NavMenu

Projekti sanacije, izgradnje i zaštite betonskih konstrukcija saobraćajne infrastrukture - Drumski most preko Velikog bačkog kanala u Vrbasu

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.05.2011. 14:17
Komentari
Podeli

Vinogradski most spada u najprometnije prelaze preko Velikog bačkog kanala, a spaja naselje Vinogradi i centar Vrbasa. Preko mosta se stiže i do vrbaske bolnice u koju dolaze pacijenti iz nekoliko opština. Posle 40 godina od izgradnje, na inicijativu meštana naselja Vinogradi, Opština Vrbas i Direkcija za izgradnju donela je odluku da se most sanira. Procenu stanja mosta uradili su stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Subotice.

Za sanacione radove je angažovana firma Tri omega inženjering d.o.o. koja je Vrbašanima i na pešačkom mostu demonstrirala svoje umeće kvalitetno izvedenim radovima i predajom na upotrebu jednog zaista lepog mosta.

U obnovi je planirano da se ojača postojeća konstrukcija, izradi nova konstrukcija za instalacije (kablove za struju i cevi za vodovod i gasovod) i prošire pešačke staze.

Primena savremene tehnologije betona

U sklopu ojačanja postojeće konstrukcije potrebno je da se na postojeću kolovoznu ploču izlije ploča debljine 8 cm. Na ovakvim debljinama betonskih preseka skupljanje i izazivanje pukotina bi bilo i te kako izraženo. Pošto do deformacija u betonu dolazi naročito kada se radi o malim debljinama, treba težiti da se postigne veće širenje betona tokom prvih dana vezivanja, da bi se kasnije, u procesu skupljanja, ekspanzija poništila i skupljanje postalo minimalno ili nikakvo.

Za ovaj problem stručnjaci sa subotičkog Građevinskog fakulteta usvojili su predlog rešenja Mapei. Predloženo je da se ploča izradi u sistemu MAPECRETE. To podrazumeva korišćenje superplastifikatora DYNAMON SX, ekspandirajućeg sredstva EXPANCRETE i sredstva za unutrašnju negu MAPECURE SRA 25. Ekspandirajuće sredstvo svoju funkciju vrši u prisustvu vode, dok je mešavina još u plastičnom stanju. Redukcija vodocementnog faktora koju vrši superplastifikator takođe deluje na smanjenje skupljanja, a sredstvo za unutrašnju negu smanjuje površinsko naprezanje betona i usporava hidrauličko skupljanje.

Izvođač Tri omega inženjering d.o.o. poverava proizvodnju betona i izradu prethodnih proba betonskoj bazi Best izgradnja d.o.o. iz Novog Sada. Receptura je potvrđena sa prosečnim čvrstoćama pri pritisku od 45 MPa, što ispunjava projektni zadatak (MB 40; V6; M200).

TEHNIČKI PODACI

Drumski most, Vrbas

Investitor: JP Direkcija za izgradnju Vrbas

Projekat sanacije: Građevinski fakultet u Subotici: Doc.Dr Danijel Kukaras, d.i.g, Mr Slobodan Grković, d.i.g, Milan Romanić, d.i.g.)

Izvođač radova: Tri omega inženjering d.o.o.: Danilo

Pejinović, d.i.g, Arsen Pribić, d.i.g i Ivan Tabaković, d.i.g.)

Proizvodnja i proba betona: Best izgradnja d.o.o.(Vanja Kovačić, d.i.g.)

Mapei koordinator: Vladimir Dimitrijević, d.i.g.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.