NavMenu

Kliknite mišem, napravite server

Izvor: eKapija Petak, 20.05.2011. 14:39
Komentari
Podeli

Cloud hosting predstavlja trend na tržištu informacionih tehnologija poslednjih nekoliko godina, kako zbog infrastrukture koja je promenljiva u skladu sa vašim trenutnim potrebama, tako i zbog daleko većih ušteda u korišćenju i upravljanju resursima. Od sada korišćenjem EUnet Cloud kontrolnog panela možete napraviti server i menjati njegove resurse samo jednim klikom miša.

Nakon uspešno organizovanog prvog "Internet Business Foruma 2011", posvećenog Cloud tehnologiji i naprednim rešenjima za poslovanje, održanog 19. aprila u beogradskom hotelu "Hyatt", jasno je da je Beograd postao centar Jugoistočne Evrope u ponudi najsavremenijih Cloud rešenja za poslovanje. Ovo se pre svega ogleda u činjenici da je veliki broj prisutnih menadžera na jednom mestu saznao sve o prednostima Cloud tehnologije iz ugla vodećih svetskih IT kompanija, kao što su CA Technologies, Zscaler, Gartner, Microsoft, Oracle, DNS Europe, Telenor, EUnet, RTS, Yellow Pages.

Tom prilikom su predstavnici kompanije EUnet objavili zlatno partnerstvo sa globalnim liderom na polju Cloud Computinga, kompanijom CA Technologies. Jedan od razloga koji je EUnet izdvojio od drugih provajdera je činjenica da su upravo njegovi stručnjaci razvili prvi proizvod u regionu za upravljanje Cloud servisima, EUnet Cloud Control Panel (CCP). Od sada svi korisnici EUnet Cloud tehnologije, imaju potpunu kontrolu nad svojom Cloud infrastrukturom, bez potrebe za dugotrajnom obukom. Ovo zapravo znači da upotrebom aplikacije CCP, svaki korisnik ima mogućnost samostalnog naručivanja, upravljanja i kontrolisanja Cloud servera i pripadajuće Cloud infrastrukture, korišćenjem samo web pretraživača. Takođe, ovaj proizvod omogućava korisnicima potpunu kontrolu troškova i generisanje svih potrebnih izveštaja vezanih za angažovane Cloud servise.

Upotrebom CCP aplikacije, za svaki Cloud servis ili aplikaciju možete alocirati tačno onoliko hardverskih resursa koliko vam je u datom trenutku potrebno. Treba vam još procesorske snage ili memorije? Nema problema, ulogujte se na svoj kontrolni panel i dodelite još jedan procesor svom virtuelnom serveru. Disk se napunio? Povećajte ga! Ako vam, eventualno, u doba opšte recesije potrebe postanu manje, smanjite troškove poslovanja tako što ćete se lišiti resursa koji vam više nisu potrebni. Smeštajući svoj server, servis ili aplikaciju kod svog provajdera na cloud platformu dobijate nešto što nikad do sada niste imali: elastičnost i fleksibilnost, tj. mogućnost da angažovani hardverski potencijal skalirate tačno na meru koja vam je potrebna ili na meru koju sebi možete da priuštite, čak i ako se te potrebe menjaju na dnevnoj osnovi. Uz to, resursi koji su vam dodeljeni na cloud platformi, garantovani su u svakom trenutku.

Sve to važi bez obzira da li je za vaš server, servis ili aplikaciju potreban Windows, Linux ili neki treći operativni sistem. U roku od par minuta dobićete svoj virtuelni server potpuno spreman za eksploataciju. A to je tek početak: izgradnja složenih aplikacija na cloud platformi danas po jednostavnosti i intuitivnosti više podseća na slaganje lego-kockica nego na težak posao koji uključuje fizičke servere, kablove, mnogo pametnih ljudi, dugotrajne softverske instalacije i beskonačnu količinu frustracije.

Uštede za vaš biznis su nemerljive. Pre svega, plaćate samo ono što trošite, a trošite samo onoliko koliko vam treba, ni manje ni više od toga. Odjednom, više vam nije potreban ceo sektor za nabavku i održavanje hardvera, a uz to dobijate i kvalitet koji sami nikad ne možete da obezbedite. Broj stručnjaka potrebnih da održavaju vaš infomratički sistem takođe se smanjuje: većinu aplikacija i servisa koji su Vam potrebni za rad danas možete da dobijete "na klik" od svog cloud provajdera, u roku od nekoliko minuta (tzv. Software as a Service ili SaaS), pri čemu odgovornost za ispravno funkcionisanje softvera prebacujete sa sebe na drugog. Da stvar bude lepša, prebacujući svoje podatke i aplikacije u cloud, jednostavno ste ih učinili dostupnim sa svakog mesta i svakog uređaja koji ume da se "zakači" na internet, uključujući tu i vaš iPhone ili Android telefon.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.