NavMenu

Čokolada za kraljevski desert - "Art-Ival" priznaje samo vrhunski kvalitet

Izvor: Ekonometar Petak, 13.05.2011. 09:33
Komentari
Podeli

Na samom početku beogradskog Bulevara kralja Aleksandra 24, ušuškala se jedna mala i sasvim neobična galerija. Ne izlaže ni slike, ni skulpture, a opet svega toga ima, ali od čokolade. U mirisnim vitrinama i na policama "udružile" su se zeke, mede, patkice, psići i slonovi, ručno rađena srca sa utkanom dušom, praline i trufle, a sve zajedno od najfinije belgijske bele i mlečne čokolade, naučno dokazano jednog od najdelotvornijih lekova protiv lošeg raspoloženja i mrzovolje.

Galerija čokolade Premier ponos je Tatjane i Radeta Vučićevića, vlasnika firme "Art-Ival", koji su se profesionalno opredelili za proizvodnju najkvalitetnijih čokoladnih poslastica koje, kao nekom čarolijom, nastaju u pogonima u Zemunu.

Kao što su nekada delili zajedničku ljubav prema folkloru, Tatjana igrajući u Kulturno-umetničkom društvu "Abrašević", Rade u "Cvetkoviću", tako i danas profesionalni život vezuju za tipičnu porodičnu firmu u koju su uključena i njihova deca, dvadesettrogodišnji Aleksa i dve godine mlađa Ivana.

– Prošle su skoro dve decenije od kada smo suprug i ja osnovali Art-agenciju koja se bavila organizacijom predstava za decu. Nešto od takvih aktivnosti zadržali smo do danas, i dalje se bavimo organizacijom maturskih večeri u hotelu "Hyatt". Odlučili smo da osnujemo firmu koja će biti specijalizovana za konkretnu proizvodnju, nakon rođenja sina, ali i kada smo shvatili da koreografska plata supruga nije dovoljna za život porodice - kaže za "Ekonometar" Tatjana Vučićević, direktorka proizvodnje "Art-Ivala".

Izreka da i najduži put počinje prvim korakom, najbolje tumačenje ima upravo u slučaju porodice Vučićević. Krenuli su od maloprodajnog objekta površine jedva šest kvadrata, u kojoj su stanovnicima Ustaničke ulice nudili slatke potrepštine. U malenoj radnji, otvorenoj uz pomoć koju je grad Beograd obezbeđivao za mlade parove, bilo je i čokoladnih dražeja Soko-Štarka, ali nikada dovoljno za sladokusce sa Zvezdare.

– Spontano smo došli na ideju da i mi pokušamo sa proizvodnjom čokoladnih dražeja. Krenuli smo po konditorskim sajmovima u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj. Kada smo se vratili iz Pariza, odluka je doneta. Pronašli smo domaću firmu koja je pravila mašine za izradu dražeja. Kupili smo tri i u nekadašnjem Komgrapovom objektu, u prostoru od 100 kvadrata, počeli proizvodnju. Sticajem okolnosti, 1996. ponovo smo morali da se selimo, ovog puta u šestostruko veći iznajmljeni prostor u okviru Ce-marketa u Šumicama - kaže Tatjana Vučićević.

Jednim od najvažnijih momenata za rast i razvoj "Art-Ivala" naša sagovornica smatra susret sa Sretenom Bankovićem, doajenom konditorske industrije u našoj zemlji. Dugogodišnji tehnolog u "Soko-Štarku" prepoznao je u Vučićevićima mlade ljude spremne da nastave posao u kojem je on bio neprikosnoveni ekspert.

Nesebično im je prenosio svoja iskustva i znanja, a zahvaljujući tome Tanja i Rade su hrabro pokrenuli proizvodnju.

Tatjana Vučićević s ponosom ističe da su od prvog dana uspešno startovali i da nijedna, pa ni početna šarža nije otišla u škart. Gospodin Banković, iako već u godinama za respekt, ponekad svrati u pogone "Art-Ivala", da vidi šta rade njegovi sledbenici.

Dagovornica priznaje da ženi nije lako da savršeno uskladi profesionalni i porodični život, ali ako ima podršku i pomoć svih članova, put je lakši i uspešniji. Ona kaže da je zajedno sa mužem svoju decu, danas uspešne studente, od malih nogu učila da rade. Još kada su bili đaci prvaci na raspustu su prodavali sladoled u radnjici svojih roditelja, kasnije su oboje savladavali rad na mašinama za dražeje, a sada su stalno zajedno na svetskim sajmovima gde uče sve tajne poslovanja. Jednostavno, stasavali su sa firmom i postali ne
izostavni, sastavni deo tima Vučićević.

