NavMenu

Proizvedeno pivo za kosmičku upotrebu

Izvor: Novosti Četvrtak, 19.05.2011. 14:38
Komentari
Podeli

Predstavnici privatne australijske pivare su objavili da su proizveli pivo koje se konzumira u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Piće koje je dobilo ime "Vostok 4 Pines Stout", svrstava se u klasu stauta (tamno pivo sa dodatkom prženog slada, kao i karamela i prženog ječma) izrazitog je ukusa, s obzirom da čulo ukusa u bestežinskom stanju slabi tako da ljudu ne mogu da osete nijanse ukusa, preneo je Rojters.

Autori su testirali svoj novitet za vreme poletanja aviona, koji periodično "propada" tako da su putnici bili u bestežinskom stanju.

Posle ispijanja više od jedne litre piva "Vostok 4 Pines Stout" ekspert-dobrovoljac iz nekomercijalne organizacije "Astronauts4Hire" je pozitivno ocenio ukus, ali je ukazao na teškoće pri pijenju, jer u bestežinskim uslovima pivo ne može da se sipa.

Sem toga, mehurići Co2 u bestežinskom stanju se slabo odvajaju od tečnosti tako da piće nema uobičajen karakterističan ukus. Holandski istražvač je ranije predložio specijalnu tehnologiju pivske ambalaže, kojom se ti nedostaci prevazilaze, ali australijanci nisu precizirali da li će taj izum primeniti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.