NavMenu

Od higijene do procenta raži - Šta u hlebu kontroliše inspekcija Ministarstva poljoprivrede

Izvor: RTS Petak, 09.06.2023. 16:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: S_Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Tri hiljade inspektora u pekarama i drugim prehrambrenim objektima kontroliše kvalitet hleba i peciva, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede. Ističe da su rizični objekti pod posebnim nadzorom i da strogo analiziraju higijenu, a proveravaju i kioske hrane oko škola.

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede je, prema dosadašnjem iskustvu potrošača, najrevnosnija – svakodnevno se kontrolišu pekare, prodavnice prehrambene robe i svi koji učestvuju u lancu ishrane.

Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede rekao je za RTS da od vrste službe zavisi šta se sve kontroliše u pekari, navodeći da kontrole mogu da budu redovne, planirane, vanredne, kao i po prijavama potrošača.

- Svaka kontrola zahteva nalog. Ako je kontrola, na primer, redovna, to podrazumeva rendgenski snimak higijene na prvom mestu i dokumentacije koja se vodi. Tu nailazimo na više problema - kaže Vujović.

Koliko ima inspektora

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede ima oko tri hiljade inspektora i u proteklom periodu su zaposlili više njih.

- Resursi u Beogradu su realni, prema mogućnostima. Taj broj koristimo, sa jednim ozbiljnim alatom, kao što je procena rizika, da izaberemo objekte koji su sumnjivi - navodi Vujović.

Govoreći o kontroli kioska i objekata koji uslužno prodaju peciva kod škola, Vujović objašnjava da su i oni pod nadzorom Ministarstva.

- Malo je drugačiji pristup kontroli. Pratimo dokumentaciju, sledljivost robe. I taj hladni lanac, kada je reč o smrznutom pecivu, treba da obezbedi uslove – sačuvano, ispečeno i ponuđeno đacima ili običnim potrošačima. Isto važi i za meso - navodi Vujović.

Šta ne sme da se nađe u hlebu

Naglašava da su kontrole, kada je reč o higijeni, vrlo rigorozne, ali i da proveravaju, na primer, koliki je procenat raži u ražanom hlebu.

- Kontaminenti, hemija i mikrobiologija, strogo, ne smeju da se nađu u hlebu i pecivu. Tragamo i za tim zašto se tako nešto desilo. Ti objekti su pod posebnim nadzorom. Imamo i takvih slučajeva - priča Vujović.

Govoreći o beskvasnom hlebu koji se sve više kupuje, Vujović kaže da se za njegovu proveru koristi posebna i stara tehnologija.

- Ne stavlja se standardni kvasac u hleb. Izaziva se vrenje preko mase i proces traje duže. Hleb je specifičnog mirisa, kao i korica. Ljudi ga vole i zato je skuplji - ukazuje Vujović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.