NavMenu

Ostaje li Novi Sad bez novog "Karađorđa" - Šta je sa najavljenim stadionom za 17.500 gledalaca?

Izvor: eKapija Sreda, 19.07.2023. 11:01
Komentari
Podeli
Ranije predstavljen projekat stadiona u Novom Sadu (Foto: FK Vojvodina)Ranije predstavljen projekat stadiona u Novom Sadu
Novi stadion Karađorđe, više puta najavljivan, pa čak i uvršten u planska dokumenta Grada Novog Sada, prema svemu sudeći, neće uskoro nići u ovom gradu. Uveliko se priprema rekonstrukcija postojećeg stadiona, kako bi zadovoljio najpre UEFA 3, a potom i UEFA 4 standarde, čime bi stekao licencu za organizaciju i kvalifikacija i grupne faze takmičenja pod okriljem Evropske kuće fudbala, a eKapija je istraživala da li se odustalo od gradnje novog, kapaciteta do 17.500 gledalaca.

Kako su za naš portal rekli iz Fudbalskog kluba Vojvodina, prema njihovim saznanjima nije doneta odluka da se odustaje od izgradnje novog stadiona, ali nemaju informacija kada gradnja "novog stadiona eventualno treba da počne."

- S obzirom na to da fudbalski klub Vojvodina nije vlasnik, već samo korisnik stadiona Karađorđe, smatramo da bi više informacija na ovu temu mogao da Vam da neko iz gradskih struktura vlasti. Prema našim saznanjima, nije doneta odluka da se odustaje od izgradnje novog stadiona, iako trenutno takođe nemamo bilo kakve najave u vezi sa tim kada izgradnja novog stadiona eventualno treba da počne - rekli su za eKapiju iz FK Vojvodina.

I iz Ministarstva za javna ulaganja, koje je ranije najpre kao vladina kancelarija, a potom i kao ministarstvo, rukovodilo projektima gradnje stadiona u drugim gradovima, poput Loznice, Leskovca i Zaječara, uputili su nas na Grad Novi Sad, odakle nismo dobili odgovor na pitanje da li se odustalo od gradnje novog stadiona, koji je bio planiran planom generalne regulacije prostora lokaliteta Stadiona Karađorđe.


Od poklona Srbijagasa, do manje visine zapadne tribine - Šta je sve najavljivano?

Sredinom 2019, Dušan Bajatovć je najavio da će Srbijagas pokloniti Novom Sadu projekat za nov stadion Karađorđe sa 16.800 mesta. Tada je rečeno da će to biti investicija vredna 25 mil EUR, kao i da će se graditi na mestu na kome se nalazi sadašnji objekat, uz podršku države. Tenderi su najavljeni za jesen te godine.

- Tenderi će početi na jesen i vodiće ih država, grad će kontrolisati, a kad to bude izgrađeno, nadam se da će biti predato na upravljanje FK Vojvodina, uz dužno poštovanje Proleteru i Kabelu - rekao je tada Bajatović.


Planom je predviđena gradnja novog stadiona kapaciteta do 17.500 gledalaca, ali i uređenje okoline i gradnja atraktivnog poslovnog prostora - kule na 15 spratova.

U tom planu je navedeno da kompleks stadiona predstavlja funkcionalnu celinu na građevinskoj parceli na kojoj se planiraju izgradnja novog stadiona, poluukopana garaža uz južnu tribinu a prema Bulevaru oslobođenja, i pristupne komunikacije.

Predviđeno je da stadion ima otvoren, natkriven i zatvoren deo, a planirani su sportski teren, gledališni prostor – tribine za publiku sa punktovima za izdavanje hrane i pića i toaletima, garaža za smeštaj vozila koja je u delu izdvojena za sportiste i VIP goste, prostori za sportiste (svlačionice sa tuševima, bazeni za relaksaciju, teretana, prostor za zagrevanje), prostori za sudije, delegate, ugostiteljski punktovi, sanitarne prostorije, prostorije za prvu pomoć (medicinski centar), prostor za policiju, vatrogasce, sigurnosne službe, magacini za održavanje terena i sl.

Osim toga, planom su bile predviđene i prostorije za značajne posetioce (VIP), prostorije za medije, TV studio, sale za konferencije i poslovne sastanke, kancelarije za administraciju (upravu)...

Na zahtev građana, krajem 2020. godine je odlučeno i da novi stadion Karađorđe u Novom Sadu bude niži od prvobitno predviđenog, odnosno da zapadna tribina umesto šest spratova ima pet, tj. umesto prvobitno zamišljena 32 metra, bude visoka 28 metara.

