Izvor: Beta | Petak, 06.05.2011.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skupština usvojila set zakona iz oblasti finansija - Omogućen lizing nekretnina

Skupština Srbije

Skupština Srbije usvojila je juče nekoliko zakona iz oblasti finansija, među kojima i Zakon o tržištu kapitala, koji bi trebalo da doprinesu boljem uređenju i liberalizaciji finansijskog tržišta i većoj zaštiti investitora.

Usvojene su izmene zakona o platnom prometu, o finansijskom lizingu, o deviznom poslovanju, visini stope zatezne kamate, o dobrovoljnim penzijskim fondovima , kao i izmene Zakona o investicionim fondovima.

Novi Zakon o tržištu kapitala trebalo bi da omogući da više domaćih i stranih investitora učestvuje u trgovini i razvoju srpskog tržišta kapitala, kako bi ono u značajnijoj meri ostalo izvor finansiranja domaće ekonomije.

Zakon o tržištu kapitala, kako je obrazložila Vlada Srbije, trebalo bi da doprinese i suzbijanju zloupotreba u trgovanju hartijama od vrednosti.

Izmenama Zakona o deviznom poslovanju omogućeno je da inostrane finansijske institucije izdaju u Srbiju dugoročne dinarske obveznice, što bi trebalo da poveća ponudu kredita u dinarima i stimuliše ulaganja u Srbiji.

Predviđeno je uvođenje jedinstvenog registra deviznih računa pravnih lica i preduzetnika, što bi trebalo da olakša njihovu kontrolu, kao i dalja liberalizacija kretanja kapitala.

Izmenama će, kako je navedeno u zakonu, biti ukinut niz restrikcija za plaćanje u stranoj valuti na teritoriji Srbije.

Izmenama Zakona o finansijskom lizingu omogućava se lizing nepokretnosti i ukida minimalni rok od dve godine na koji mora da glasi ugovor o lizingu. Te dve promene neophodne su, kako se navodi u zakonu, za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa.

Uvode se i odredbe kojima će biti poboljšana zaštita prava korisnika usluga finansijskog lizinga, posebno fizičkih lica.

Cilj je, naveli su predstavnici vlade, otklanjanje problema u poslovanju finansijskog lizinga, pružanje adekvatnije zaštite, razvoj tržišta lizinga i sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Izmenama Zakona o platnom prometu ukida se dnevna uplata pazara, a uvodi obaveza uplate jednom u sedam dana, što će smanjiti troškove poslovanja privrednih subjekata.

Predviđeno je i uvođenje institucije registra menica, čime će sve menice u prometu biti evidentirane, što bi trebalo da poveća pravnu sigurnost onih koji uzimaju menicu kao sredstvo obezbeđenja.

Predloženim izmenama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima biće pojačan nadzor i omogućeno da štednja položena u fond bude iskorišćena kao garancija za kupovinu prvog stana.

Izmene Zakona o investicionim fondovima predviđaju da se društva za upravljanje investicionim fondovima mogu baviti i upravljanjem portfolija i pružanjem investicionih saveta drugim klijentima koji nisu članovi tog investicionog fonda.

U izmenjeni zakon unet je i pojam "custody banka" i definisan delokrug njenih usluga i uslova za dobijanje dozvole za rad. "Custody" banka je banka koja trguje u svoje ime za račun klijenta i na taj način se pojavljuje na berzi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.