NavMenu

Kreću pripreme za gradnju Nacionalnog stadiona i EXPO centra - Raspisan tender za drugu fazu projektovanja infrastrukture od Novog Beograda do Surčina

Izvor: eKapija Sreda, 28.06.2023. 11:15
Komentari
Podeli
Predviđeni izgled EXPO 2027 (Foto: Siniša Mali/ Instagram)Predviđeni izgled EXPO 2027
JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukturnog koridora od Novog Beograda do Surčina. Reč je o drugoj fazi realizacije infrastrukturnog koridora za potrebe opremanja Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu.

Vrednost nabavke procenjena je na 23 miliona dinara i ona podrazumeva tehničku dokumentaciju za izgradnju hidrotehničkih instalacija u okviru infrastrukturnog koridora državnog puta (deonica od Novog Beograda do Surčina kao nastavak auto-puta E763 Beograd-Požega).

Na ovaj način omogućiće se dvostrano snabdevanje vodom (u I fazi iz pravca Surčina), a u ovoj iz pravca Novog Beograda, kao i kanalisanje svih otpadnih voda sa lokacije (u I fazi jedan deo otpadnih voda upućen je na Batajnički kanalizacioni sistem), a u ovoj će se deo upotrebljenih voda usmeriti ka Centralnom kanalizacionom sistemu, dok se ne izgrade nizvodni primarni objekti Batajničkog kanalizacionog sistema.

U toku razrade kroz projektnu dokumentaciju u okviru zone postavljanja infrastrukture projektovati komunalnu stazu širine 3,5m, orjentacione dužine od 7.850 m.

U okviru izgradnje infrastrukturnog koridora od Novog Beograda do Surčina potrebno je isprojektovati deonicu magistralnog vodovoda orijentacione dužine oko 8.500 m, za potrebe priključenja planiranog kompleksa Nacionalnog stadiona.

Za potrebe kanalisanja upotrebljenih voda sa lokacije PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona duž predmetnog infrastrukturnog koridora, potrebno je isprojektovati fekalnu kanalizaciju od sabirne crpne stanice KCS-1 koja je predmet druge tehničke dokumentacije, do postojećeg fekalnog kolektora u Ulici Dr Ivana Ribara.

Predviđeni izgled kompleksa u Surčinu (Foto: Urbanistički zavod Beograda/PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, screenshot)Predviđeni izgled kompleksa u Surčinu

Duž predmetnog infrastrukturnog koridora projektovati fekalni kolektor do postojeće fekalne kanalizacije u ulici Dr Ivana Ribara, ukupne dužine oko 8.000 m, za potrebe odvođenja upotrebljenih voda, sa područja obuhvaćenim PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona za obe faze. U slučaju potrebe predvideti relejnu KCS u okviru infrastrukturnog koridora.

Rok za prijavu na tender je 24, jul, a više detalja pogledajte OVDE.

Podsetimo, Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane međunarodne izložbre – EXPO 2027. Na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe Srbija je trijumfovala u sva četiri kruga i izabrana za domaćina EXPO-a 2027.

(Foto: Siniša Mali/ Instagram)
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež prilikom predstavljanja kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu Expo 2027 delegatima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu u aprilu ove godine rekao da neto vrednost investicije neophodne za realizaciju Expo 2027 iznosi ukupno 300 mil EUR.

Kompleks EXPO 2027, koji uključuje izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih, komercijalnih kapaciteta i izložbenog prostora, prostiraće se na oko 167 ha, navedeno je u Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona u februaru ove godine.

Za izgradnju kompleksa EXPO 2027 predviđeno je 113 ha, za izložbeni prostor 83,1 ha, za prateće smeštajne kapacitete 6,9 ha, dok će se prateći komercijalni sadržaji prostirati na 22,9 ha. Ovo čini gotovo 70% od predviđenih 167 ha. Ostatak se odnosi na saobraćajne površine, vodne, zelene i infrastrukturne površine.

Ministar finansija Siniša Mali je na svom Instagram profilu podelio šta će sve EXPO 2027 da sadrži.

Nedavno je Ministarstvo finansija posao upravljanja projektom, stručnog nadzora i rukovođenja izgradnjom Nacionalnog fudbalskog stadiona nakon sprovedene tenderske procedure dodelilo grupi ponuđača koju čine Građevinska direkcija Srbije, Project Biro Utiber sa sedištem u Novom Sadu i dve mađarske firme, Utiber Road Investment Ltd. i VIKÖTI Mérnök Iroda Kft. Vrednost tendera je 1,65 milijardi dinara (oko 14 mil EUR).

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.