi da prednjači industrija koja stvara nove vrednosti - zaključci su konferencije.

Pokazuje se da država nije ozbiljno shvatila strateške mogućnosti koje donose informatičko-komunikacione tehnologije, sve je prepušteno individualnim naporima IT stručnjaka i spontanim procesima u privredi i društvu.

Veliki potencijal rasta leži u prekomponovanju ovog redosleda, jer Srbija ima resurse za znatno povećanje IT ulaganja. Doprinos organizatora, kompanije "Mineco-Computers" i Privrene komore Beorada, da se krene u pravom smeru predstavlja organizovanje ove konferencije, u čijem radu su učestvovali skoro svi najznačajniji ponuđači ERP rešenja za srednja i velika preduzeća.

Konferencija je održana uz podršku: Privredne komore Beograda i USAID-a (Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije).

Svi zainteresovani, više detalja o DATUM konferenciji mogu pronači na linku www.datum.rs

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.