NavMenu

Ključ produktivnosti je uredan radni sto - Evo 12 saveta kako da ostane takav

Izvor: Stratego Petak, 09.06.2023. 15:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: motorangel/shutterstock.com)Ilustracija
Uredna radna površina bez distrakcija je jedan od najvažnijih uslova za povećanu produktivnost. U neredu se teško koncentrisati na posao i razne sitnice stalno odvlače pažnju.

Blog Productivity 501 preporučuje niz saveta o organizaciji radnog stola iz sopstvenog iskustva. Većina saveta primenjiva je u većini poslovnih okruženja.

Evo kako to izgleda kod blogera Marka Sheada.


Rešite se olovaka koje ne koristite

Imam jednu vrstu olovke koju volim da koristim, ali svakih mjesec dana, otprilike, moja čaša za olovke napuni se raznim slučajno prikupljenim alatima za pisanje. Ako ih nećete koristiti, nemojte se plašiti da ih bacite. To je samo nepotreban nered. Što manje nereda, to ste bliže organizovanom radnom stolu.


Odredite mesto za stvari iz džepova

Vaši ključevi, mobilni, slušalice i ostalo trebaju imati dom. Idealno bi bilo da ih držite ih u fioci kroz koju su već provučene kablovi za punjenje strujom. Na žalost, sto koji trenutno koristim nema fioke, pa sam izdvojio malo prostora pod monitorom koji inače ne mogu ni za šta drugo da iskoristim. Tamo su i svi moji kablovi od punjača, pa ih ne moram tražiti.


Čim se više koristi – tim bliže

To je ključni tip organizacije. Ono što koristite svaki dan trebalo bi da držite na dostupnijem mestu od onoga što koristite svakih nekoliko nedelja. Tako nalaže zdrav razum. Ali lako je popustiti i urediti sto prema estetici, a ne prema praktičnosti. Ako predmete koje koristite često stavite bliže sebi, manje ćete morati pomerati predmete koje koristite retko i pravićete manji nered.


Sklonite elektroniku od pogleda

Vaš modem od kablovskog operatera, bežični ruter, UPS zaštita i drugi slični uređaji ne smeju da budu na stolu. Čak i ako imate dovoljno prostora, podstiču vizuelni utisak nereda. Redukcija viška stvari na stolu olakšava put od neurednog stola do organizovanog stola. Kad imate organizovan radni sto mnogo ćete lakše raditi.


Brz pristup dokumentima

Trebali biste moći bez ustajanja da uzmete novu fasciklu, da je označite je i spremiti u vašu dokumentaciju. Lak pristup dokumentaciji je jedan od najvažnijih saveta za oraganizaciju ureda. Ako morate u to uložiti veliki napor, nećete dugo ostati organizovani.


Skeniranje dokumenata

Skeniram važne dokumente i držim ih u računaru kao PDF fajlove. Koristim OCR, pa su dokumenti pretraživi. To je posebno korisno ako puno putujete. Problem je utvrditi, šta skenirati, a šta samo odložiti. U svakom slučaju, na organizovanom stolu nema papira.


Sredstva za čišćenje

Čist radni sto olakšava organizaciju. Volite li da čistite svoj sto tečnošću za prozore i ubrusima, imajte ih negde pri ruci. Češće ćete se odlučiti prebrisati radnu površinu. Još praktičnije je nabaviti vlažne maramice s kojima ćete sto prebrisati u desetak sekundi.


Blok za zapisivanje

Tokom dana stizaće vam brojevi telefona, imena, adrese i drugi podaci koje ćete hteti da sačuvate. Držite ih sve na jednom mestu i bićete produktivniji. Imam lošu naviku da zgrabim upotrebljenu kovertu i zapišem na nju telefonski broj. Ako imate poseban blok samo za zapisivanje takvih podataka, nećete ih gubiti.


Organizujte kablove

Kablovi električnih uređaja u trenutku vam prekriju sto. Maknite sa stola sve uređaje koji na njemu ne moraju da budu Kablove možete da uredite pomoću čičak trake. Bitno je da su dovoljno dugi kako bi ih mogli skloniti od pogleda. Ako su prekratki, možda to nećete moći da učinite. Ako možete, koristite bežičnu opciju. Teško je držati radni stolurednim, ako izgleda poput gnezda. Postoje i radni stolovi s kanalicama za kablove, pa razmislite o nabavci takvog stola.


Nemate dovoljno fioka?

Imao sam veliki radni sto koji se sastojao samo od staklene površine i metalnog okvira. Izgledao je super, ali nisam imao gde sa stvarima. Stoga sam kupio komodu za skaldište. Volim da koristim i policu za knjige punu kutija za skladištenje. Koristim i dva ladičara na točkićima, koje gurnem pod sto kada mi ne trebaju.


Svetlo za radni stol

Pobrinite se da je vaš radni sto dovoljno osvetljen. Bitće ga lakše održati urednim.


Organizujte u hodu

Lakše je biti organizovan, nego pokušavati nešto organizovati kad je već sve gotovo. Trebali biste konstantno raditi na urednosti svog stola. Ako zapnete usred velikog projekta i sto vam se otme kontroli, pre odlaska kući uredite bar jedan manji deo. Uz svakodnevni mali napor, ostaćete na pravom putu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Na Unesko listi svetske kulturne i prirodne baštine pet lokaliteta iz Srbije, a još 11 je "na čekanju"

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) već više od 50 godina označava i brine o mestima od izuzetne univerzalne vrednosti za kulturnu ili prirodnu baštinu. Ova mesta nominuju se od strane zemalja potpisnica Konvencije o Svetskoj baštini, ustanovljene 1972. godine. Kulturno nasleđe sastoji se od spomenika (kao što su arhitektonska dela, monumentalne skulpture ili natpisi), grupe zgrada i lokaliteta

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.