NavMenu

Muzej SPC predstavio digitalnu rekonstrukciju odore kneza Lazara

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.06.2023. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: Muzej SPC / studio Marka Aleksića, Aleksandar Radosavljević)
Jedna od najznačajnijih srednjovekovnih relikvija srpskog naroda čuva se u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve (Muzej SPC). U pitanju je svečana odora Svetog kneza i velikomučenika Lazara Hrebeljanovića.

Zbog šest vekova duge i uzbudljive istorije ovog osetljivog eksponata, čim su se stekli uslovi, u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu otpočet je projekat digitalne rekonstrukcije odore kneza Lazara, najpre za potrebe knjige "Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća", navedeno je na sajtu muzejspc.rs.

- Savremena digitalna 3-D rekonstrukcija koju je Muzej Srpske Pravoslavne Crkve izradio 2023. godine u saradnji sa studijom Marka Aleksića i Aleksandrom Radosavljevićem, dokazuje da kombinovanje istraživanja i rezultata koje daje najsavremenija tehnologija može pružiti odlične rezultate. Urađena rekonstrukcija dopušta da se sagledaju nedostajući delovi odore, kao i detalji koji se inače ne mogu videti "golim okom". Najpre je foto-aparatom u visokoj rezoluciji detaljno dokumentovana sama odora sa svim detaljima, jer su unutrašnja struktura i tehnika tkanja do danas bile nepoznate, a potom se pristupilo modelovanju dva modela: jednog koji odgovara trenutnoj boji tkanine i njenih ukrasa, i drugog, koji predstavlja idealnu rekonstrukciju purpurne boje i izgleda celovite odore kneza Lazara - pojašnjava se.

Odora kneza Lazara napravljena je od luksuzne brokatne svile iz italijanskog grada Luka. Svileni materijal potiče iz treće četvrtine 14. veka. Nekada je sa prednje strane bilo našiveno četrdesetijedno dugme. Takođe, postojalo je i po devet dugmadi duž rukava.

Svilena osnova je izvezena zlatnim i svilenim koncem. Na odori su izvezeni motivi adosiranih propetih lavova, ptica i stilizovanog cveća.

Sačuvano dugme je izrađeno od srebrnog i lanenog konca, sa livenim elementom na kome je kao detalj u emalju izveden šlem sa volujskim rogovima, motiv zastupljen i na priprati manastira Hilandara, čiji je knez Lazar ktitor.

Odora je prvobitno bila porfirna (crvena), a poznato je da su na njoj do polovine 18. veka bili prišiveni biseri. Biseri su poskidani, dok je boja odore danas izbledela i dobila bež osnovni ton.

- Konzervirana odora danas je izložena u stalnoj postavci Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, u četvrtoj prostoriji, maloj i nedovoljnoj da bi se na reprezentativan način izložio ovakav predmet i dostojno ispričala njegova istorija - stoji na sajtu muzeja.

Pogledajte 3D model OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.