NavMenu

Hedonistički ugođaj uz pogled na reku, tvrđavu i zoo vrt - "Kalemegdanska terasa" otvara i azijsku kuhinju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.05.2011. 15:38
Komentari
Podeli

Smešten na obroncima Kalemegdana, ušuškan iznad zoološkog vrta i sa pogledom na Dunav, "Kalemegdanska terasa", lokacijom odskače od drugih restorana u Beogradu.

Daleko od gradske vreve, potpuno je uklopljen u ambijent Kalemegdanske tvrđave koja datira iz 13. veka. Za vreme turske vladavine Kalemegdan (turski: kale-tvrđava i megdan-polje) je delio tvrđavu od Beogradske varoši. Turci su ga nazivali Fakir bajir - "Breg za razmišljanje".

Danas, restoran Kalemegdanska terasa predstavlja spoj modernog ambijenta i istorije. Ceo kompleks sastoji se iz tri dela: donja terasa je kafe picerija "Tvrđava", restoran sa baštom "Terasa", a treći deo je popularna diskoteka "Cinema".

Od guščije džigerice i tartufa…

Međutim, kako za "eKapiju" kaže menadžer ovog restorana Duško Pilipović, nije samo lokacija ta koja ga čini posebnim.

- To su i kvalitet i izbor hrane, kvalitet usluge i zabava. Četvrtkom imamao virtuoze na tamburicama koje izvode starogradsku muziku, a petkom nastupa Musix box bend – kaže Pilipović.

Njihovu kuhinju predvodi Ljuba Stojanović, prema rečima menadžera, izuzetno ambicozan i perspektivan kuvar, a koji svake godine odlazi po 15 dana na specijalizaciju u Monte Karlo.

Paste, jela sa roštilja, riba i riblji specijaliteti, stekovi, salate i/ili kolači –jedina je dilema koju gosti imaju.

Na pitanje šta obavezno treba probati, Pilipović "kao iz topa" kaže da je to biftek sa guščijom džigericom i tartufima.

Inače, u restoranu se najviše naručuju stekovi, koji čine 30% svih porudžbina. Iako za Srbiju to nije baš uobičajeno, ovde se najmanje jedu jela sa roštilja. Pljeskavice, ćevape i tome slično uglavnom naručuju deca koja u pratnji roditelja vikendom dolaze na ručak.

… do domaće dunje i italijanskih vina

Kako menadžer "Kalemegdanske terase" kaže za naš portal, valjalo bi probati i njihovu, sada već čuvenu, "dunjevaču".

Domaću rakiju od dunje nabavljaju iz okoline Čačka, a jedini je problem kako strancima objasniti i prevesti šta to zapravo piju.

A ako ste, ipak, ljubitelj vina, tek tada počinje dvoumljenje. Jer "Terasa" nudi francuska, italijanska, španska, latinoamerička, hercegovačka, crnogorska, kao i domaća vina.

Uz to imaju i dva somelijera koji vode računa o svemu što je u vezi sa vinima –od odabira, uskladištenja, preporuke do serviranja.

Iako su poslednjih godina južnoamerička vina u ekspanziji, posebno ona koja dolaze iz Čilea i Argentine, u ovom restoranu još uvek primat imaju vina iz Italije, a zatim i iz Francuske.

Čak oko 65% gostiju su stranci, bilo da su turisti, poslovni ljudi ili da dolaze u pratnji srpskih prijatelja. Oni po pravilu žele da probaju domaća vina, tako da "Terasa" sarađuje sa mnogobrojnim vinarijama među kojima su: "Radovanović", "Kovačević", "Jelić", "Aleksandrović", "Rajković", "Princ"…

Saradnjom protiv konkurencije

Nekada je na ovom mestu bila čuvena kafana. Mnogi stariji pevači, poput Lepe Lukić pevali su tu. Pre trideset godina, kafana je izgorela, a ceo prostor zarastao.

U međuvremenu promenio se vlasnik, a tvrđava je oživela. "Kalemegdnaska terasa" godinama je predstavljala obavezno mesto sa kojeg ili počinje ili se završava obilazak Beograda. Međutim kako raste konkurencija, a opada kupovna moć građana, broj gostiju je u padu u većini objekata.

Zato rukovodstvo "Terase" uvođenjem novih sadržaja i proširivanjem kruga saradnika pokušava da opet bude za korak ispred drugih. Prvo su prethodne zime, donji deo terase pretvorili u klizalište. Uz toplu čokoladu, bio je to pun pogodak, jer nikada više dece nije bilo na Kalemegdanu u zimskom periodu.

- Počeli smo da sarađujemo i sa turističkim, marketinškim agencijama i hotelima. U Beogradu je dosta garni hotela koji nemaju restorane, i mi tu vidimo svoju šansu – kaže Pilipović i dodaje da je dobra saradnja ostvarena sa hotelom "Evropa" koji ima samo apartmane, pa će raditi i ketering za njihove goste.

O rezultatima saradnje sa pomenutim agencijama koji bi trebalo da "dovedu" goste na Kalemegdan više će se moći razgovarati od oktobra, novembra, jer sada je period kada i inače imaju dosta gostiju.

Kažu i da Zakon o pušenju nije uticao uopšte na njihov posao. Jedini je problem, kako kažu, što je sve poskupelo, a oni ne menjaju cene.

Azijska kuhinja na Kališu

Uskoro počinje sa radom i azijska kuhinja na "Terasi". Za njeno uvođenje su se odlučili jer je "praktična, popularna, zdravija i ekonimičnija". Dosta povrća i malo mesa, priprema u vokovima koje će gosti moći da vide, samo su deo nove ponude za koju Pilipović veruje da će imati uspeha.

Blizina zoo vrta- prednost ili mana

To što se nalaze tačno pored zoološkog vrta ne utiče presudno na njihovo poslovanje kaže Pilipović.

- Atraktivno je i pozitivno kada dođu stranci. Zatim pozitivno vikendom, kada ta blizina dovodi 10 do 15% gostiju.

Međutim, kada su letnjim mesecima, pogotovu julu velike vrućine, neki gosti se žale na ne baš prijatan miris životinja.

- Zato tada angažuju raspršivače i osveživače.

Svadbe za pamćenje

Od maja do septembra ove godine skoro svaki vikend već je rezervisan za svadbene proslave. I subote i nedelje, pa čak i nekoliko veselja je rezervisano za petak.

Blizina crkvi Svete Petke i Ružice, parka koji kao stvoren za fotografisanje, prostor iz nekoliko nivoa razlozi su zbog koji budući mladenci vide ovaj restoran kao bajkovit izbor gde će reći svoje sudbonosno da. Najčešće mladoženje dolaze iz sportskog sveta, pa tako kao jedno od posebnih, naš sagovornik navodi venčanje našeg košarkaškog asa Dejana Bodiroge.

Ali ni svadba njegovog mlađeg kolege Dušana Kecmana, nije prošlo nezapamćeno. Do ponoći u restoranu, svatovi su posle toga, predvođeni mladom i trubačima sišli na otvoreni deo i zaigrali iz i oko fontane.

Takođe, sve više kompanija iz svih privrednih grana, odlučuje se da upravo u ovom prostoru organizuje konferencije, koktele i poslovne prezentacije.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.