NavMenu

Potražnja za poslovnim prostorom sve veća, najtraženije najluksuznije kancelarije

Izvor: RTS Petak, 09.06.2023. 12:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LI CHAOSHU/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiji je potražnja za poslovnim prostorom sve veća, naročito u prestonici, gde se kancelarije i lokali zakupljuju još u fazi gradnje. Samo prošle godine, na tržištu u Beogradu pojavilo se 120.000 novih kvadrata kancelarijskog prostora, što je godišnji rast od preko 15%. Iako su kancelarije u prestonici i najskuplje u regionu, gotovo i nema više praznih.

U gradovima širom Srbije na mestu porodičnih kuća sve se više zidaju zgrade, a investitori tvrde da se lokali veoma brzo izdaju. U Kruševcu se renta kreće od 10 do 20 EUR po kvadratnom metru.

- Što se tiče našeg objekta koji se nalazi u centru grada, opredelili smo se za lokale veće kvadrature samim tim tražimo i ozbiljnije firme. Najčešći zakupci su banke, razne trgovine, firme koje se bave igrom na sreću ili kockarnice - kaže Branislav Jovanović iz preduzeća Arabika 26 u Kruševcu.

U najdužoj prestoničkoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra, poslednjih nekoliko godina otvorilo se petnaestak kladionica. Agenti za nekretnine kažu da su zakupci tih lokala najredovniji u plaćanju rente.

- Potrebno je da se poštuju određene norme kada je u pitanju rastojanje između dva takva objekta – 100 metara u odnosu na konkurenciju. Dešava se da investitori neke lokale ne mogu da prodaju do momenta dok ne nađu potencijalnog zakupca, to može da potraje duže od perioda u kom je zgrada izgrađena. Beograd na vodi ima specifičnu politiku. Oni u potpunosti drže pod svojom kontrolom celu rentu lokala i vode računa gde i kakve delatnosti u kakvim tipovima lokala mogu da budu zastupljeni - kaže Nenad Avram iz agencija za nekretnine Eminent.

Grad Beograd ima u vlasništvu oko 5.800 lokala i svi su na licitaciji izdati na pet i više godina. U zavisnosti od lokacije, početna cena bila je od 64 do 2.500 dinara po kvadratnom metru.

Gradski menadžer Miroslav Čučković kaže da je početna cena za igre na sreću daleko najveća – ona je čak 40 puta viša nego što je, na primer, za atelje.

- Što se tiče kladionica i tih stvari za delatnosti kocku – 66 lokala od tih 5.815 izdato je za tu namenu. Kockarnice na svakom koraku su proizvod privatnog izdavanja prostora koji je u velikoj meri vraćen restitucijom građanima. Što se tiče prihoda, Grad Beograd od rente ima dve milijarde i 425 miliona dinara godišnje, a za izgradnju deset vrtića upravo nam toliko novca treba - napominje Čučković.

U Beogradu se rentira oko 5% više poslovnog prostora nego u zemljama regiona, a najtraženije su najluksuznije kancelarije.

- Cena zakupa poslovnog prostora A klase iznosi između 15,5 i 16,5 EUR po metru kvadratnom, plus servisni troškovi između 4 i 5,5 EUR po metru kvadratnom, što izađe oko 20 EUR po metru kvadratnom. To znači da je za 1.000 m2 cena zakupa oko 20.000 EUR mesečno - kaže Marko Jevtić iz Agencija za nekretnine Jevtić d.o.o.

Sve više stranih kompanija rentira poslovne prostore u Beogradu, zbog čega su se graditelji najviše i usmerili na kancelarijske objekte. I plodne oranice pretvaraju se u regionalne i internacionalne logističke centre.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.