NavMenu

Nije svaki biznis u Srbiji "klimav" - Proizvođač rashladne i ventilacione opreme "Termovent komerc" gradi novu fabriku u Kladovu

Izvor: eKapija Sreda, 18.05.2011. 12:18
Komentari
Podeli

(Andrija Perović)

Kada vam iz neke srpske firme kažu da su im kapaciteti prebukirani i da ne mogu da isprate nove projekte, može se zaključiti da nije svaki biznis u našoj zemlji "klimav". Firma "Termovent komerc", specijalizovana za projektovanje, proizvodnju i montažu HVAC opreme (automatizacija hlađenja, grejanja i ventilacije) i procesnih sistema, zbog obima posla planira da izgradi još jednu fabriku.

Andrija Perović, izvršni direktor, kaže za "eKapiju" da su već kupili zemljište u Kladovu i da očekuju da će izgradnja nove fabrike početi ove godine.

- Firma je osnovana 1992. godina, a poslednjih sedam godina smo prisutni na evropskom tržištu. U Belgiji, Holandiji i Francuskoj smo uradili oko 15 objekata, koji su najviše vezani za farmaciju. Bili su izvedeni kompletni HVAC sistemi po principu "ključ u ruke". U Novom Sadu smo angažovani u izgradnji fabrike za proizvodnju veštačkih omotača za mesnoprerađivačku industriju "Koteks Viscofan". Tamo smo promenili projektno rešenje i uradili kondezno sušenje pomoću dva kompresora koji rade po sistemu toplotnih pumpi, čime smo značajno uštedeli energiju. Isporučujemo 8 klima komora po 65.000 m3 i 640kw rashlade. Ugovorili smo i objekat "ključ u ruke" za proizvođača lekova "Varus" iz Skoplja. Zatim, za firmu "Photon optronics" iz Niša, koja proizvodi uređaje za noćno osmatranje. Ugovorili smo posao za fabriku lekova u Subotici, kao i isporuku bazenske klima komore za gradski bazen u Kragujevcu - navodi naš sagovornik.

Osim toga, Perović najavljuje i isporuke opreme za Vojnomedicinsku akademiju i slično.

On objašnjava da firma ima tri segmenta - sektor proizvodnje opreme u Kladovu, inženjering i projektovanje isključivo za farmaciju, a treći deo su servisne usluge.

Kako navodi, nova fabrika će biti izgrađena u industrijskoj zoni u Kladovu na zemljištu površine 1,5 ha, gde će biti obezbeđen bolji magacinski prostor, više prostora za repromaterijal, poluproizvode i proizvode.

"Termovent komerc" danas ima oko 80 zaposlenih, a u zavisnosti od toga da li će širiti proizvodni program zavisiće i broj radika. Ukoliko se odluče za dosadašnje proizvode biće potrebno još 10 do 20 ljudi, a ukoliko prošire na drugi segment proizvodnje zaposliće dodatnih 10.

Nadaju se pomoći države, ali još nisu iskoristili nikakva podsticajna sredstva.

Nagrada za najlepši štand

"Termovent komerc" je na nedavno završenom Sajmu tehnike u Beogradu dobio nagradu za najlepši štand, a na toj smotri izložili su tri tipa klima komora - standardna klima komora STD:Pro, klima komora za ventilaciju bazenskih prostora Hydra:Pro za koju su prošle godine dobili nagradu sajma za najbolji proizvod, kao i klima komora za čiste prostorije -operacione sale i farmaciju Hygiene:Pro.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.