NavMenu

Stvarni troškovi prepravki u građevinskom sektoru

Izvor: Promo Petak, 28.07.2023. 16:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iStock)Ilustracija
PlanRadar, vodeći dobavljač softvera za digitalno upravljanje gradnjom, nedavno je objavio istraživanje u kojem se analiziraju glavni uzroci i posledice prepravki u građevinskoj industriji. Prema izveštaju PlanRadara, alarmantnih 11% ukupnih troškova projekta pripisuje se prepravkama, što naglašava potrebu za efikasnijim strategijama i procesima upravljanja projektom kako bi se ispravke svele na minumum.

- Svi se slažemo da je vreme presudan faktor u svakoj poslovnoj strategiji. To je posebno očigledno u građevinskoj industriji gde neretko dolazi do prepravki, što dovodi do skupih kašnjenja za sve zainteresovane strane - rekao je Sander van de Rajt, suosnivač i izvršni direktor PlanRadara. - Nepredviđene situacije izazvane prepravkama imaju posledice ne samo sa ekonomske tačke gledišta, već i po ceo projekat i poslovanje u celini. Lako se mogu izbeći korišćenjem odgovarajućih alata.

U studiji je anketirano više od 2500 klijenata PlanRadara (u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Rumuniji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji), koji su dali svoj uvid u glavne razloge za ovo stanje u građevinarstvu, pri čemu je većina ispitanika pomenula lošu komunikaciju među zainteresovanim stranama i članovima tima (glavni uzrok u 12 od 15 zemalja), a u stopu je prate nedostatak organizacije i pravilnog upravljanja dokumentacijom, kao i greške u kontroli kvaliteta.

Ovi faktori ne samo da su doveli do povećanih troškova, već i do kašnjenja u isporuci, narušenih odnosa između izvođača radova i klijenata, smanjenog zadovoljstva korisnika i sveukupnog narušavanja reputacije kompanija.

- U ovoj eri tržišnih izazova postoji potreba da se poboljša kontrola kvaliteta, što kompanijama može uštedeti milione evra svake godine ako ima manje grešaka koje treba ispraviti - rekao je suosnivač i izvršni direktor PlanRadara Ibrahim Imam. - PlanRadar umanjuje rizik od prepravki i omogućava kompanijama da smanje nepotrebne troškove, što je suštinski faktor recepta za rast i uspeh.

Pored direktne ekonomske i reputacione štete, studija je utvrdila da ispravke mogu dovesti do tužbi za kršenje ugovora i drugih pravnih problema, a tu su i etičke posledice otpadnih materijala koji utiču na životnu sredinu, kao i društvene posledice. I zaista, uočeno je kako svako ispravljanje negativno utiče na moral radnika, kao i da povećava frustraciju, a smanjuje motivaciju. S obzirom na nivo manjka radne snage u industriji, to je nešto što ne bi smelo da utiče na produktivnosti i što kompanije nikako ne bi trebalo da zanemare.

Podaci postaju još zanimljiviji kada se posmatraju na nivou regiona. Naime istraživanje je pokazalo kako 47% korisnika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije smatra da loša komunikacija i saradnja između zainteresovanih strana i članova tima, u poređenju sa drugim uzrocima, jako utiče na troškove prepravki. S druge strane, jedino stručnjaci iz ove regije smatraju kako loš kvalitet materijala skoro uopšte ne utiče na te dodatne troškove.

(Foto: PlanRadar)

(Foto: PlanRadar)

Studija PlanRadara pruža dragocen uvid u uzroke i posledice prepravki u građevinskoj industriji, naglašavajući potrebu za efikasnom komunikacijom i saradnjom među zainteresovanim stranama. Iako smo saželi neke od glavnih zaključaka iz ovog izveštaja, u samom izveštaju postoji mnogo više informacija koje možete naći ovde.


O PlanRadaru

PlanRadar je nagrađivana digitalna SaaS platforma za upravljanje na terenu predviđena za dokumentaciju, zadatke i komunikaciju na projektima u građevini i upravljanju nekretninama. Posluje širom sveta na preko 75 tržišta. PlanRadar digitalizuje sve svakodnevne procese i komunikaciju i povezuje sve zainteresovane strane u projektima u građevini i upravljanju nekretninama. Pruža pristup važnim podacima u realnom vremenu i omogućava timovima da poboljšaju kvalitet, smanje troškove i brže realizuju radove. Platforma je jednostavna za korišćenje i pruža dodatnu vrednost svakom učesniku u životnom ciklusu objekta, od izvođača radova i inženjera do menadžera i vlasnika nekretnina, sa fleksibilnim mogućnostima koje su prilagođene kompanijama svih veličina i procesima. Preko 120.000 profesionalaca već koristi PlanRadar za praćenje, povezivanje i rešavanje problema na gradilištu i van njega. Laka za pristup i korišćenje, platforma je trenutno dostupna na više od 20 jezika i može se koristiti na svim IOS, Windows i Android uređajima. Sa sedištem u Beču, Austrija, PlanRadar ima 16 kancelarija širom sveta.

Kontakt: info@planradar.com

Veb-sajt: www.planradar.com


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Pokrenut projekat "Rekonstrukcija srednjevekovnog grada u Kruševcu" - Uskoro izrada dokumentacije za obnovu Lazarevog grada

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 mil EUR za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije. Ovi projekti će aktivirati potencijale i resurse 11 teritorija, pomoći u rešavanju zajedničkih problema i promovisati zajednički rad većih gradova i manjih opština, uz aktivno učešće civilnog i poslovnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.