Ranije predstavljen projekat stadiona u Novom Sadu (Foto: FK Vojvodina)Ranije predstavljen projekat stadiona u Novom Sadu

Radovi na jesen, fudbaleri u Bačkoj Topoli

Radovi na stadionu FK Vojvodina, koji trenutno ispunjava UEFA 2 standard, kreću od 1. oktobra, a nedavno su ovaj klub posetili i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Branislav Nedimović i odgovorno lice UEFA za izdavavanje licenci Pjetro Kjabrera.

Nedimović je, kako je navedeno na sajtu FK Vojvodina, izrazio zadovoljstvo idejama i planom FK Vojvodina u ovom projektu, koji je dobio "zeleno svetlo" i od strane najodgovornijeg lica UEFA.

- Pre svega sam zahvalan fudbalskom klubu Vojvodina što je danas naš domaćin i srećan sam što je Vojvodina shvatila put kojim treba da idemo svi zajedno. To je da prvo uradimo pripreme i dovedemo adekvatne ljude najpre za konsultacije, a ne da uradimo sve i onda dovedemo inspekciju, što je, nažalost, ranije bio put u većini slučajeva u srpskom fudbalu. Tu je sa nama danas i čovek iz UEFA, iskusan stručnjak, koji ima najveću odgovornost za izdavanje licenci za odigravanje međunarodnih utakmica. Zahvalan sam i gospodinu Pjetru Kjabreri i gospodinu Zoranu Lakoviću koji nam je ovo omogućio. Mi na ovaj način možemo da ukrstimo stavove, arhitekte, predstavnike klubova, ljude iz UEFA i da zajedno dođemo do najboljeg rešenja i da onda izvođači radova krenu u realizaciju. FSS će pomoći Vojvodini donacijom hibridnog terena i da realizacija projekta koja startuje 1. oktobra, na proleće dočeka jedan novi Karađorđe, kakav zaslužuju i Vojvodina i srpski fudbal - rekao je nedavno Nedimović.

Fudbaleri Vojvodine novu sezonu krenuće sa svog Karađorđa, sve do 30. septembra. Nakon tog datuma pa sve do završetka radova, kako je nedavno saopštio Upravni odbor FK Vojvodine, sportske rivale će dočekivati na stadionu TSC arena u Bačkoj Topoli.


Čika Dači prednost nad Karađorđem

Baš kao njihove kolege iz Novog Sada i fudbaleri kluba Radnički 1923 iz Kragujevca, najavili su nedavno da će narednu sezonu igrati van svog "matičnog" stadiona. Međutim, za razliku od Karađorđa, koji će biti obnovljen, stadion Čika Dača u Kragujevcu čeka rušenje i izgradnja novog objekta.

Stadion Čika Dača, izgrađen 1957. godine, kako je najavljeno, trebalo bi da bude srušen, a na njegovom mestu izgrađen novi koji će imati oko 20.000 mesta, a tribine će biti natkrivene.


- Dobijena je građevinska dozvola, projektna dokumentacija završena. To će za Šumarice i čitav deo severnog Kragujevca biti jedan od najvažnijih i najvećih razvojnih projekata - rekao je Vučić.

Navodno, novi Čika Dača će koštati 70 mil EUR. Imaće kapacitet od 20.000 mesta, što bi ga učinilo trećim najvećim stadionom u Srbiji (iza stadiona Crvene zvezde i Partizana), a najvećim van Beograda.

Iz Fudbalskog saveza Srbije potvrdili su u aprilu ove godine da će nove stadione dobiti Beograd, Pančevo, Zrenjanin i Kragujevac.

Za detaljnije informacije o investcijama u stadione i sportske dvorane u Srbiji pogledajte i INFO-MAPU.

I. Žikić


Mapa: Lokacija stadiona Karađorđe u Novom Sadu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Hoće li Fabrika hartije Milana Vape postati novi dom Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle biće ubuduće "na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu" najnoviji je plan države za novu lokaciju ove ustanove kulture, a koji je obznanila ministarka kulture Maja Gojković navodeći da se trenutno za to radi projektni zadatak. Resorna ministarka ipak nije precizirala o kojoj tačno lokaciji na tom potezu država razmišlja, ali nekoliko poznatih u jednačini o budućem domu Muzeja Nikole Tesle moglo bi da pomogne u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.