NavMenu

Pirot dobija solarne elektrane ukupne snage preko 125 megavata - Investiraju Englezi i Francuzi

Izvor: Pirotske vesti Nedelja, 11.06.2023. 13:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Zsuzsa Bóka)Ilustracija
U okolini Pirota u toku je izrada dokumentacije za izgradnju više solarnih elektrana ukupne snage preko 125 megavata. O kolikoj količini energije je reč, dovoljno govori podatak da je snaga HE Zavoj 80 megavata, što znači da će buduće solarne elektrane imati snagu od jednog i po HE Zavoja.

U emisiji Oni kažu, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić istakao da je ovo višestruko dobro za Pirot, i kao podsticaj građevinskoj industriji, i kroz prizmu zapošljavanja jer će se na ovim objektima, kada budu sagrađeni, uposliti ljudi, a pre svega zbog činjenice da je reč o obnovljivim izvorima energije.

- Pirot je povoljan što se tiče osunčanosti, ima interesovanja za izgradnju solarnih elektrana i mi smo donoseći prostorni plan kao krovni urbanistički plan predvideli da investitori koji žele da grade energetske objekte moraju da prave plan detaljne regulacije, da se te površne urbanistički detaljno razrade pa da se onda gradi. To mnogi gradovi nemaju - rekao je Vasić.

Dodao je da prema Nišoru, tačnije prema Dobrom Dolu, francuska firma počela izradu plana detaljne regulacije za izradu solarne elektrane od 75 megavata na 106 hekatara površine.

- Oni imaju problema sa EPS-om, odsnosno EMS-om, jer je reč o ogromnoj snazi i treba obezbediti dalekovode, prenosne sisteme, kablovode i to je dosta komplikovano i dugo će se rešavati. Posle toga su nam se javili engleski fondovi, koji na lokaciji prema Ponoru, gde je nekada bila velika plantaža višanja, na lokaciji od 50 hektara, žele da prave solarnu elektranu od 45 megavata, i oni su počeli sa izradom plana detaljne regulacije. Nadam se da će investitori probleme uspešno rešavati. Imamo i tri male solarne elektrane, kod Ponora na lokaciji Ravnište, snage pet megavata, dobili su građevinsku dozvolu, u nastavku je Ravnište 1 od jednog megavata i kod sela Basara gradi se elektrana snage jednog megavata - kazao je gradonačelnik Vasić.

On je istakao da su ove investicije dobre i kao podsticaj građevinskoj industriji, takođe, zaposliće se ljudi na tim objektima, a pre svega, reč je o obnovljivim izvorima energije.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.