NavMenu

Potvrđen prostorni plan za Gružanski koridor - Brza saobraćajnica od Kragujevca do Mrčajevaca biće duga 36 km

Izvor: eKapija Petak, 09.06.2023. 10:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ilse/Unsplash)Ilustracija
Vlada Srbije donela je uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora brze saobraćajnice IB reda od Kragujevca do veze sa državnim putem IA reda A5 (E-761).

Izradom i usvajanjem plana, obezbeđeni su, kako se navodi, neophodni uslovi za povezivanje autoputa E-75 sa tzv. Moravskim koridorom, odnosno autoputskim pravcem E-761.

Granica prostornog plana tzv. Gružanskog koridora, nalazi se na delovima teritorija gradova Kragujevac i Čačak i opštine Knić, u ukupnoj dužini od 36 km.

Na teritoriji grada Kragujevca obuhvaćena je katastarska opština Đuriselo, na teritoriji opštine Knić katastarske opštine: Vučkovica, Rašković, Brnjica, Dragušica, Oplanić, Toponica, Bečevica, Kusovac, Radmilović, Pretoke, Guncati i Bumbarevo Brdo, dok su na teritoriji grada Čačka obuhvaćene katastarske opštine: Bresnica, Bečanj i Katrga.

Ukupna površina obuhvata plana je 6,22 km2.

Za čitavu trasu brze saobraćajnice, planira se i projektuje trasa puta za brzinu od 100 km/h.


Planirana trasa

Planirana trasa brze saobraćajnice, dužine 36 km, počinje od planirane petlje (denivelisane raskrsnice) Dragobraća (obilaznica grada Kragujevca), pruža se ka zapadu i jugozapadu, pri čemu najvećim delom preuzima funkciju postojećeg državnog puta IB reda broj 46. Pored preuzimanja tranzitnih saobraćajnih tokova, najveći značaj planirane saobraćajnice jeste izmeštanje tranzitnih tokova izvan građevinskog područja opštinskog centra Knić i zona sanitarne zaštite vodoizvorišta (vodoakumulacije) Gruža.

Obilazeći područje vodoakumulacije Gruža sa severne i zapadne strane, trasa se ukršta sa postojećim državnim putem IIB reda broj 380 (planirana petlja Knić) i sa postojećim državnim putem IB reda broj 46 (planirana petlja Bumbarevo Brdo).

U krajnjem južnom delu trasa saobraćajnice se ukršta sa postojećim državnim putem IB reda broj 22 (planirana petlja Mrčajevci) i dalje ka jugu spaja petljom Katrga sa Moravskim koridorom.

Trasa saobraćajnice je uslovno podeljena na tri deonice:

deonica 1 (km 0 + 000 – km 23 + 150) – počinje od planirane petlje (denivelisane raskrsnice) Dragobraća (obilaznica grada Kragujevca), sa dominantnom funkcijom izmeštanja tranzitnih tokova izvan građevinskog područja opštinskog centra Knić i zona sanitarne zaštite vodoizvorišta (vodoakumulacije) Gruža, i pruža se do ukrštanja sa postojećim državnim putem IB reda broj 46 (planirana petlja Bumbarevo Brdo);

deonica 2 (km 23 + 150 – km 32 + 000) – počinje od planirane petlje Bumbarevo Brdo, ima dominantnu funkciju povezivanja saobraćajnih tokova sa postojećim državnim putem IB reda broj 46 i postojećim državnim putem IB reda broj 22, i pruža se do ukrštanja sa postojećim državnim putem IB reda broj 22, odnosno planirane petlje Mrčajevci;

deonica 3 (km 32 + 000 – km 35 + 955) – počinje od planirane petlje Mrčajevci, ima dominantnu funkciju povezivanja saobraćajnih tokova Brze saobraćajnice, postojećeg državnog puta IB reda broj 22 i državnog puta IA reda A5 (E-761, u fazi izvođenja), i pruža se do završne stacionaže km 35 + 955, odnosno planirane petlje Katrga.

Petlje

Prostornim planom utvrđen je položaj planiranih petlji (denivelisanih raskrsnica), i to:

– petlja Knić na stacionaži km 12 + 000, u funkciji veze sa postojećim državnim putem IIB reda broj 380 i opštinskim centrom Knić u pravcu juga, kao i posredno sa opštinskim centrom Gornji Milanovac u pravcu severozapada;

– petlja Bumbarevo Brdo na stacionaži km 23 + 150, u funkciji veze sa postojećim državnim putem IB reda broj 46 i opštinskim centrom Knić u pravcu severoistoka i naseljem Mrčajevci u pravcu jugozapada;

– petlja Bresnica–Mrčajevci na stacionaži km 32 + 000, u funkciji veze sa postojećim državnim putem IB reda broj 22 i posredno sa gradovima Čačak u pravcu zapada i Kraljevo u pravcu istoka, kao i u funkciji veze Aerodroma "Moravaˮ na planiranu Brzu saobraćajnicu i Moravski koridor;

– petlja Katrga na završnoj stacionaži km 35 + 955, u funkciji povezivanja planirane brze magistrale sa Moravskim koridorom.

U koridoru brze saobraćajnice planirana su dva parkirališta: parkiralište Brnjica na stacionaži km 7 + 100 obostrano i parkiralište Bresnica stacionaži km 28 + 350 obostrano.

Takođe, planirano je i jedno obostrano odmorište Jezero na stacionaži km 16 + 100.

Nosilac izrade prostornog plana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Stručni obrađivač plana je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda, u saradnji sa obrađivačima idejnog projekta brze saobraćajnice Hidroprojekat saobraćaj DOO, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu i MAKSPRO DOO.


I. Ž.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Novi auto-putevi

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

21.09.2023.  |  Finansije

Banke i brokeri iz Srbije mogu da trguju na ruskom deviznom tržištu

Ruska vlada odobrila je listu zemalja čijim bankama je dozvoljeno da trguju na ruskom deviznom tržištu, prema naredbi koju je potpisao premijer Mihail Mišustin. Sada je bankama i brokerima iz prijateljskih i neutralnih zemalja dozvoljeno da trguju na ruskom deviznom tržištu, kao i na tržištu derivata. Pravo da trguju dato je 31 zemlji, uključujući Srbiju. To su još Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Kirgistan, Tadžikistan,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.