NavMenu

Kompanija Swiss Rockets AG u okviru BIO4 kampusa planira izgradnju inovacionog centra za nuklearnu medicinu

Izvor: eKapija Utorak, 25.07.2023. 14:54
Komentari
Podeli
(Foto: Bio4.rs/Screenshot)
U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim su otvorene nove mogućnosti za razvoj onkologije i nuklearne medicine. Memorandum su potpisali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i izvršni direktor kompanije Swiss Rockets AG Vladimir Cmiljanović.

- Ova kompanija će u okviru BIO4 kampusa izgraditi novi inovacioni centar za nuklearnu medicinu - navela je Begović tom prilikom i dodala da su naši ljudi koji žive i rade u Švajcarskoj osnivači inovativne kompanije, odnosno mreže kompanija Swiss Rockets AG, sa velikim brojem inovacija u svom portfoliju, i da su odlučili da naprave ovaj korak i da prenesu svoje znanje i tehnologije u Srbiju, navedeno je na sajtu Vlade.

Ministarka je dodala da će ova kompanija takođe pomoći razvoju startap eko sistema u oblasti biotehnologije u Srbiji i da je već započela saradnju sa našim naučno-istraživačkim institutima, kao što je INEP i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM).

- Ovi instituti su budući stanari BIO4 kampusa, a ovo je prvi konkretan projekat sa švajcarskom kompanijom - rekla je ona, izrazivši očekivanje da će mu se pridružiti sve veći broj kompanija.

Cmiljanović je istakao da je ova kompanija odlučila da uđe u saradnju sa našom državom za pravljenje tzv. teranostik inovejšn centra.

- To su najmodernije bolnice, gde ćemo raditi proizvodnju najnovijih molekula za personalizovanu kancer medicinu. Radićemo sa najnovijim tehnologijama skeniranja pacijenata sa metastazama i onda ćemo na osnovu tih tehnologija moći da koristimo te molekule kako bismo uspešno lečili pacijente sa metastazama - objasnio je Cmiljanović.

On je dodao da ova kompanija iz Švajcarske prebacuje veoma bitne tehnologije u Srbiju, kao i da će se te tehnologije dalje razvijati u našoj zemlji.

Cmiljanović je istakao da su ovi projekti sada veoma bitni za pacijente sa tumorima, a to su prvenstveno pacijenti sa metastazama na prostati, neuroendokrinim tumorima, sa glioblastomama i rakom dojke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Saobraćaj

Čortanovci imali voz 139 godina, a odnela im ga nova pruga - Infrastrukura ŽS objašnjava zašto stanicu ne mogu da dobiju nazad

Nije im smetalo ni stanje one starije, sporije pruge kojom su mogli i do Beograda i do Novog Sada, ali svakako da su se žitelji Čortanovaca obradovali kada su saznali da će njihovo naselje biti među prvima koja će se naći na trasi prve brze pruge u Srbiji. Ta radost nije dugo trajala, jer kada je u martu 2022. konačno u saobraćaj puštena deonica brze pruge do 200 kilometara na čas od Beograda do Novog Sada, žiteljima ovog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.