– Kada ste mladi i želite uspeh, čini se da nema mnogo razmišljanja. Trudili smo se da vodimo ispravan život i da našu decu, Aleksu i Ivanu, usmerimo na pravi kvalitetan put. Mislim da smo ulaganjem u njihov, prvenstveno duhovni razvoj, a potom u obrazovanje, uspeli u tome. Oni su danas ozbiljni mladi ljudi, spremni da se hrabro, čistog srca upuste u svet odraslih. Njih dvoje su naš najveći ponos i životni uspeh. Nikada nismo želeli da radimo danas za danas, trudimo se da gledamo u budućnost, to je bio naš životni stav, prema porodici, prijateljima, prirodi, hrani, medijima...- kaže Tatjana Vučićević.

Iako se preduzeće "Art-Ival" u ovo vreme nemaštine bavi proizvodnjom skupih poslastica, uspeli su da razviju svoje pogone. Zapošljavaju 35 ljudi u prostoru u njihovom vlasništvu od 1.200 kvadrata,u industrijskoj zoni na autoputu prema Zagrebu. Imaju svoj vozni park od osam automobila i dostavnih vozila. Kolektiv "Art-Ivala" čine tehnolozi, ekonomisti, pravnici, a čak 80 odsto su žene.

– To je bila moja želja, jer žene imaju razvijeniji osećaj za fine stvari, s obzirom na to da je za našu proizvodnju neophodna suptilnost i spretnost u radu sa čokoladom. Čak i za pakovanje, do čije estetike i kvaliteta nam je posebno stalo - kaže Tatjana Vučićević.

Čokolaterija u centru Beograda ispred koje teče čokolada iz zastakljene fontane je prvi specijalizovani objekat sa najfinijim čokoladnim poslasticama, proizvedenim u pogonima "Art-Ivala". Sastavni deo galerije je i mala kafeterija u kojoj mogu da se naruče razne vrste napitaka od kafe, u kombinaciji sa mlečnom, crnom ili belom čokoladom, kao i drugim dodacima. Vučićevići su želeli da na jednom mestu objedine uživanje i u čokoladi i u napicima od tog sastojka. Planiraju da u skorijoj budućnosti otvore više sličnih galerija čokolade širom Beograda.

U širokoj ponudi proizvoda "Art-Ivala" su praline isključivo od belgijske čokolade Barry Callebaut koja se uvozi direktno od svetski poznatog proizvođača. Za draže bombone se koristi bela, mlečna i crna čokolada od 70% kakaa, proizvedena u Srbiji po originalnoj recepturi "Art-Ivala", u kombinaciji sa pečenim lešnikom, bademom, brusnicom, kandiranom narandžom...

– Čokoladne praline su kratkog roka jer se izrađuju isključivo od svežih sastojaka, lešnik paste, putera, pavlake, voća. Praksa nam je da ih isporučujemo dva puta sedmično, kako bi naši kupci uvek imali svež proizvod - objašnjava Tatjana Vučićević.

Favoritom Premiera sagovornica "Ekonometra" smatra kraljevski desert izrađen po njihovoj recepturi koji može da se proba i kupi isključivo u Galeriji čokolade. Retkost na domaćem tržištu su i čokolade s različitim dodacima, nane, đumbira, čilija, a sladokusci mogu da probaju i proizvode iz klasične čokoladne priče, ali vrhunskog kvaliteta.

– Veliku pažnju poklanjamo dizajnu ambalaže koji zaista ne može da prođe neprimećeno. Naša dizajnerka Vesna Jovanović iz agencije Virtu nagrađena je za ambalažu Premier draže bombona od 100 grama, kao najbolje dizajnersko rešenje godine, a priznanje dodeljuje Privredna komora Srbije - kaže Tatjana Vučićević.

Svi njihovi proizvodi redovno se šalju na mikrobiološku i hemijsku analizu u akreditovanu laboratoriju. Ispravnost sirovina koje ulaze u proizvodni pogon, prati obavezna dokumentacija o zdravstvenoj ispravnosti. Imaju uvedene i implementirane standarde
HACCP i ISO 9001:2008, uz stručnu stalnu kontrolu svih proizvoda, a koja se obavlja u svim fazama procesa proizvodnje.

– Ambalaža privlači kupca, ali je ključ uspeha u kvalitetnoj proizvodnji. Naša je receptura stabilna, definisana, odnos prema zaposlenima porodičan. Zajednički delimo i uspehe i neuspehe, a moje svakodnevno mesto je u proizvodnim pogonima. Samo potpuna posvećenost i pošten odnos prema poslu mogu da donesu rezultate kojima se mi iz Art-Ivala zaista ponosimo - ističe sagovornica, koja je i članica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Aukcija za Japan

Na kraljevskom dvoru, na Dedinju, 13. aprila održana je humanitarna aukcija 25 unikatnih čokoladnih jaja sa koje je prihod namenjen za pomoć žrtvama zemljotresa i cunamija u Japanu. Aukciji su prisustvovali prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina i princ Filip Karađorđević, kao i Tošio Cunosaki, ambasador Japana. Kompanija Art-Ival je izložila jedinstvena čokoladna jaja, teška od 300 do 1.500 grama, umetnička dela majstora Snežane Nastasijević, Dejana Kovačevića i Damira Mijovića.

Rade Vučićević, osnivač Art-Ivala, podsetio je da je ova kompanija dugogodišnji saradnik Fondacije princeze Katarine. Princeza je zahvalila ljudima velikog srca, spremnih da pomognu prijateljskom narodu Japana. U umetničkom delu ovog humanitarnog događaja učestvovao je i ženski gudački kvartet Intermeco.

Dvorski liferanti

Od 2007. godine preduzeće "Art-Ival" učestvuje u aktivnostima Dvora na Dedinju. Od prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića dobili su titulu dvorskog liferanta i dozvolu da na svoje proizvode utisnu grb kraljevske porodice. Proizvodi pod logom Premier služe se na raznim proslavama i drugim organizovanim skupovima na Dvoru. Ponosni su na uspešnu saradnju u okviru aktivnosti Fondacije princeze Katarine Karađorđević. Sledeći postulat društveno odgovornog poslovanja "Art-Ival" je stalni učesnik humanitarnih akcija namenjenih, pre svega, deci. Jedna od poslovnih ideja ove firme jeste i osmišljavanje proizvoda čijom će se prodajom obezbeđivati sredstva isključivo za humanitarne svrhe kao što je nabavka mamografa. Kampanji borbe protiv tumora dojke "Art-Ival" je svoj doprinos dao odricanjem od zarade, prodajom njihovog proizvoda Magic-pralina, brendiran sa znakom "ružičasta vrpca", čijom se kupovinom direktno pomaže ovoj akciji. Ponosno ističu da su u aprilu organizovali aukciju umetničkih čokoladnih jaja, koju su njihovi vrsni čokolatieri izradili s dušom. Uz nesebičnu pomoć princa Aleksandra i princeze Katarine, koji su im se pridružili i podržali kao domaćini ove akcije u Belom dvoru. Sav prihod od prodaje je otišao u humanitarne svrhe za pomoć narodu Japana.

Poslovni uspeh

Tatjana Vučićević kaže da je prošla godina u odnosu na 2009. imala za 30% veći obim proizvodnje. Ranije su veliki broj proizvoda na tržište iznosili u rinfuzi dok je sada sve više pakovane robe. Aktivni su u Privrednoj komori Srbije, u grupaciji konditora, gde se, kako kaže, konačno uspostavlja red. Njihove pogone često posećuju rukovodioci najvećih konditora u zemlji, Bambija, Pionira, Štarka.

Sajmovi

Proizvode "Art-Ivala" porodica Vučićević izlagala je na najprestižnijim svetskim konditorskim sajmovima, u Njujorku, Dubaiju, Kelnu, Bernu, Tirani ali i u našoj zemlji. U širokoj paleti njihovih proizvoda, jedinstvenih u Srbiji, ističu se Cubo-čokolada za otapanje u vrućem mleku, Fondue, čokoladni "antidepresiv", trufle različitih ukusa, čokoladne pločice i brojevi, srca, mašnice, punjene šoljice, kuglice, draže bombone s lešnikom, bademom, cimetom, kikirikijem, grožđem, brusnicama, likerom, pirinčem. U Galeriji čokolade mogu se pronaći i knjige čija je tema čokolada, ali i različiti pokloni kao što je komplet za čokoladno-voćni fondi ili bombonjere sa motivima Beograda (crkva Ružica na Kalemegdanu, spomenik Knezu Mihajlu i Pobednik), koja je proglašena za Suvenir Beograda.

Hipoteka

Vučićevići su u vode privatnog biznisa krenuli u jeku najdublje ekonomske krize, u kojoj su se snalazili kako su znali i umeli. Jedan od koraka kojim su morali da pomognu sami sebi ukoliko su želeli da opstanu, bilo je i stavljanje porodičnog stana pod hipoteku. To vreme opisuju kao katastrofalno za poslovanje privatnih firmi. Povratka nije bilo, već samo rizika, ali bez strašnih kredita, pozajmica i preskupih zakupnina. Sopstveni pogon bio je imperativ koji im je utirao mukotrpan, ali isplativ put do današnje pozicije.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.